Discuție:George Topîrceanu
Adăugare subiect
Topîrceanu s-a semnat întotdeauna cu "î", nu cu "â" (într-o epocă în care "â" era norma). În semn de respect, ar trebui ca titlul articolului să fie George Topîrceanu. A se observa și semnătura autografă de la: http://www.ici.ro/romania/en/cultura/l_toparceanu.html . 83.146.9.230 28 iun 2005 13:21 (UTC)
- Am șters textul copyvio de la adresa de mai sus. IulianU 7 august 2005 07:21 (UTC)
George Toparceanu a fost un mare scriitor al neamului romanesc el a scriu la viata lui multe poezii si fabule precum: "Bivolul si cotofana" si altele....
scrisa si regizata de ana maria solomon ← Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 86.122.206.81 (discuție • contribuții).
- Tot din respect pentru Topîrceanu, am corectat numele romanului: Minunile Sfîntului Sisoe. De fapt, revista Viața Românească, a folosit, contrar regulior academice, grafia cu î, mai puțin pentru România și familia de cuvinte. Neculae Dimitriu ← Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Nec dimitriu (discuție • contribuții).
„Topârceanu” și nu „Topîrceanu”
[modificare sursă]La Muzeul Național al Literaturii Române există o scrisoare postumă, din 1937 – chiar anul în care autorul a decedat – unde se vede clar ca lumina zilei, că omul scria cu „â” și se semna „Topârceanu”, nu „Topîrceanu”, eu nu înțeleg de ce unii cripto-comuniști țin așa mult morțiș să mintă că el ar fi scris altfel:
https://mnlr.ro/wp-content/uploads/2017/07/TMSS_0001.jpg (poate fi accesată și prin: https://mnlr.ro/muzeul-digital/george-topirceanu/) Dan the protestant (discuție) 22 octombrie 2024 16:15 (EEST)
- „Cripto-comuniști”?!? Atunci cei care nu se uită măcar la semnătura poetului din infocaseta paginii George Topîrceanu cum pot fi caracterizați? Probabil comuniști pe față... --Bătrânul (discuție) 22 octombrie 2024 16:19 (EEST)
- Așa este, ai derapate, între timp chiar am mai căutat și alte scrisori și, aparent, se semna și „Topîrceanu”; deși, acum sunt confuz. Se semna în ambele moduri? Pentru nici scrisoarea mai sus menționată de mine, nu pare a fi un fals. Dacă te uiți la ștampilă, se vede în ștampilă: „ Muzeul Național al Literaturii Romîne”, asta înseamnă că fost luată în evidență în perioada comunistă înainte de ’64 (sau când s-a revenit la „România”).
- Îmi cer scuze pentru tonul exagerat, am fost înnebunit în ultima vreme de uni oamenii cu ale lor insistențe de a scrie doar cu „î”. Dan the protestant (discuție) 22 octombrie 2024 16:23 (EEST)