Discuție Portal:Fizică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Black hole (NASA).jpgPortalul Fizică este un subiect de care se ocupă Proiectul Fizică, o inițiativă de a construi o listă cuprinzătoare și detaliată cu informații despre fizică Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest portal încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest portal încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

-Poate un sistem izolat să piardă energie potențială? abel 12 februarie 2006 08:40 (EET)

Intr-un sistem izolat energia potentiala se poate transforma, de exemplu in energie cinetica. In mecanica clasica, nu se poate "pierde", doar se transforma. Asta se numeste legea conservarii energiei totale.

Se poate da ca exemplu doua bile legate cu un resort care oscileaza. Energia elastica (o forma de energie potentiala) se transforma in energie cinetica si invers.

Daca vorbim de mecanica relativista, atunci se conserva produsul energie ori timp. Legea conservarii energiei nu mai e valabila in toria relativitatii, desi termenul "energia se pierde" nu e cel mai adecvat.

Sper ca raspunsul sa fie la subiect si corect.


Este o definitie foarte stufoasa care include si concepte de baza ale fizicii si ramurile fizicii si legaturi cu stiinte adiacente dar nu pomeneste nimic despre obiectul principal de studiu al fizicii, anume despre miscarea fizica.--193.230.189.20 23 august 2007 13:57 (EEST)astrongheorghe. 23.08.2007.


Materia si energia sunt forme de miscare in univers. Spatiul si timpul sunt elementele (componentele) cu existenta obiectiva ale miscarii (a caror existenta fizica este indiscutabila si nu poate fi pusa la indoiala). Fara spatiu si fara timp (in afara lor) nu exista miscare fizica. Miscarea esta peste tot in univers. Fizica este stiinta care studiaza (deduce, determina, stabileste) legile miscarilor fizice in diversitatea conditiilor din univers. Obiectul principal de studiu al fizicii este miscarea fizica. Legile fizicii nu fac decat sa descrie miscarea fizica. Telul fizicii este de a stabili (de a determina) toate detaliile miscarilor (de a descrie miscare in toate detaliile). Miscarea fizica in univers apare in doua forme fundamentale; subsatanta si campul (=campurile fizice; electric, magnetic, gravific si de inertie). Din combinarea diversa a acestor forme de miscare, apare toata diversitatea de obiecte si fenomene fizice observate in univers.

Mă tem că definiția pe care o propuneți este puțin cam filozofică. Ați punctat bine un aspect foarte important din studiul fizicii, dar nu cred că e indicat să reducem totul la ideea de deplasare. Interacțiunile, spre exemplu, sunt la fel de importante. O singură observație aș avea, câmpul poate fi considerat o formă de manifestare a materiei, nicidecum rezultat al mișcării. Desigur, se poate studia deplasarea corpurilor în diverse câmpuri fizice. --defy_the_wind (discuție) 8 decembrie 2008 12:21 (EET)


Campul fizic este forma de interactiune dinamica a substantei cu spatiul fizic. Este tot structura dinamica, deoarece pleaca de la substanta, este legat (este generat) de substanta, care este ea insasi structura dinamica, cu existenta (intindere si dimensiune) in spatiu si timp.