Discuție:Ion Creangă

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Din Anuarul Universității din Iași 1895-1896 reiese că în 1861-1862 Creangă era înscris la Facultatea de Teologie din Iași. http://www.muzeul.uaic.ro/ro/cercetare-si-arhiva/anuarul-universitatii-din-iasi.html E o informație care poate completa biografia din acest articol.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 78.96.215.193 (discuție • contribuții).


Again, apologies about writing in English, it's a lot quicker for me.

I have been in the process of translating Romanian-language wikipedia content to English. Looking at this article, it seems to be an almost verbatim copy of http://www.neamt.ro/cmj/Creanga/Ion_Creanga.html. Consequently, I am not going to translate it and compound the copyright issue. I believe that someone who works more routinely than I on the Romanian-language wikipedia should address this matter. -- Jmabel (US) 13 Dec 2003 07:29 (UTC)

LOL, they replaced it with another copyvio. I deleted the new one too, thanks for the notification! --Gutza 18 Iul 2004 14:57 (UTC)

Am marcat articolul ca fiind PDVN datorită numeroaselor afirmații subiective nesusținute de referințe. Dau aici doar câteva exemple: E un scriitor realist care a reușit să ridice proza românească din secolul trecut pe aceleași culmi pe care Eminescu propulsase limba literară în poezie, valorificând vorbirea omului simplu și ridicând-o la un nivel neegalat până astăzi. Plecând de la folclor, Creangă a reușit să ridice proza românească pe culmi nebănuite. Valorificând limba omului simplu, el o ridica la un nivel artistic neegalat, dovedindu-se un artist profund original. Îndemnul de a scrie i-a venit din partea bunului său prieten Mihai Eminescu. Am mai modificat câteva afirmații nesusținute de referințe, cu privire la moartea lui, etc. Aici [1] am găsit unele afirmații care contrazic articolul, și înclin să le dau crezare, căci corespund cu cele dintr-un album școlar pe care îl am la dispoziție, Istoria ilustrată a literaturi române de Boris Crăciun. Ar fi bine dacă cineva ce se pricepe mai bine ar rezolva problemele cu acest articol. Până atunci însă, mai fac și eu atât cât pot; din nefericire, nu sunt specialist.--Adrian ach 27 iulie 2007 11:48 (EEST)[răspunde]

Am editat biografia lui Creangă, îmbogățind informațiile și eliminând niște informații suspecte, care pot fi readuse numai cu referințe corespunzătoare. Sursa mea de inspirație, Istoria ilustrată a literaturi române de Boris Crăciun, nu conținea însă și comentarii critice asupra operei sale, iar eu altele nu am la dispoziție, deci problema semnalată anterior rămâne. Am introdus formatul de referințe, doar că am citat dintr-o singură carte. Am făcut aceasta pentru ca cineva care se îndoiește de adevărul unor fapte de acolo să poată consulta sursele. Pentru cei interesați, articolul despre Creangă din cartea din care am citat se găsește și pe internet la adresa [2]. Nu știu dacă ei au voie să pună acele informații acolo, că violează dr de autor, totul e luat cuvânt cu cuvânt din cartea de care vorbeam. Oricum, eu am introdus toate citările cu excepția uneia din sursa originală, pentru eventualitatea în care situl acela va fi închis pentru violarea dr de autor. Am să marchez articolul și cu alte formate corespunzătoare, Și-l las așa deocamdată.--Adrian ach 27 iulie 2007 12:35 (EEST)[răspunde]