Discuție Format:Serie literatură română
Adăugare subiectLiteratura română
[modificare sursă]Istoria literaturii, precum și lista de genuri și specii literare, nu pot fi plasate după "literatura română", întrucît e vorba de discuții generale despre literatură. Dealtfel sînt tentat să așez înaintea literaturii române acele literaturi de referință ale lumii, cum ar fi cele franceză, engleză, germană. Cred că școala românească este excesiv de autohtonistă; în școlile noastre nu se "fac" autori și opere literare cu adevărat importante, recunoscute prin măiestrie și deschizătoare de curente literare. Cum este posibil de exemplu să se predea Bacovia, dar Baudelaire nu, sau Rebreanu da și Charles Dickens nu? Iulian U. 1 aprilie 2006 19:45 (EEST)
Utilizatori interesați de literatură
[modificare sursă]înscriși
[modificare sursă]- ...
anonimi
[modificare sursă]- ...
Technici
[modificare sursă]- Articolele din "Seria literatură" pot fi găsite prin lincul Ce se leagă aici: Format:Serie literatura.
- În lista prezentată apar și "Discuții". Acestea pot fi introduse pentru a arăta faptul că la aceste articole urmează să fie ]ntrodus formatul Format:Serie literatura, dar după ce articolul a fost "wikizat". De obicei aceste articole conțin și mențiunea "wikizare", care la rândul lor pot fi găsite prin lincul Ce se leagă aici: Format:Wikizare. Gangleri | Di | D 29 Ian 2005 08:54 (UTC)
- ...
Referințe la articole / Articole izolate
[modificare sursă]- Încercați să introduceți referințe la articole :
- prin introducerea în listele corespunzătoare
- prin folosirea categoriilor
- prin referirea eventuală a unui text la wikisource:ro:
- prin introducerea lincurilor spre Wikipediile în alte limbi
- pot fi găsite de exemplu folosind lincuri după exemplul
- http://www.google.com/search?newwindow=1&num=100&q=%2Bsite%3Awikipedia.org+Caragiale
- pot fi găsite la listele de biografii în diverse limbi eo:Vikipediisto:Gangleri/tests/projektoj/kunligi/Listo de biografioj (ekzistantaj)
- ...
Gangleri | Di | D 29 Ian 2005 08:54 (UTC)
Teme legate de literatură în general
[modificare sursă]- ...
Crearea proiectului literatură
[modificare sursă]- (dacă nu există deja în prezent)
- ...
Semnătura lui Eminescu - de ce?
[modificare sursă]Avînd în vedere că această serie este despre literatură în general și nu despre opera lui Eminescu, poza cu semnătura autografă a lui Mihai Eminescu (din partea de sus a casetei) nu-și are locul aici. Iulian U. 21 septembrie 2005 12:21 (UTC)
- Acolo ar trebui avem o poză cu scriitorul respectiv, dacă avem. Dacă nu, doar numele e suficient. Într-adevăr, semnătura lui Eminescu, oricît de simbolică ar fi, nu este neutră. — AdiJapan ☎ 1 aprilie 2006 20:25 (EEST)
Dimensiune
[modificare sursă]Propun ca acest format să fie redus drastic în dimensiuni, pînă la o cutiuță cu o legătură la Portal:Literatură. În forma actuală ocupă imens de mult spațiu, în mod inutil, și împiedică plasarea în partea dreaptă a portretelor scriitorilor, poeților etc. O legătură la portalul literaturii este tot ce trebuie. Cine vrea să citească alte articole din serie se poate duce acolo. — AdiJapan ☎ 13 octombrie 2006 09:46 (EEST)
- Sînt aproape de aceeași părere. Doar o cutiuță mai mare, gen {{Literatura franceză (format mic)}}. – Laurap\ mesaj 14 octombrie 2006 09:27 (EEST)
Referiri doar la literatura română?
[modificare sursă]Oare nu avem nevoie și de un format care face trimiteri la temele literaturii universale? Sau există deja așa ceva? Dată fiind schimbarea aplicată în 8 decembrie formatului acesta, cutiuța nu se mai potrivește acum cu articolele care nu tratează literatura română.--Nuțu 20 decembrie 2006 14:36 (EET)
- În momentul actual situația se prezintă în felul următor: acest format este folosit în mare măsură de paginile unor scriitori români și într-o măsură mai mică de alte pagini, care nu au legătură directă cu literatura română și de unde ar trebui scos.
- Propunerea mea este crearea unui format pentru literatura universală care să fie aplicat doar articolelor ce tratează teme mari: Literatură, Poezie, Teatru etc. Pentru scriitorii străini, poze dacă avem, formatul Nobel pentru Literatură dacă este cazul sau formate pentru literaturile mai cunoscute: greacă, latină, franceză, engleză, rusă.
- Nu știu dacă trebuie să standardizăm chestia asta sau fiecare creează ce format vrea și-l adaugă pe ce pagină i se pare că se potrivește. Cum se vede problema asta de la voi? – Laurap\ mesaj 21 decembrie 2006 14:57 (EET)
După spusele dv. din discuția dusă în prealabil, paginile afectate de schimbarea recentă a casetei nu sunt tocmai puține. Dar sunt în principiu de acord cu schimbările propuse mai sus. Propun un anumit grad de standardizare al casetelor pentru literatură, cel puțin din punct de vedere grafic. Consider că ar trebui să avem formate speciale pentru literatura: greaacă, latină, franceză, engleză, germană, americană (nu se poate combina cu curentele din Anglia), rusă, poate și italiană. Altă temă importantă ar fi literatura de lb. spaniolă, dar mă tem că Americii de Sud îi trebuiesc de la Gongora încoace mai multe căsuțe speciale :-). --Nuțu 22 decembrie 2006 17:12 (EET)
Mi-am permis să deriv formatul "Literatura Greciei antice" din modelul recomandat de către doamna Laurap, Literatura franceză (format mic). Poate denumirea mea e nefericit aleasă, nu sunt o specialistă în domeniul acesta. --Nuțu 5 ianuarie 2007 13:02 (EET)