Discuție:Theodor Râșcanu

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Cu privire la „notele de subsol” și la „citate în exces” (continuare)[modificare sursă]

Cu doua zile in urmă am făcut corecturile cerute de editor (care a preferat să rămână anonim). Acum toate citările au note de subsol iar „citările in exces” din capitolul aprecieri critice le-am redus consierabil. Acestea sunt indispensabile din motivul pe care l-am dat anterior. Il rugasem pe editorul care a făcut atentionările să șteargă atenționările dar nu a făcut-o motiv pentru care eu voi sterge acum atenționările respective.

(Dan Rascanu (discuție) 6 august 2022 14:05 (EEST))[răspunde]

Cu privire la „notele de subsol” și la „citate în exces”[modificare sursă]

(Mă adresez administratorului, editorului sau persoanei care a făcut atenționările cu privire la „notele de subsol” și la „citatele în exces”)

Buna ziua, mulțumesc pentru atenționări.

Am completat notele de subsol care lipseau și am scurtat considerabil citatele respective. Trebuie luat in considerare ca autorul este practic total necunoscut in urma venirii regimului comunist. Multe din romanele si alte scrieri ale autorului au ramas needitate. Exista, chiar si in internet, foarte putine informatii despre el. De acceea aceste citate (bine documentate si cu sursele necesare) sunt deosebit de importante pentru a putea fi cunoscut. Wikipedia este o ocazie unică pentru a acoperi acest gol.

M-aș bucura dacă ați considera să anulați cele două atenționări „notele de subsol” și „citate în exces”. Mulțumesc pentru înțelegere.

(Dan Rascanu (discuție) 4 august 2022 14:30 (EEST))[răspunde]

Referitor la materialul despre Theodor Râșcanu[modificare sursă]

Bună ziua! Autorul acestuia nu a indicat corect Bucureștiul ca fiind orașul în care a decedat scriitorul. Conform mărturiilor culese de autorul acestor rânduri, T. Râșcanu a murit, într-adevăr, în 1952, dar la Vaslui. Cavoul există în cimitirul Eternitatea din orașul citat mai sus, în parcela 1A, unde a fost înhumată și soția sa, Elena. Mărturiile le-am adunat de la: prof.univ.dr.ing. Florin-Dan Croitoru (Universitatea politehnică Iași), ing. Dumitru Maftei (Vaslui) și Ioan Pascu (fost funcționar, actualmente președintele CAR-pensionari din Vaslui). Inginerul Dumitru Maftei l-a văzut mort pe regretatul T. Râșcanu, imediat după sinuciderea acestuia cu otravă. Securiștii care veniseră să-l aresteze, n-au mai făcut altceva, decât să constate decesul. T. Râșcanu a locuit până la sfârșitul vieții în Vaslui, str. Vasile Lascăr (acum Avântului). În 1914, doar pentru câteva numere, T. Râșcanu a scos un ziar numit Vasluiul, care apăra interesele țăranilor. La Buhăiești (Vaslui), unde avea o mică moșie, în anii '30 ai sec. XX, a înălțat o movilă cu ajutorul proprietarilor de care cu boi, care și astăzi se numește "Movila lui Râșcanu". Bătrânii pe care i-am întâlnit și care l-au cunoscut pe maestru, mi-au spus că avea o fire excentrică și o bunătate fără margini. Alăturat vă trimit și câteva poze, din arhiva lui Florin-Dan Croitoru. Cu stimă, Paul Zahariuc, Vaslui, 12 august 2008.Imagine.--Paul Zahariuc (discuție) 12 august 2008 17:28 (EEST)[răspunde]

Cu intarziere dar va multumesc pentru informatie. Imaginea de care vorbeati nu stiu unde este. Unde o pot gasi? (Dan Rascanu (discuție) 22 aprilie 2017 11:55 (EEST))[răspunde]

Legat de ștergerea arborelui genealogic[modificare sursă]

Salut Andrei,

In legatura cu stergerea arborelui genealogic cred ca a fost o neînțelegere a documentului PDF.

1. Ai afirmat ca imaginea nu este clara. Este deosebit de clara, trebuie numai sa se intre pe pagina respectiva prin legătura dată.

2. Este vorba de arborele genealogic al autorului si este deosebit de relevant pentru viata si mai ales despre activitatea sa literara. El a scris mai multe romane istorice avand documente din arhiva familiei. Ascendentii sai documenteaza modul in care priveste el istoria, si anume din interiorul familiei.

3. Un astfel de arbore genealogic este o piesa curenta in paginile Wikipedia in alte limbi care se refera la personalitati cu asemenea ascendenta.

