Discuție:Hamcearca, Tulcea

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 1 an de Teekaz în subiectul Haholi

Toponimul Hançerka[modificare sursă]

Care este sursa pentru această supoziție (dicționare, etc.) ? Etimologia poate fi sau nu confirmată, dacă avem un studiu de specialitate, etc.

Pe de altă parte, când litera ç este amplasată în interiorul unui cuvânt ç este pronuntață gi. Ca atare dacă supoziția referitoare la o anume denumire în limba turcă, adică Hançerka, s-ar dovadi, probabil s-ar citi Hangerca. Ceea ce ridică semne de întrebare asupra validității ipotezei. Teekaz (discuție) 10 decembrie 2022 14:27 (EET)Răspunde

Etnici ucraineni, locuire[modificare sursă]

Afirmația "De drept ea este locuită în majoritate de etnici ucraineni" trebuie susținută de sursă documentară. informații din recensământ de nivel local. În prezent, decembri 2022, localitatea este formată din 3 sate și 1 cătun, toate reunind ceva peste 1.000 locuitori. Din aceștia, doar câteva persoane se recunosc a fi de naționalitate ucraineană. Ca contributor, familia tatălui meu, de trei generații, este din satul Balabancea, comuna Hamcearca, și sunt în strâns contact cu mediul social local.

Revin totuși, lăsând deoparte cunoașterea mea, afirmația "De drept ea este locuită în majoritate de etnici ucraineni" are nevoie de referențial cronologic, o mai clară precizare a referinței administrative (este vorba de satul Hamcearca sau de comuna Hamcearca în ansamblu), precum și dacă estimarea se bazează pe datele celui mai recent recensământ. Teekaz (discuție) 10 decembrie 2022 14:34 (EET)Răspunde

Sursa emigrației, transfugi, refugiați[modificare sursă]

Aceste două informații sunt neconcoordante ori exprimarea este inadecvată. Ori sunt transfugi din Imperiul Rus dar nu sunt credincioși de rit vechi precum rușii-lipoveni, chiar și așa care este sursa acestei afirmații? Ori sunt veniți din cauza Războiului Crimeii, conform lui I.I. Brad?


Iată fraza în cauză "Transfugi din Imperiul Rus, din secolul al XVIII-lea, în imperiul vecin inamic, otoman. Conform datelor istorice prezentate de I.Ionescu de la Brad de la 1850, refugiații ucraineni în localitate sau în cea vecină ,,Giaferkioi Rus" ar fi ajuns după declanșarea Războiului Crimeii (1853-1856)."


Nu am identificat din cercetările mele, nicio sursă documentară - cu excepția însemnărilor lui Ion Ionescu de la Brad - care să spună de unde au venit ucrainenii din actuala comună Hamcearca, acum 4 generații. Nicio documentare, statistică, monografie despre ucrainenii din România (inclusiv Uniunea Ucrainenilor) nu menționează ucrainenii din Valea Taiței. Deși în satul Balabancea, comuna Hamcearca (sat ce a fost sediu de comună până în 1968) deși multe familii au nume slave, în statistici au apărut ca ruși, nu există nicio biserică slavă de orice fel, ci doar o biserică românească încă de la crearea comunității românești a satului (sec. XIX, este încrisă pe biserică). Dacă ar fi fost refugiați ucraineni, la Balabancea, de exemplu, biserica ar fi fost slavă. Iar în cimitir cu excepția unei cruci a soldatului necunoscut, scrisă în ucraineană, de la Primul Război Mondial, toate crucile sunt în limba română. Aceeași situație la Hamcearca, la cimitirul satului, deși numele sunt slave, crucile toate sunt în limba română.

Teekaz (discuție) 10 decembrie 2022 14:46 (EET)Răspunde

Haholi[modificare sursă]

Numele de haholi a fost atribuit de ceilalți, ucrainenilor. Este un nume depreciativ, venit pe filieră rusească, prin care sunt ridiculizați ucraineni ca fiind niște oameni de joasă speță. După mai multe generații, această numire și-a pierdut originea. Chiar în războiul actual Ucraina-Rusia, relatările ruse se referă la ucraineni ca haholi, în batjocură. Pentru ucrainenii de azi, dacă cineva se referă la ei ca haholi, este ca o insultă. Teekaz (discuție) 10 decembrie 2022 14:50 (EET)Răspunde