Discuție:Friedrich Nietzsche

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Friedrich Nietzsche a fost un filosof german apartinand sfarsitului secolului al XIX-lea. Credea in viata, creativitate, sanatate, si in realitatile lumii in care traim, mai mult decat in cele situate in lumea "de dupa". Ideea filosofica de baza a lui Nietzsche rea "afirmarea-vietii", care implica o serie de intrebari oneste a tuturor doctrinelor care "seaca" energia vietii, oricat de prevalente social ar fi acestea. Deseori numit "unul din primii filosofi existentialisti", Nietzsche a inspirat figuri de seama din toate mediile vietii culturale, inclusiv dansatori, poeti, romancieri, pictori, psihologi, filosofi, sociologi si revolutionari sociali. (???)


Din câte știu eu, Nietzsche a fost un copil credincios, chiar i se spunea „micul pastor”, iar aflat deja la facultate încă se mai arăta încrezător în Dumnezeu, deci nu a înclinat de la bun început spre ateism. --Venator 26 iunie 2007 16:31 (EEST)[răspunde]

O viziune stalinistă[modificare sursă]

În "Mic dicționar filozofic" de M. Rozental și P. Iudin (ESPLP, 1955), în plin stalinism, Nietzsche era prezentat astfel: "Filozof idealist german, reacționar extremist, apologet fățiș al exploatării burgheze și al agresiunii, precursor direct al ideologilor fasciști".[1] --Miehs 12 octombrie 2007 08:58 (EEST)[răspunde]

Viziunea discipolului sau direct.

Nietzsche a fost luptatorul pentru adevar, cel care a aparat valorile singurei lumi care exista, si a criticat violent crestinismul si invataturile acestuia.Operele sale sunt piatra de scandal pentru urmasii sai.in timpul sau a fost socotit Antihrist, cum singur s-a si numit in carte sa Ecce Homo.

Cel ce rastoarna adevaruri, care s-a revoltat impotriva minciunei milenare.O persoana ilustra a umanitatii, vantul adevarului o provocare aruncata zeilor si idolilor - Nietzsche.

Omul acesta este mai mult decat poate cuprinde cineva cu imaginatia.

Autori români care au scris despre Nietzsche[modificare sursă]

Nicolae Stan