Discuție:D-l Goe

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul D-l Goe este un subiect de care se ocupă Proiectul Literatură, un proiect lansat pentru a coordona și a lista articolele care trebuie completate sau care trebuie scrise și activitatea celor care scriu articole despre literatură Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CiotAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Ciot pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Argumentare schiță (introdusă în articol de utilizatorul 178.23.70.11):

Schița „ D-l Goe” scrisă de I. L. Caragiale face parte din volumul „Momente și schițe” având ca temă educația greșită primită de copii din familiile înstărite.

Schița este opera literară în proză, de dimensiuni reduse, cu o acțiune simplă, cara într-un stil concis prezintă un singur episod semnificativ din viața unuia sau a mai multor personaje.

„ D-l Goe” este o schiță deoarece are o acțiune liniară desfășurată pe un singur plan narativ: călătoria lui Goe și a damelor la București. Acțiunea se desfășoară într-un timp relativ scurt pe data de 10 mai, pe parcursul a câtorva ore de călătorie cu trenul. Spațiul acțiunii este limitat, deoarece la început acțiunea se desfășoară pe peronul din urbea X, apoi în trenul accelerat.

Opera are un număr relativ mic de personaje, doar Goe și damele cu care este însoțit, iar ca personaj episodic apare conductorul.

Ca moduri de expunere, narațiunea se îmbină cu dialogul pentru dinamizarea acțiunii. Dialogul evidențiază contrastul dintre aparență și esență, adică dintre ceea ce par personajele și cea ce sunt de fapt. De exemplu Goe vrea să pară un copil educat, însă se dovedește contrariul. Textul operei este de proporții scurte.

În concluzie pot afirma că „ D-l Goe” este o schiță.