Discuție:Gura Humorului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Am primit pe pagina mea de discuții mesajul de mai jos, legat de acest articol.


Salut Adi,

Te-as ruga sa reconsideri atitudinea ta vis-a-vis de linkul www.gurahumorului.org pe care l-ai mentionat ca fiind sursa de neincredere din ratiuni pe care ma astept sa le justifici coerent.

iti atrag atentia ca este singurul site al acestui oras iar modificarea pe care am operat-o a fost de natura tehnica ie: gurahumorului.org (aliasul va disparea iar cei care ar fi dat link ar fi gasit un 404 page not found);

- in alta ordine de idei: s-a preluat un articol de pe site cu istoricul orasului. Daca nu doresti sa fie duplicat as putea sa scriu eu un istoric al orasului ca sa fie ok pentru tine. Articolul a fost pus pe Wikipedia de catre mine. De asemenea am indicat si sursa si linkul (ie: portalul orasului unde eu sint webmaster); este necesar sa imi aleg alt nick ca sa fiu credibil in ceea ce postez sau cum? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Mophsy (discuție • contribuții).


Mophsy, avem (e drept, abia de curînd) un îndrumar în ceea ce privește sursele de încredere. Varianta originală se găsește în engleză la en:Wikipedia:Reliable sources. Ideea de bază în acest îndrumar este că se consideră a fi credibile doar acele surse publicate de organizații care au o autoritate în domeniu și cuprind în structura lor un mecanism de verificare a informațiilor. Exemple: manualele au editori, dicționarele și enciclopediile au echipe de autori, revistele științifice au revizori, etc.

Faptul că situl tău este singurul sit al orașului mi se pare demn de toată lauda (sincer), dar nu întrunește condițiile noastre. Cu toată părerea de rău, ne uităm la bogăția de informații de pe internet și constatăm că de fapt foarte puține pagini corespund criteriilor noastre de credibilitate. Tot așa, îmi pare rău că există o mulțime de pagini de internet scrise de oameni inimoși, plini de bunăvoință, care consumă timp, energie și bani pentru a crea situri de excelentă calitate, și că noi la Wikipedia nu putem folosi informațiile furnizate de ei, pentru că nu putem deosebi paginile bine informate și bine intenționate de celelalte.

Cei care doresc informații despre Gura Humorului și care își asumă riscul de a citi informații inexacte pot folosi Google sau alte motoare de căutare. Noi aici vrem să facem tot posibilul ca paginile listate să fie demne de o enciclopedie.

Aș vrea să înțelegi situația. N-am nimic cu tine sau cu situl tău. N-am găsit nimic în neregulă acolo. Atîta doar că din punctul nostru de vedere nu intră în categoria surselor de încredere.

Propunerea mea: caută informații enciclopedice despre Gura Humorului, obținute din enciclopedii, monografii, lucrări de specialitate, etc. și adaugă acele informații la Gura Humorului, precizînd și sursele.

Alte amănunte:

  • modificarea ta de natură tehnică (adresa aliasului) nu intră în discuția asta. E perfect logică.
  • identitatea ta nu contează la Wikipedia. Oricine poate contribui aici cît timp respectă regulile, îndrumarele, stilul, etc.

Probabil că mulți vizitatori și chiar editori ai Wikipediei nu înțeleg că aici scriem o enciclopedie care, chiar dacă este online și se bazează pe contribuții anonime, și-a propus un nivel de calitate mai înalt decît multe tipărituri. Depinde numai de noi dacă vom reuși. — AdiJapan  26 ianuarie 2006 05:30 (EET)


Adi,

Merci de raspuns. Articolul pe care l-am publicat in Wikipedia este un intro de la singura monografie a orasului "Gura Humorului 500" (a fost scoasa cu ocazia implinirii a 500 ani de la atestarea orasului); este singura de acest gen pentru Gura Humorului; de accea am publicat-o si pe site si m-am gindit ca ar fi perfect de vreme ce comunitatea evreiasca a venit cu o monografie despre evrei in engleza. eu m-am gindit sa o ofer pe cea care este - un fragment - ptr ca nu am cum sa pun toata cartea ca are peste 300 pagini si e plina de date istorice cronologice. Dar se pare ca a fost stearsa de un Admin de aici. Eu nu am timp sa citesc toate regulile de pe wikipedia de accea te las pe tine sa operezi asa cum crezi de cuviinta si intr-un spirit onest. Eu m-am gindit ca fragmentul acela este definitoriu pentr oras : il poti citi aici: http://www.gurahumorului.org/Gura-Humorului/Istoric/Istoricul-Orasului-Gura-Humorului.html

Pe ultima pagina ai sa gasesti si nota de rigoare : [Nicolae C. Popescu, Gura Humorului Trepte de Istorie (1490-1918)]

Merci pentru promptitudine. Mophsy

Mophsy, mulțumesc pentru înțelegere. Eu am șters legătura la www.gurahumorului.org pentru că nu corespunde criteriilor noastre privind sursele de încredere, fără ca asta să însemne că situl respectiv este rău sau greșit sau altfel.
În legătură cu fragmentul de monografie trebuie să recunoști că lungimea și în parte stilul nu sînt potrivite pentru includerea integrală într-un articol de enciclopedie. În plus bănuiesc că monografia a fost publicată în 1990 sau pe-acolo, deci încă intră sub incidența drepturilor de autor. Dacă ai răbdarea să dai o mînă de ajutor aici, ți-aș recomanda să extragi informațiile esențiale despre istoria, geografia, economia orșului și să le pui în articol. Poți de asemenea să citezi cîteva fraze sau un paragraf din monografie, lucru permis de ceea ce se cheamă "utilizare cinstită" a unui material protejat de copyright. În orice caz, la bibliografia articolului merită să fie menționată monografia (autor, titlu, editură, loc, an) cu atît mai mult cu cît e singura publicație majoră despre Gura Humorului. — AdiJapan  28 ianuarie 2006 06:20 (EET)

Economia orașului[modificare sursă]

dintre cele 7-8 unitati economice reprezentative ale orasului Gura Humorului (Filatura de Bumbac (Novafil), Combinatul Minier, Fabrica de Articole Tehnice si de Cauciuc, UFET, UMTCF, Cooperativa "Solidaritatea", ICS MIXT), care totalizau aproape 8.000 de angajati, in prezent, ca urmare a "perioadei de tranzitie", abia mai respira citeva.
"In Gura Humorului lucreaza acum mai putin de 4.000 de oameni, dintre care aproape jumatate sint bugetari. Pe linga acestia, mai exista si citiva mici meseriasi"
Alte companii

ICART