4. Interesul scazut enciclopedic este o parere personala care probabil rezulta din nestudierea exacta a informatiilor ce sunt aduse de acest document. In acest arbore genealogic se pot vedea legaturile de familie dintre multi domnitori români si intre diversele familii boieresti de mare insemnatatea a Principatelor Române. Un astfel de arbore genealogic este o piesa curenta in paginile Wikipedia in alte limbi care se refera la personalitati cu asemenea ascendenta.

Te rog nu mai sterge documentul, nu priva beneficiarii Wikipedia de informatiile deosebite din acest document.

Cu multumiri,

Dan Rascanu

Notificarea da a fi șters registrul Ahnentafel-Rascanu.pdf[modificare sursă]

Această notificare nu este întemeiată deoarece:

1. Lucrarea este in Wikipedia de peste 5 ani si nici unui administrator nu i-a venit ideea până acum de a o sterge. Este evident vorba de o părere foarte subiectivă a unui administrator Wikipedia. Nu a ținut seama de particularitațile specifice ale acestei lucrari genealogice.

2. Nu există nici un motiv din cele enumerate la "Non-allowable reasons for PDF and DjVu formats":

a. Nu este vorba de vanitatea autorului ci de faptul că acest arbore este facut initial de un istoric (Gh. Ghibanescu) si practic nu are alternative importante. Acesta este rezultat în urma cercetării actelor de familie de catre istoric care sunt publicate in studiul său despre familia Rascanu si a altor documente din posesia mea exclusivă fiind tatăl ultimului descendent al acestei familii care mai poartă acest nume.

b. Motivul că autorul ar încerca prin folosirea formatului PDF să descurajeze schimbari este absurd. Dacă cineva ar dori să facă modificari se poate anunța in "discuție" si dacă ar exista documente sau dovezi eu aș fi primul care aș face modificarea din interesul pentru exactitatea lucrarii. Acesta este si unul din scopurile publicarii acestei lucrari in Wikipedia. Au venit chiar propuneri de schimbari in detaliu sau completări fiind contactat personal si am facut chiar in ultimele zile modificări.

3. Motiv tehnic. Formatul SVG, nu permite sa poata fi marita imaginea (zoom). La imagini mari textul devine imposibil de citit. Numai pe telefoane mobile functioneaza zoom-ul datorita aplicatiilor specifice. Exemplu: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ascendentii_lui_Theodor_A._Rascanu-2.svg

autorul arborelui

(Dan Rascanu (discuție) 21 aprilie 2017 15:53 (EEST))[răspunde]

Notificarea da a fi șters registrul Ascendentii-lui-Theodor-A-Rascanu.pdf[modificare sursă]

Nici această notificare nu este întemeiată deoarece:

1. Nu există nici un motiv din cele enumerate la "Non-allowable reasons for PDF and DjVu formats":

a. Motivul că autorul ar încerca prin folosirea formatului PDF să descurajeze schimbari este absurd. Dacă cineva ar dori să facă modificari se poate anunța in "discuție" si dacă ar exista documente sau dovezi eu aș fi primul care aș face modificarea din interesul pentru exactitatea lucrarii. Acesta este si unul din scopurile publicarii acestei lucrari in Wikipedia. Au venit chiar propuneri de schimbari in detaliu sau completări fiind contactat personal si am facut chiar in ultimele zile modificări.

b. Lucrarea este in Wikipedia de peste 5 ani si nici unui administrator nu i-a venit ideea până acum de a o sterge. Este evident vorba de o părere foarte subiectivă a unui administrator Wikipedia. Nu a tinut seama de particularitațile specifice ale acestei lucrari genealogice.

2. Motiv tehnic. Formatul SVG, nu permite sa poata fi marita imaginea (zoom). La imagini mari textul devine imposibil de citit. Numai pe telefoane mobile functioneaza zoom-ul datorita aplicatiilor specifice. Exemplu: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ascendentii_lui_Theodor_A._Rascanu-2.svg

3. Au mai existat tentative de ștergere ale acestui fișier, vezi textul de la inceputul dicuției. Atunci era vorba că nu ar fi fost clară (??) imaginea arborelui. Asemenea propuneri de stergere, pe motive subiective, pot veni permanent și astfel "viața" unei lucrari in Wikipedia nu mai este asigurată. 17.04.2017

4. Un astfel de arbore genealogic în format PDF este o piesă curentă in paginile Wikipedia în alte limbi care se referă la personalități cu asemenea ascendență.

autorul arborelui

(Dan Rascanu (discuție) 21 aprilie 2017 15:53 (EEST))[răspunde]