Discuție Utilizator:Ark25/PR10/B

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă


1990[modificare sursă]

2000[modificare sursă]

2001[modificare sursă]

2002[modificare sursă]

Nu ne-a ajuns nebunia din Muntii Calimani unde am schimbat geografia locului? Nu ne-a ajuns nici centrala pe sisturi bituminoase de linga Anina? Toata inclinatia noastra spre utopii industriale monstruoase n-a cedat nici dupa incercarea nefericita de a pune un munte pe foc. Nu ne-am saturat sa tundem cocoasele verzi de la Rosia Poieni?

2003[modificare sursă]

Pro Roșia Montană[modificare sursă]

"Evenimentul zilei" îți spune Povestea Muntelui de Aur al României, 22 aprilie 2011, Evenimentul zilei

România ar putea produce mai mult aur decât Finlanda. Finlanda este cel mai mare producător de aur din Uniunea Europeană. România are posibilitatea să ia locul Finlandei în fruntea clasamentului, pentru că doar de la Roșia Montană se vor extrage 15 tone de aur pe an, fără să mai punem la socoteală alte proiecte miniere în diverse faze de dezvoltare.

Solul românesc dispune de resurse naturale enorme. Pe lângă petrol, gaz și cupru aici se găsesc și cele mai mari zăcăminte de aur și argint ale Europei, scrie cotidianul austriac Wirtschaftsblatt, într-un articol dedicat potențialului economic al țării noastre
Poluarea cu acid a Dunarii a dus la descoperirea bombei ecologice ce ticaie in ograda Ministerului Industriei si Comertului (MIC), mai precis, in exploatarile miniere. Rosia Poieni, mediatizata in ultima vreme, a fost data prin H.G. 73 din 28.01.2000, catre Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului "Minvest", din Deva. Aceasta, dupa ce mai luase exploatarea Bolcana, iar prin H.G. 51, Zlatna si Certej. Toate, cu scurgeri de substante periculoase. La Certej, Valea Devei si Gura Barza exista trei halde de steril din care depunerile se preling la vale prin infiltratiile prezente la baza digurilor. La Zlatna se constatase ca nici nu exista statie de epurare a apelor.

Colonii miniere[modificare sursă]

Ghelari, Teliuc

Căutătorii

Eldorado Gold, compania care deține 80% din acțiunile Deva Gold, vrea să investească la Certej, în județul Hunedoara, 270 de milioane de dolari și să extragă în medie, anual, începând din 2015, peste 4 tone de aur și 20,5 tone de argint.
In 1954 exploatarile ruseti din Alba se faceau sub paza militara. Minereu din aceleasi mine, poate ajunge acum pe mana oricui. Fostele galerii de uraniu sunt total nemonitorizate.
Alarmant este ca in Romania nu numai minereu uranifer poate ajunge pe mana oricui, ci si informatii teoretic clasificate.

Alte tipuri de exploatări[modificare sursă]

Vezi și:

Interese străine în mineritul românesc[modificare sursă]

Transilvania[modificare sursă]

Depozite de cărbune care ard de ani sau zeci de ani[modificare sursă]

Meriș, Mehedinți

  • Societățile carbonifere și sistemul economic și politic al României (1919-1929), Ludovic Báthory, Editura Pres Universitară Clujeană, 1999