Discuție Utilizator:Uleia alexandru

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 15 ani de Turbojet în subiectul Bun venit!

Bun venit![modificare sursă]

Vă mulțumim că v-ați înregistrat ca utilizator. Probabil că la început veți avea multe nedumeriri și întrebări: ce este Wikipedia, cum se modifică articolele, ce putem și ce nu putem scrie în ele etc. Am pregătit o pagină de bun venit (←apăsați aici) pe care vă recomandăm s-o citiți. De asemenea puteți să ne întrebați la Cafenea sau pe canalul IRC oficial (pentru detalii vezi Canal IRC). Nu vă fie teamă de greșeli, suntem aici pentru a vă ajuta.

În ce domenii ați dori să contribuiți? Poate să fie specialitatea dumneavoastră sau un domeniu pentru care aveți o pasiune aparte. Aveți la dispoziție propria pagină de utilizator (vedeți sus de tot unde scrie Uleia alexandru) în care să vă prezentați pe scurt, dacă doriți, dar nu înainte de a citi regulile paginii de utilizator și aveți grijă să nu scrieți CV-uri pe pagina dumneavoastră.

Ca să vă semnați simplu — doar în paginile de discuții, nu și în articole — scrieți la sfârșitul mesajului patru tilde ~~~~ și Wikipedia vi le va transforma automat în semnătură și dată.

Sperăm să contribuiți cu plăcere la acest proiect!

Puteți contribui și la alte proiecte ale Wikimediei: Wikționar, Wikimanuale, Wikiștiri, Wikicitat, Wikisursă.

Vedeţi şi Wikipedia:Pagină de utilizator. Mutaţi conţinutul de mai jos într-o pagină de teste, nu-l lăsaţi aici, deoarece aici primiţi mesaje de la ceilalţi utilizatori. --Turbojet 29 martie 2009 14:20 (EEST)Răspunde

Capitolul I formarea poporului roman si a      
              limbii romane

Unde si cum au aparut romanii

        Poporul roman face parte din familia popoarelor romanice, alaturi de:italici, francezi, spanioli,portughezi, care au luat nastere in urma amestecului dintre vorbitori de limba latina si popoarele barbare.

Poporul roman si limba romana s-au format de-a lungul mai multor secole.Acest proces a inceput odata cu cucerirea Daciei de catre romani si s-a incheiat la inceputul secolului al IX-lea. Poporul roman s-a format peun teritoriu foarte intins, la nord si la sud de Dunare, pe spatiul fostelor provincii romane Dacia si Moesia.La baza nasterii poporul roman a stat simbioza, amestecul dintre daci si romani.Dupa cucerirea Daciei de catre romani,dacii au fost supusi procesului de romanizare, preluand treptat limba latina.Odata cu plecarea romanilor, la nord de Dunare a continuat sa locuiasca o populatie vorbitoare de limba latina. Locuitorii fostei provincii au ramas pe loc, dar s-au intors la ciata agrar-pastorala.Orasele dispar, iar locuitorii se refugiaza in sate, in munti si in paduri, de frica poparelor migratoare

Midratorii si primii romani

Cu toate ca amestecul dintre daci si romani a stat la baza etnogenezei romanilor, un rol important l-au jucat si popoarele barbare care s-au asezat in spatiul romanesc. Din migratorii care au reusit sa domine populatia autohtona romanizata se numara hunii, avarii, gotii, gepizii si slavii.Indiferent de originea lor, migratorii se deosebeau foarte mult de autohtoni.In primul rand(nu aveau asezari stabilite), locund in corturi.Spre deosebire de autohtoni, care erau deja crestini, migratorii se inchinau incontinuare zeitatilor pagane. Dintre popoarele migratoare,slavii au jucat cel mai important rol in etnogeneza romanilor.Acestia s-au asezat in secolul al V-lea la nord de Dunare, iar in anul 602 au trecut in sudul ei.Aici traia o populatie romanizata, insa slavii fiind mai numerosii-au asimilat pa autohtoni.La nord de Dunare, fenomenul a fost opus, slavii fiind asimilati.


Limba romana la inceput

Odata cu formarea poporului roman s-a format si limba romana.Aceasta, impreuna cu limbile:italiana, spaniola, prtugheza si franceza, este o limba neolatina, avand la baza limba latna.Si aici elementul roman, latin, a jucat cel mai important rol.Astfel, 60% din vocabularul limbii romane este de origine latina, romanica. Din limba vorbim de daci s-au pastrat in lexticul limbii romane cam 160-170 de cuvinte (10%), care se refera la corpul omanesc (buza, ceafa), familia (copil, mos, prunc, zestre), locuinta (vatra, camin), plante (brad, mazare), animale (barza, mistret, miel, viezure) etc. Slavii au participat si la formarea limbii romane, circa 20% din vocabularul limbii romane fiind de origine slava (boier, voievod, sfant, Biserica, Targoviste, Radu etc.)

