Discuție:Județul Arad

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Județul Arad este un subiect de care se ocupă Proiectul România, o inițiativă de a îmbunătăți calitatea și acoperirea articolelor Wikipedia legate de România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
ÎnceputAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Început pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Haideți fraților să ne hotărâm: Aradul este în Banat sau în Transilvania. Pentru că pe pagina județului și în articolele orașelor scrie Banat, dar la Banat spune că doar o mică parte sudică. Ce să scriem în paginile localităților? --Mihai | D 6 februarie 2006 11:58 (EET) Conform acestei imagini toate sunt în Transilvania. Folosim așa? --Mihai | D 6 februarie 2006 12:01 (EET)[răspunde]

Aaaaaaa, e discutie lunga aici. In principiu, Banatul este pana la raul Mures, care trece prin partea sudica a judetului Arad (nu este granita cu Timis). restul judetului, ar trebui sa fie in Crisana (care parca este intre Mures si Somes). Acum, ideea este ca de multe ori in Romania se considera Transilvania ca fiind toata regiunea din N-V Carpatilor adica Ardeal+Maramures+Crisana si uneori si Banatul, cu toate ca de obicei e cu jumatate de masura considerat in Tr. Asa ca, depinde din ce punct de vedere privesti. :D Orioane 6 februarie 2006 12:09 (EET)[răspunde]
Am uitat sa zic, eu pe en.wiki am lasat Transilvania, si doar pt Timis si Caras-Severin am pus Banat. Orioane 6 februarie 2006 12:12 (EET)[răspunde]

Am găsit un articol care pare destul de bine documentat pe acest subiect. Cred că bibliografia lui, sau chiar articolul în sine poate ilumina puțin subiectul: De ce Municipiul Arad NU aparține de Banat? -- Ovidiu 12 Februarie 2019 15:57 (EET)

Sântana este oras. Vezi http://www.cjarad.ro/index.php?meniuId=11&lg=ro&viewCat=123 Orioane 6 februarie 2006 12:29 (EET)[răspunde]

Sunt trei regiuni istorice de baza, cele trei principate. Eu zic sa lucram doar cu ele, pentru a inlatura astfel posibilele complicatii. Nu de altfel, dar daca este sa luam Banatul , Crisana sau Maramuresul ca parti distincte, putem la fel de bine sa incepem si cu Tara Oasului, Tara Fagarasului....Lucrul asta , cred eu , se impune mai ales in cazul posibilelor divergente(Aradul,..). O cu totul alta problema este in cazul Timisorii, spre exemplu, in care apartenenta acesteia la Banat, nu mai este o problema istorica sau geografica, ci genetica.:)Ei se identifica astfel.

Judetul Arad nu este parte a provinciei istorice Banat. Banat este doar ceea ce este la sud de Mures. Deci doar o parte este in Banat. Nu le poti spune la motii din Varfurile si Halmagiu ca sunt banateni... Aradul este si a fost, cel putin etnogragic, o zona de tranzitie, fara o puternica individualitate si nici centralizare. Sa nu uitam ca la inceput era impartit in doua comitate, Arad si Zarand, care erau de altfel slab populate in zona de campie din cauza solului mlastinos.

Legătură moartă[modificare sursă]

În timpul mai multor rulări automate ale robotului următoarea legătură externă a fost găsită indisponibilă. Verificați dacă legătura este într-adevăr indisponibilă și reparați sau înlăturați legătura, după caz!

--MihaitzaBot 24 ianuarie 2007 23:21 (EET)[răspunde]

Legătură moartă[modificare sursă]

În timpul mai multor rulări automate ale robotului următoarea legătură externă a fost găsită indisponibilă. Verificați dacă legătura este într-adevăr indisponibilă și reparați sau înlăturați legătura, după caz!

--MihaitzaBot 24 ianuarie 2007 23:21 (EET)[răspunde]