Discuție:Plantă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

În aproximativ 30 de minute voi arata obiecțiile pe care le am față de primul tabel, tabel pe care îl propun pentru ștergere --Jean 18 februarie 2006 01:14 (EET)

Îmi place că ai modificat tabelul; este mai corect, din câte știu eu, așa cum l-ai trasat tu, deci eu sunt de acord cu ștergerea primului. Nu sunt însă de acord cu mutarea articolului de la Regn Plantae la Plantă. Având în vedere că este vorba de sistematică, știința clasificării, și nu un articol general despre plante, consider că este mai potrivit numele de Regnum Plantae (ca să păstrăm și latina folosită de sistematicieni). --KlaudiuMihaila 18 februarie 2006 01:56 (EET)


Observația 2[modificare sursă]

Eu unul personal salut inițiativa de a complecta casetele cu rosu din domeniul biologiei. De asemenea salut alăturarea unui nou colaborator în zona biologiei. Nu vreau sa critic si nici nu trebuie luată ca o critică cele ce voi scrie mai jos. Problema principală este să urmăm cât mai mulți utilizatori o linie comună. Concret, mai ales în clasificări trebuie să folosim cele mai noi lucrări. Din această cauză eu unul consider că indicarea sursei de unde este luată clasificarea este absolut obligatorie. Oricum clasificarea a fost luată dintr-o lucrare și această lucrare trebuie indicată. Acest lucru este cerut și în dreapta jos a paginii care urmează să fie modificată. La articolul Ramurile biologiei este prezentată și clasificare organimelor. Organismele apar clasificate în 5 regnuri. După cum se poate observa aceste regnuri sunt: Monera, Protista, Fungi, Plantae si Animalia.

Problema nr.1. În articolul Clasificarea plantelor scrieți că încrengăturile Chlorophyta, Phaeophyta, Rhodophyta ar făcea parte din regnul Plantae. În mod cert în clasificările cu două regnuri (clasificări vechi) încrengăturile sus menționate au făcut parte din regnul Plantae. Însă în clasificarea actuală aceste încrengaturi nu mai fac parte din regnul Plante ci din regnul Protista. Apoi, nu sunt 3 încrengături ci 9.

Problema nr.2. De unde vine denumirea de Tracheophyta ?

Problema nr.3. Ferigi sunt și Psilopsida, Lycopsida, Psilopsida pe lângă Filicineae .

Ținând cont de cele de mai sus și deoarece corectarea acestui tabel ar însemna rescrierea lui, am înlocuit acest tabel cu tabelul editat în 18 februarie. --Jean 18 februarie 2006 02:38 (EET)

Mutarea[modificare sursă]

Am făcut redirecționarea spre acest articol de la Regn Plantae și Plantă.--KlaudiuMihaila 18 februarie 2006 02:21 (EET)

Care este raționamentul acestei redirecționări? Celelalte enciclopedii au redirijarea precum am făcut-o eu mai devreme, anume cu Plantă drept articol principal. --Flag of Romania.svg яεβεſ ω 18 februarie 2006 02:34 (EET)
Am văzut că așa este în celelalte enciclopedii și am scris motivul mai sus, la primul capitol de discuții. În plus, Jean a fost de acord cu mutarea (el fiind absolvent de Biologie, deci cunoscător în domeniu). Pe lângă asta, există deja articolul Regn Animalia și Regn Monera (care, din nou, nu este denumit corect). --KlaudiuMihaila 18 februarie 2006 23:25 (EET)

Cum trebuie scris? Bobul (denumire populară) sau Vicia faba (denumiea științifică)[modificare sursă]

Eu am văzut în dicționare, inclusiv Wikipedia franceză și cea engleză că se scrie denumirea populară a unei plante, apoi denumirea științifică, apoi denumiri sinonime (dacă acestea există). Deci titlul articolului este reprezentat de denumirea populară a speciei de plantă (dacă aceasta există). În clasificare am extras din lucrarea dată la bibliografie denumirile populare unde acestea sunt și le-am trecut ca titlu de articol. Unde nu sunt denumiri populare am trecut denumirea științifică a speciei. Mie unuia mi-ar conveni ca titlul articolului să fie denumirea științifică, dar uzanța este alta.

Dacă cele scrise anterior sunt corecte atunci modificarea de la bob terebuie anulată și revenit la forma anterioară.--Jean 11 iulie 2006 22:58 (EEST)

Referitor la complectarea adusă de Miehs în 16 octombrie 2006 20:49[modificare sursă]

În acest articol se prezintă caracterele pe care le au toate organismele încadrate în Regnul Plantae. Complectarea este foarte bună, dar se referă la o categorie aparte de plante, și anume de plantele acvatice. Din această cauză am să mut complectarea la Hidrofit--Jean 5 noiembrie 2006 20:26 (EET)

Referitor la complectarea adusă de Miehs în 29 martie 2009 13:00[modificare sursă]

Înmulțirea vegetativă se întâlnește la angiosperme. Gimnospermele se înmulțesc extrem de rar vegetativ și doar câteva specii. Din această cauză mi se pare mai indicat să apară textul referitor la înmulțirea vegetativă la Angiosperme.--Jean (discuție) 29 martie 2009 19:59 (EEST)