Discuție:EXASS

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 15 ani de Andrei Stroe

1. Am căutat să Wikizez articolul, dar trebuie să înţelegeţi că am redat situaţia existentă în anul 1969, nu cea de astăzi. Relatez un sistem original, realizat în cadrul unui proiect comun România-ONU, iar sursele domeniului erau practic inexistente în acel moment. Vă puteţi documenta pe Wikipedia de astăzi pentru a realiza sărăcia de documentaţii şi de "surse" chiar şi în enciclopedia dumneavoastră.

2. Se spune că tonul este nepotrivit: mă rog, poate nu sunt eu prea experimentat cu standardele Wikipedia. Puteţi să-mi recomandaţi un standard Wikipedia privind "Tonurile potrivite"? Ce anume vă deranjează?

3. Nu am ce să trec la notele de subsol: terminologia folosită este banală pentru cititorii interesaţi să cunoască modul în care a fost conceput, cu aproape 40 de ani în urmă, un sistem de instruire asistată de calculator în România.

Trebuie să ştiţi că sistemul a avut un succes răsunător printre centrele similare din lume realizate de ONU, CEPECA fiind vizitată în vara anului 1970 de cca. 45 specialişti ai acestora, care s-au documentat şi au avut discuţii îndelungate cu specialiştii români.

Către administratorul Wikipedia: Ar fi util ca observaţii de genul celor formulate să fie mai specifice, altfel rămân afişate fără consecinţe în calitatea articolului respectiv. Nu credeţi că în acest fel dinamitaţi credibilitatea informaţiei utile propuse de autorii articolelor? Poate ar fi util ca aceste observaţii să fie mai puţin sentenţioase şi să fie afişate la sfârşit.

pixy (discuţie) 7 decembrie 2008 09:33 (EET)Răspunde

Aştept explicaţii utilizabile de la cei care au înscris comentariile pe articolul meu. Dece se ascund şi nu au curajul să dea explicaţii pertinente? Nu ţin neapărat ca articolul să apară în Wikipedia. Pot avea un site separat, unde oamenii serioşi pot să se informeze asupra unor concepte încă actuale. pixy (discuţie) 12 decembrie 2008 18:34 (EET)Răspunde

Vă răspund eu la întrebări, dar în general puteţi urmări legăturile din acele formate care vă pot ajuta.
1. Wikizarea se referă la trecerea articolului într-un format standard. Cum arată acel format este explicat în îndrumarul WP:STIL. În momentul de faţă, articolul se îndepărtează de formatul standard prin excesul de cuvinte scrise cu aldine şi prin absenţa aproape totală a legăturilor interne. Sursele nu au legătură cu formatul de wikizare, dar absenţa surselor în alte articole nu înseamnă că nu ar fi nicio problemă dacă orice articol este scris fără indicarea lor.
2. Formatul de întreţinere {{ton}} cred eu că e în plus aici şi ar putea fi eliminat; eventual ar putea fi întrebat direct Minisarm de ce anume a considerat că sunt probleme de ton. Formatul acesta se pune de obicei în articole în care se foloseşte persoana I şi a II-a sau au un stil publicitar sau de articol de ziar.
3. Notele de subsol trebuie trecute pentru a uşura verificabilitatea. În acest moment articolul este destul de mare şi are trei lucrări la bibliografie. Asdfel, nu este clar care afirmaţie din articol poate fi găsită în care dintre surse. De exemplu, în secţiunea „Obiective şi concepte” se enumeră principalele obiective conceptuale ale sistemului, dar nu se vede de unde provin acele informaţii şi în care dintre lucrările de la Bibliografie pot fi ele regăsite. Vedeţi în acest sens secţiunea „Note” din îndrumarul Wikipedia:Citarea surselor.
Formatele de întreţinere au un dublu rol: acela de a încuraja utilizatorii să ajute la dezvoltarea articolului arătându-le în acelaşi timp ce acţiuni ar îmbunătăţi semnificativ calitatea acestuia, şi de a ne cere scuze cititorilor din cauza problemelor pe care le are un articol. Dacă ele ar sta undeva la bază, ca nişte detalii mărunte, nu ar fi citite şi nu ar avea impactul necesar; ele sunt puse sus pentru a fi văzute uşor; aceasta este practica în toate proiectele Wikipedia. Personal, nu cred că dinamitează credibilitatea enciclopediei; arată că avem anumite standarde de calitate şi că încurajăm pe cei ce contribuie la articole să le respecte. Credibilitatea informaţiilor provenite din surse de încredere este conferită tocmai de legătura dintre acele informaţii şi sursele respective.--Andreidiscuţie 12 decembrie 2008 19:19 (EET)Răspunde