Discuție:Kerosen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Articolul Kerosen este un subiect de care se ocupă Proiectul Energie, o inițiativă de dezvoltare a unei serii de articole complete și documentate despre Energie Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Petrol lampant[modificare sursă]

Discuție adusă de la Discuție:Petrol lampant

Atât articolul curent, cât și cel pentru "Kerosen" au același articol omolog în celelalte limbi. Sigur doar „este confundat cu kerosenul” și nu se încurcă aici ceva de există două articole distincte? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 217.156.83.125 (discuție • contribuții).

Situația este următoarea (spusă de un specialist în chimie organică/petrochimie – nu eu): petrolul lampant a fost un produs cu destinație specială (lămpile cu petrol), care era produs printr-o anumită tehnologie și trebuia să îndeplinească anumiți parametri din standardul său (ex. înălțimea flăcării deasupra fitilului). Actual nu se mai fabrică ca atare.
Deoarece proprietățile sale fizice sunt foarte asemănătoare cu ale kerosenului (care însă este produs prin altă tehnologie și corespunde unui alt standard de calitate), acest specialist recomandă reunificarea articolelor sub denumirea de kerosen, menționând petrolul lampant ca o variantă istorică a kerosenului. Dacă nu există obiecții, o să reunesc articolele. --Turbojet 25 octombrie 2013 11:19 (EEST)
De acord. In esenta, petrolul lampant, „fotoghiâm”-ul, in jargon rural traditional, e kerosenul. Diferenta dintre cele doua derivate petroliere consta doar in "adjuvantii" prezenti in masa materialului. La petrolul lampant, esentiala era asigurarea inaltimii flacarii la un fitil standardizat si gradul cat mai scazut de produse de ardere solide, adica sa nu produca funingine care sa opacizeze sticla (abajurul)lampii; asta depindea si de calitatea fitilului. "Gazul lampant" sau: -de iluminat e deja o substanta complet diferita.--Zsolt (discuție) 25 octombrie 2013 13:49 (EEST)

Nu e ok ca petrolul lampant să fie băgat în articolul cu kerosenul. Sînt două lucruri distincte, chiar dacă înrudite. Se pot găsi metode mai bune pentru a sugera legătura dintre ele decît comasarea. Radu Borza (discuție) 10 decembrie 2013 04:29 (EET)

Și eu am zis inițial la fel, dar s-a spus că substanțele sunt prea asemănătoare. Ce argumente puteți aduce pentru a separa din nou subiectele? --Turbojet 11 decembrie 2013 13:57 (EET)