Discuție:Dacia

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Dacia este un subiect de care se ocupă Proiectul România, o inițiativă de a îmbunătăți calitatea și acoperirea articolelor Wikipedia legate de România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

deci da, voi indrazni "sa zdrobesc o data pentru totdeauna" POV -urile din versiunea romaneasca a Wikipediei :) Criztu 6 Dec 2004 18:28 (UTC)

Atenție! Geții și dacii au fost neamuri distincte. Încercarea de a-i "unifica" într-un singur neam (ca un fel de protoromâni) este motivată ideologic, nicidecum științific. "Geto-dacii" sunt un produs al propagandei. E ca și cum am vorbi de "franco-germani" ca strămoși ai francezilor. --Mihai Andrei 4 februarie 2006 13:16 (EET)[răspunde]
De unde ai mai scos tu idioțenia asta cum că geții și dacii au fost au fost 2 neamuri distincte și că "unificarea" lor ca geto-daci este un produs al "propagandei" (bănuiesc că vei spune că este de origine "ceaușistă"; te asigur că această "propagandă" începe încă de la înființarea României ca stat, cu mult înainte de instalarea comunismului în România și a ascensiunii lui Nicolae Ceaușescu, deci nu are nicio treabă cu comunismul)? Cât timp ți-a luat să gândești prostia asta? Tu cu cine ai studiat istoria (dacă ai studiat-o vreodată)? Tu ai citit vreodată scrierile marilor istorici ai antichității în care se spune negru pe alb că geții și dacii erau aceeași neam (cum ar fi Strabon și Trogus Pompeius; pentru mai multe informații poți citi articolul https://ro.wikipedia.org/wiki/Ge%C8%9Bi#Izvoare_antice)? Din comentariul tău reiese faptul că ori suferi de incultură, ori servești anumite interese (posibil străine) care au ca scop denigrarea istoriei românilor! --Utilizator:Rhedac 9 februarie 2019 15:10 (EET)[răspunde]

Atentie la corectitudinea informatiilor[modificare sursă]

Sunteti siguri ca dacii nu scriau doar din motive de securitate nationala? De unde ati debitat ineptia asta? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 193.231.20.20 (discuție • contribuții).


Va rog sa treceti datele si la http://en.wikipedia.org/wiki/Image:OrteliusWorldMap.jpeg, sau mai precis la http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Former_countries_in_Europe. Eu am incercat sa redirectionez pagina la http://en.wikipedia.org/wiki/Former_country dar nu este bine ceva.

Mai departe ar fi de adaugat ceva si pe Google earth.

Numai bine, Multumesc, Caramaria

PS hartile nu sunt destul de relevante

Geto-Dacii[modificare sursă]

Geții și Dacii erau neamuri de aceeasi limba si origine. Nimeni nu a incercat sa-i unifice ideologic, ei singuri au devenit un singur popor. Ca un exemplu este si situatia sciților care la un moment dat au disparut in marea masa a geto-dacilor, disparand astfel din istorie. Dacodava 8 aprilie 2006 10:44 ( Daca sciții au disparut din istorie , atunci de unde știm noi acum de ei???

Greseli enorme[modificare sursă]

In calitate de studenta la Istorie si pasionata de civilizatia geto-dacica, am sa scot in evidenta niste greseli grosolane: 1. Tracii si geto/dacii nu au aparut de nicaieri in teritoriile lor cunoscute ci s-au format, dupa invazia pastorilor nomazi indo-europeni din eneoliticul tarziu, prin fuziunea populatiei locale pre-indo-europene cu invadatorii (teoria oficiala a indo-europenizarii). Cultura Basarabi - sec. VIII-VII i.Hr. (Hallstatt-ul mijlociu) este perioada de separare a geto/dacilor din masa tracilor si de sintezare a unei identitati proprii, concomitent cu formarea unei lingua franca pe intreg teritoriul acestor triburi. 2. Scitii erau neam de origine iraniana, doar din aceeasi mare familie cu traco/geto/dacii, in nici un caz nu se poate sugera o asa mare apropiere intre cele 2 neamuri (este o aberatie!). 3. Agatarsii nu stapaneau decat zona Muresului Superior nu toata Transilvania, iar originea lor este inca disputata (traci cu puternice influente scitice sau sciti tracizati)! 4. Scitii nu au avut nici un rol in formarea triburilor geto/dacice! Triburile alogene (printre care si cele ale scitilor (sarmati roxolani sau yazigi) au fost asimilate cu succes in masa autohtonilor geto-daci, fara a contribui la formarea neamului geto-dacic!

ERORI GROSOLANE si asta la o prima lecturare a textului! Textul in engleza este mult mai bun! - Dusia

Dusia, este important ca asemenea greșeli să fie și reparate, nu numai semnalate. :) Te invităm să repari chiar tu aceste erori în cadrul articolelor atunci când le observi--Strainu 4 ianuarie 2007 00:07 (EET)[răspunde]

Legătură moartă[modificare sursă]

În timpul mai multor rulări automate ale robotului următoarea legătură externă a fost găsită indisponibilă. Verificați dacă legătura este într-adevăr indisponibilă și reparați sau înlăturați legătura, după caz!

Legătură moartă[modificare sursă]

În timpul mai multor rulări automate ale robotului următoarea legătură externă a fost găsită indisponibilă. Verificați dacă legătura este într-adevăr indisponibilă și reparați sau înlăturați legătura, după caz!

--MihaitzaBot 24 ianuarie 2007 22:30 (EET)[răspunde]

Legaturi externe[modificare sursă]

Propun sa triem un pic sursele externe si sa indepartam ceea ce tine de Dacomanie in conformitate cu politica wikipedia pentru verificabilite si pentru sursele de incredere.Plinul cel tanar 28 august 2007 16:26 (EEST)[răspunde]

Filme documentare despre Dacia[modificare sursă]

Decoding Dacia: Romania’s Lost Heritage, regizor; Nicholas Dimăncescu - [1] [2] [3]

  • [DRACO-chipurile de piatra, film documentar, 2012,Romania, 44 min, "Un nou film documentar romanesc despre geto-daci si statuile dacilor de la Roma, Vatican si din lume. Dacii vazuti de artistii si istoricii vremii." Productia contine imagini inedite de la cetatile dacice din M-tii Orastie (patrimoniu UNESCO), Vatican, Roma, de pe cursul Dunarii, Adamclisi, M. Neagra,etc.]
  • Dacia, dragostea mea, de Ștefan Constantinescu, Julio Soto Gurpide - IMDB

. —  Ark25  (discuție) 11 mai 2013 07:17 (EEST)[răspunde]

Cariere de piatră[modificare sursă]

Noi descoperiri arheologice[modificare sursă]

Istorici importanți care au scris despre Dacia[modificare sursă]

Georg Soterius (1673 - 1728), umanist sas