Discuție:Listă cu titluri în limba română de filme artistice străine până în 1989, rulate în cinematografele din România

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Listă cu titluri în limba română de filme artistice străine până în 1989, rulate în cinematografele din România este un subiect de care se ocupă Proiectul Film, o inițiativă de a construi o listă cuprinzătoare și detaliată cu informații despre filme și seriale de televiziune Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
ListăAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Listă pe scala de calitate.
MareAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa mare pe scala de importanță.

O noapte de iarna la Garga[modificare sursă]

Discuție mutată la pgina de discuții: Auto 4115 (discuție)

Eu nu înteleg formatul articolului[modificare sursă]

Articolul face confuzie între data producerii filmului si data (primei) difuzari. De aceea nu vad rostul coloanei în care e trecut anul ce este identic titlului :) :)
De exemplu, Crucisatorul Potemkin, desi a fost realizat în 1925 nu a fost rulat la noi decât în 1946, daca-mi aduc bine aminte anul. Nici nu cred ca ar fi fost permis, tinând cont de Rascoala bolsevica de la Tatar-Bunar din acelasi an.
Generalul, film din 1926, a fost difuzat probabil si interbelic, dar si prin anii 80.

Apoi, Directia bla bla a fost înfiintata abia dupa nationalizare, pâna atunci orice distribuitor putea difuza ce film dorea, daca platea taxa de 10 lei pe metru si filmul nu contravenea eventualei cenzuri (au fost multe stari de asediu în vremea lui Carol 2, iar starea de asediu presupunea si cenzura). Abia dupa 1948 Directia s-a ocupat si cu cenzura ideologica proprie.
Tocmai de aceea lipsesc din articol filmele cu Stan si Bran care au fost difuzate imediat dupa 23 august 1944.

Cu stima,
Marian

Ar fi fost frumos să vă și semnați cu --~~~~. --F.hilbert (discuție) 3 mai 2022 16:18 (EEST)[răspunde]
Da, lipsa adresei de IP (de care, sincer, am uitat ca n-am pus-o) anuleaza problemele articolului :)
Acum, revenind la articol, nu va cunosc sursele de informatie, însa pot baga mâna în foc ca filmul rusesc Partizana (1943) nu a putut fi difuzat în România în acelasi an, conform tabelului, fara sa se lase cu condamnari grele sau mai rau, de tipul celor listate în art. 1-3 al decretului 236 din 1941: "Se pedepsesc cu moartea acei care ... [urmeaza infractiunile]". Ca una e sa arunci manifeste à la Pistruiatul si alta sa aduni spectatori într-o sala timp de o ora.
Privind aceste filme sovietice, ele au fost difuzate în România începând chiar cu septembrie 1944 (vezi de exemplu ziarele vremii), chiar daca ele au fost turnate cu mult înainte.
Acesta era scopul mesajului meu anterior.
Cu stima, M.
PS: Nu este o critica, este doar o observatie - informatia este ori redundanta, ori falsa. 93.193.157.32 (discuție) 5 mai 2022 10:01 (EEST)[răspunde]
@M
Buna seara
Aveti perfecta dreptate, anul lansarii initiale nu este foarte util in contextul acestei liste. Fiecare an a fost trecut in tabel pentru ca lista initiala era organizata pe decenii. Cand lista a crescut, cu multa munca, am "spart-o" pe ani individuali cu exceptia anilor 1900, '10 si '20. Daca aveti informatii despre anul in care filmele au rulat in Romania, contributia dvs ar fi foarte apreciata.
Cu stima
Cornel Ioancornel (discuție) 1 noiembrie 2022 21:28 (EET)[răspunde]

Ar trebui schimbat anul realizarii cu anul difuzări.Nu s-ar mai face confuzie.Completati lista cu filmele difuzate din periodicul ,,Saptamâna a lui Eugen Barbu.Acolo sunt toate premierele. Auto 4115 (discuție) 2 iulie 2022 17:53 (EEST)[răspunde]