Distrigaz Sud

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

GDF SUEZ Energy Romania este o companie de distribuție în industria gazelor naturale din România. Compania a fost creată în anul 2000, când Guvernul României a hotărât restructurarea Romgaz, din restructurare rezultând și compania Distrigaz Sud.

În luna iunie 2005, Gaz de France a achiziționat de la statul român 30% din acțiunile Distrigaz Sud pentru 128 milioane Euro, după care a majorat capitalul cu încă 21% (183 milioane euro), valoarea totală a tranzacției ajungând pentru 51% la 311 milioane euro. În plus, Gaz de France a preluat datorii financiare nete în valoare de 95 milioane euro[1]. În mai 2009, Distrigaz Sud și-a schimbat denumirea în GDF SUEZ Energy România.

GDF SUEZ Energy Romania distribuie gaze naturale în 17 de județe din partea de sud a țării, în Oltenia, Muntenia și Dobrogea și are aproximativ 1,4 milioane clienți în 611 localități. Rețeaua de conducte are lungimea de 17.000 km [2].

Din luna iulie 2006, modalitatea de facturare practicată de companie s-a modificat prin trecerea contorizării consumului de gaze de la metri cubi la kWh. Echivalentul unui metru cub de gaze este de 10 kWh.

Din volumul total distribuit de companie în anul 2005 de 4,2 miliarde metri cubi de gaze, compania a importat 1,7 miliarde metri cubi, adică 40% din volumul total distribuit[3].

GDF SUEZ Energy Romania a vândut 3,5 miliarde metri cubi de gaze în 2007, mai puțin cu 9,3% față de anul 2006 și a distribuit 5,1 miliarde metri cubi gaze, mai puțin cu 4,6% față de volumul de gaze distribuite în 2006[4].

Rezultate financiare[modificare | modificare sursă]

Cifra de afaceri:[1][2][4][5]

An 2011 2008[6] 2007 2006 2005 2004 2003
milioane Euro 910 1.010 930 950 720 535 590 ($)

Profit net:[1][4][5][7]

An 2011 2008[6] 2007 2006 2005 2004 2003
milioane Euro 79,6 34,9 54,6 44,8 -0,38 1,5 4,4 ($)

Număr de angajați:

Data 2011 2008[6] 2007[8] 2006[8] 2005[8]
Număr angajați 4.028 1.225 7.698 9.438 10.828

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Ruhrgas semneaza contractul pentru preluarea controlului Distrigaz Nord
  2. ^ a b „Cifre cheie - 2011” (HTML). GDF SUEZ Energy Romania. Accesat în . 
  3. ^ Distrigaz Sud trece de la metri cubi la kWh
  4. ^ a b c Distrigaz Sud a realizat o cifra de afaceri de 3,2 miliarde de lei, in 2007
  5. ^ a b Dstrigaz Sud estimează pierderi de până la 1% din cifra de afaceri
  6. ^ a b c Profitul Energy Holding a crescut cu 580% în 2008, 21 august 2009, standard.ro, accesat la 30 decembrie 2009
  7. ^ Căldura înmoaie afacerile Distrigaz Sud
  8. ^ a b c Distrigaz Sud va fi obligata sa angajeze fostii salariati, 24 octombrie 2007, ziare.ro, accesat la 30 decembrie 2009