Discuție:Contabilitate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Organismele normalizării contabile[modificare sursă]

In momentul de fata,in goana lor dupa asa zise noutati,numerosi „autori” apeleaza la diverse terminologii care de care mai rasunatoare,multe traduse pe genunchi, asa ca ,in sistematizarea acestei lucrari, noi am incercat sa respectam cat mai fidel „Principiile Contabile Generale Acceptate in Statele Uniunii”,si va propun sa ne obisnuim,inca de la inceput,cu cateva din instrumentele de lucru uzuale. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 62.217.245.97 (discuţie • contribuţii).

Contabilitatea şi poziţia financiară[modificare sursă]

Notă: Pana aici totul este simplu,contabilitatea pare o fata frumoasa , dar cand atacam manifestarile sale practic-concrete ne cuprinde frica.Si totusi fara aceasta parte contabilitatea are numai haine frumoase dar nu si forma.

De aceea va propun sa continuati si dvs. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 62.217.245.97 (discuţie • contribuţii).

Situaţiile financiare (cadrul general)[modificare sursă]

Notă: Am preluat acest capitol din lucrarea "BAZELE CONTABILITATII INSTITUTIILOR PUBLICE-2008",autor;C.M.DRAGANELLO DI PACIOLUCA,Editura Universitara,2007; faptul ca exemplificarea s-a facut pe institutiile si entitatile administratiei publice ii asigura o cat mai larga accesibilitate.Deasemenea,o serie de problema de maxima noutate,cu aplicabilitate de la 01.01.2008,au fost traduse de subsemnatul si adaptate specificului si legislatiei romanesti (C.M.Dragan) Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 62.217.213.228 (discuţie • contribuţii).

Nota autorului[modificare sursă]

Am prezentat,la finele lucrarii , compendiul bibliografic,pentru ca dvs.aveti dreptate :este poate mai eleganta sintetizarea suportului stiintific "in pachet".

Va rog sa vedeti ca absolut toate aceste materiale bibliografice sunt mentionate expres in text.In plus,majoritatea covarsitoare sunt acte normative,reglementari metodologice,proceduri europene,etc.care nu pot fi interpretate (ci doar explicate mai pe larg),nu pot fi luate partial catne convinenoua, si nici nupot fi ignorate.Acolo unde spuneti dvs.ca este "plagiat",veti gasi astfel de exprimari:

"Conform Legii contabilitatii nr.82/1991(republicata 2004),art.7,al.2" situatiile .. etc.... si urmeaza enuntul problemei.. Ea este luata "ex-abrupto" din sursa mentionata ,caci contabilitatea insemneaza ordine,iar la baza ordinei sta legea.Si va asigur ca si ceilalti colegi care au scris despre aceleasi probleme,cu acelasi suport legislativ,au facut-o la fel ! (pentru ca altfel nici nu aveau ce cauta in paginile dvs.).

Eu nu puteam sa copiez alti autori,pentru ca cei buni,cei mari sunt prietenii mei,iar cei slabi nu ma intetreseaza. 26 ianuarie 2008 12:09 (EET) C.M.Dragan. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 62.217.213.161 (discuție • contribuții).


Stiinta si actualitatea[modificare sursă]

 Contabilitatea este deopotriva o arta si o stiinta singura in masura sa stapaneaca afacerile,activele si capitalurile,veniturile angajate si cheltuielile atasate,profitul,datoriile si trezoreria, totul dupa metode siproceduri proprii,inegalabile dar nici interpretabile .
 Si atunci va intreb cum incap afirmatiile de mai jos aflate in prima parte a portalului dvs.?


"Contabilitatea este procesul prin care informaţiile financiare a unei entităţi sunt înregistrate, clasificate, sumarizate, interpretate şi comunicate".


"Practicanţii contabilităţii se numesc contabili. Contabilii cu experienţă pot fi atestaţi de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi drept Contabil Autorizat, Expert Contabil sau Cenzor independent, Auditor, Evaluator".


"Inregistrările care se efectuează zilnic constituie Contabilitatea primară".

"Contabilitatea este o componentă a sistemului informaţional economic. Evidenţa cronologică şi sistematică a informaţiilor economice se face pe baza documentelor justificative, având ca modalitate de exprimare şi evaluare etalonul bănesc.

