Discuție:Galia

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 15 ani de Mihail birsan în subiectul Ștergere

Avertisment imagine[modificare sursă]

Următoarele imagini au fost șterse de la Commons sau au fost marcate spre ștergere. Vă rugăm se eliminați din articol legăturile la această imagine. Dacă doriți, puteți lua parte la discuția din Wikipedia commons. Mesaj generat automat de CommonsTicker.

-- CommonsTicker 29 aprilie 2008 17:54 (EEST)Răspunde

Ștergere[modificare sursă]

Am sters o bucată de articol care se repeta. "Galii la comanda lui Brennus au ocupat Roma ca. 390 î.Hr. În lumea egee, o migrațe a galilor răsăriteni a avut loc în Tracia, la nordul Greciei, în 281 î.Hr.. O altă căpetenie gală, Brennus, în funtea unei armate mari, a renunțat să distrugă Templul lui Apollo în Delfi în ultimul minut, văzând, după legendă, o amenințare în formă de fulger. În același timp o bandă migratoare de celți, de aproxximativ 10.000 de luptători, împreună cu femeile, copiii, și sclavii lor treceau prin Tracia. Trei triburi galice au trecut din Tracia în Anatolia la invitația domnitorului bitinian Nicomedes I, care a cerut ajutor pentru lupta sa contra fratelui său. Ulterior ei s-au stabilit în Frigia și Cappadocia, în Anatolia centrală, o regiune care de atunci înainte s-a numit Galatia." --Jus Vincit (discuție) 7 august 2008 21:55 (EEST)Răspunde

Notificare[modificare sursă]

Gallii = Celți romanizați, vezi Surse bibliografice:

  • "Die Kelten keine Germanen", Fischer, 1845 / "Celții nu erau germani", Fischer, 1845
  • "Histoire des peuples Bretons I II", Courson, Paris, 1840
  • "Description des médailles Gauloises", Duchalais, Paris, 1840
  • "Ethnogonie gauloise", Belloguet, Paris 1864

vezi: Migrația galilor între 600 și 300 î.Hr, în zona balcanică dunărenă Galii din Macedonia, din 590 î.Hr., Belovesus, Sigovesus Galii dunăreni, Grecogallieni (Tracia), regatul lor „Tyle” în Tracia, 280 î.Hr., 279 î.Hr., Brenus, Leonor, Luthar Cu acești galieni deja romanizați, Traian a colonizat Dacia cucerită. (vezi Tacitus)

Triburi din Galia lângă Toulouse - Tectosagi - Tololistoboiei (Toulouse-Boiei din zona Toulouse), sub denumirea „Boier” vecini ai dacilor din vest, cuceriti temporar de Burebista - Trocmii - Cimbrii (în Moldova, în timpul migrației au purtat cu ei ca simbol un cap de Cimbru, de unde și numele) - Skordiscii, lângă Munții Skordus (Sirmium) Galatia era numele dat nordului Europei pana la Vistula, inainte de venirea popoarelor germanice. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 46.223.162.12 (discuție • contribuții).