Discuție:Lista orașelor din Finlanda

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Municipii?[modificare sursă]

Finlanda are puțin peste 5 milioane de locuitori, iar număarul de municipii din lista bate spre 450, adică în medie puțin peste 10.000 de locuitori pe municipiu. E ceva în neregulă cu termenul ăsta, nu credeți? Nu cumva e vorba de "localități" sau "orașe"? --AdiJapan 16 octombrie 2005 13:26 (UTC)

Kaupunki, kunta, kylä[modificare sursă]

La pagina [1] inititulată Luettelo Suomen kaupungeista adică "tabel cu orașele Finlandei" se spune că sunt doar 114 iar la pagina [2] se precizează că: "Vuoden 2006 alussa Suomessa oli 431 kuntaa, joista kaupunkeja 114. Listaan kaupungit on merkitty vahvennetulla tekstillä." adică "de la începutul anului 2006 în Finlanda sunt 431 de localități (comune) din care 114 sunt orașe scrise cu caractere grase" Pentru cine nu înțelege finlandeza, găsește aceleași date la pagina [3] dar în suedeză.

Pentru dezambiguarea comună – localitate în Finlanda vezi și [4] , ca precizare, în Scandinavia toate localitațile sunt comune, (sic!) adică au o organizare comunală. (Pe vremuri și Bucureștiul, cât era de municipiu, avea "Uzinele Comunale București"). Pare straniu să auzi "Stockholms kommun" (Google 192.000) pentru că Stockholm este doar una din "comunele" aglomerației Stockholm. Respectiv, la București, Drumul Taberei, Balta Albă, Giulești ar fi comune independente în aglomerația București. A nu se confunda cu raionul, sectorul sau arondismentul.

În Finlanda s-a păstrat "kunta" doar pentru "comună". Comuna kunta, are ca subdiviziune satul sau cătunul kylä. Oraș se spune kaupunki (114 în ianuarie 2006) și municipiu sau oraș mare se spune miljoonakaupunki, capitală pääkaupunki. Localități, mari și mici (în clasificarea poștei) sunt, în total, 992 (inclusiv satele sau cătunele).

Noțiunea de municipiu nu se poate aplica, în nici un caz, la situația Finlandei. Încurcătura o crează engleza aruncând "municipiu" pe toate drumurile. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 88.192.241.146 (discuție • contribuții).

Fost înainte de asemenea kauppala (târg). --Höyhens (discuție) 23 ianuarie 2020 05:32 (EET)[răspunde]