Capitolul II La formarea Romaniei pe vremea dacilor si a romanilor Teritoriile ocupate de romani au alcatuit provincia Dacia Romana. In afara provinciei au ramas Crsana, Maramuresul, sud-estul Moldovei, aceste teritorii fiind locuite de dacii liberi. Organizarea Daciei romane Traian si imparatii care i-au urmat au adus in noua provincie colonisti care, impreuna cu soldatii din legiunile ramase dupa razboaie, au colonizat Dacia. Capitala provinciei era la Ulpia Traiana Sarmizecetusa.S-au construit si alte orase:Apulum(Alba-Iulia), Potaisa(Turda), Napoca(Cluj-Napoca) si drumuri. Dacii au adaptatrapid limba, cultura si obiceiurile romanilor. Populatia daco-romana se ocupa cu agricultura si cresterea animalelor, exploatarea bogatiilor subsolului(aur, argint, fier, sare, marmura), prelucrarea materialelor, a lemnului si a pietrei, olaritul si comertul. Erau adorati zeii romani, de cei geto-daci.Procesul de patrundere a civilizetiei romane (obiceiuri, mod de viata, limba) pe teritoriile ocupate si de insusire a acesteia de catre daci se numeste romanizare.Acest proces a inceput inainte de razboaiele daco-romane, princontactele pe care dacii le aveau cu romanii, in special cele comerciale si care s-au intensificat in perioada ocupatiei romane.Romanizarea s-a exercitat atat asupra dacilor din provincia romana, cat si asupra dacilor liberi.Spre deosebire de alte provincii romane (Grecia, Macedonia, Egiptul) unde nu s-a ajuns la o asimilare a civilizatiei autohtonilor din punct de vedere etnic, lingvistic, cultural, in Dacia s-a produs o rapida romanizare, ca si in cazul Galliei si Hispaniei.

Rrtragerea stapanirii romane In secolul al III-lea d.Hr., pe fondul unei puternice crize a Imperiului Roman, provocata de dezorganizarea armatei si populatiilor migratoare, Dacia a fost abandonata de imparatul Aurelian, insa stapanirea romana s-a mentinut in zona Dobrogei pana in secolul al VII-lea.

Formarea poporului roman si a limbii romane
 Procesul de romanizare a populatiei daco-romane, dar si a dacilor liberi, a continuat si dupa anul  271 prin mentinerea relatiilor cu romanitatea sud-dunarena.In spatiul dintre Carpati, Dunare si Ma-rea Neagra a ramas o populatie romanizata, vorbitoare de limba latina, care siau continuat existenta si in conditiile migratiilor.
 Unde s-au format?	
 Convietuirea dintre daci si romani pe teritoriul cuprins intre Carpati, ambele malulri ale Dunarii si pana la Marea Nesagra, a contribuit la formarea unui popor nou, poporul roman si unei limbi noi, limba romana. 
 Cum s-au format?
  Poporul roman s-a format prin contopirea dacilor si a romanilor, prin insusirea limbii latine, a obiceiurilor si a si a modului de viata roman.La formarea poporului roman si a limbii romane au contribuit si poppulatiile migratoare.Multe dintre acestea au ramas pe aceste meliaguri, traind alaturi de populatia romanizata.Ele au fost asimilate datorita civilizatiei superioare a daco-romanilor.
    Limba romana este o limba de origine romanica.Ea s-a format prin transformarile suferite in timp de limba latina.Se inrudeste cu limba franceza, italiana, spaniola si portugheza.Cu toate acestea in limba romana s-au pastrat si cuvinte de origine daca.   
  


Cand s-au format?

   Poporul roman si a limbii romane s-au format de-a lungul mai multor secole, in acelasi timp.Acest proces a inceput odata cu stapanirea romana si s-a incheat la sfarsitul secolului al VIII-lea. 
   Dupa recunoasterea crestinizmului ca religie oficiala in Impariul Roman, de catre imparatul Constantin cal mare, a avut loc o crestere a numarului comunitatilor crestine.In acelasi timp s-a intensificat si sprijinul statului in organizarea bisericii.Numerosi misionari ce veneau din imperiu, de la sud de Dunare, au patruns si in provincia Dacia, raspandind religia crestina in randul populatiei romanizate.Dovada sunt inscriptiile de pe vase, monumente funerare, unele datand din secolul al IV-lea.  
     Formarea poporuluim roman si a limbii romane cunoscuta sub numele de etnogeneza romaneasca, face parte dintrun proces general european, care se integreaza numaroselor asimilari etni-

co-lingvistice desfasurate in Europa in primul mileniu al erei crestine.In conditiile marilor migratii, pe teritoriile care au constituit candva provincii romane, au aparut noi popoare(italian, francez, spaniol, portughez, roman). --alex (discuţie) 29 martie 2009 13:57 (EEST)Răspunde