"Contabilitatea moderna se bazează principiul dublei înregistrări. Această formă este cunoscută şi sub numele de contabilitate în partidă dublă. Acest sistem presupune efectuarea a cel puţin două înregistrări pentru fiecare tranzacţie".

"Înregistrerea cronologică a informaţiilor economice se realizează cu ajutorul conturilor contabile, întocmindu-se Registrul-jurnal, iar înregistrarea sistematică se realizează prin întocmirea Registrului de Inventar şi a Registrului Cartea Mare. Lucrările de sinteză care se întocmesc periodic sunt Bilanţul contabil şi Contul de profit şi pierdere. Verificarea corelaţiilor se realizează cu ajutorul Balanţei de verificare.'"


"Concepţia juridică consideră că obiectul contabilităţii îl formează patrimoniul unui subiect de drept, privit prin prisma relaţiilor juridice, adică drepturi şi obligaţii pecuniare ale unei persoane fizice sau juridice, în corelaţie cu obiectele (bunurile, valorile) corespunzătoare.

Concepţia economică defineşte ca obiect al contabilităţii circuitul capitalului privit sub aspectul destinaţiei lui, respectiv capital fix şi capital circulant, şi sub aspectul modului de dobândire, respectiv capital propriu şi capital străin (atras şi împrumutat)".


 Si astfel de capodopere se gasesc si in cap.2 si in 3 , Eu am incercat sa le mai atenuiez cu citarea textelor la obiect din Legea contabilitatii,dar cand pomenesc de ea,cei care ne supervizeaza au grija sa le faca sa dispara , afirmand ca citarea Ordinelor,Normelor etc,indeosebi din "acquis-ul comunitar reprezinta plagiatpentru ca nu sunt documente oficiale".
 
In acest fel ramaneti cu definitia data de acel autor conform caruia cea mai fulminanta descoperire a stiintelor economice, "DUBLA INREGISTRARE ",pe temeiul careia acum 500 de ani matematicianul-calugar a creat contabilitatea, insemneaza "...efectuarea a cel putin doua inregistrari pentru fiecare tranzactie" !Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 62.217.242.121 (discuție • contribuții).


Totusi,pentru a clarifica barem cateva lucruri,haideti sa vedem ce spune Legea contabilitatii nr.82/1991(actualizata iunie 2007):despre unele din problemele-"problema":


CAP. 1

  Dispoziţii generale
  ART. 1
  (1) Societăţile comerciale, societăţile/companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, societăţile cooperatiste şi celelalte persoane juridice au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiară, potrivit prezentei legi, şi contabilitatea de gestiune adaptată la specificul activităţii.
  (2) Instituţiile publice, asociaţiile şi celelalte persoane juridice cu şi fără scop patrimonial, precum şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi producătoare de venituri au, de asemenea, obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiară şi, după caz, contabilitatea de gestiune.


  ART. 2*)
  (1) Contabilitatea, ca activitate specializată în măsurarea, evaluarea, cunoaşterea, gestiunea şi controlul activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, precum şi a rezultatelor obţinute din activitatea persoanelor juridice şi fizice prevăzute la art. 1 trebuie să asigure înregistrarea cronologică şi sistematică, prelucrarea, publicarea şi păstrarea informaţiilor cu privire la poziţia financiară, performanţa financiară şi fluxurile de trezorerie, atât pentru cerinţele interne ale acestora, cât şi în relaţiile cu investitorii prezenţi şi potenţiali, creditorii financiari şi comerciali, clienţii, instituţiile publice şi alţi utilizatori.
  (2) Contabilitatea publică cuprinde:
  a) contabilitatea veniturilor şi cheltuielilor bugetare, care să reflecte încasarea veniturilor şi plata cheltuielilor aferente exerciţiului bugetar;
  b) contabilitatea trezoreriei statului;
  c) contabilitatea generală bazată pe principiul constatării drepturilor şi obligaţiilor, care să reflecte evoluţia situaţiei financiare şi patrimoniale, precum şi a excedentului sau a deficitului patrimonial;
  d) contabilitatea destinată analizării costurilor programelor aprobate.
  (3) Contabilitatea instituţiilor publice asigură informaţii ordonatorilor de credite cu privire la execuţia bugetelor de venituri şi cheltuieli, patrimoniul aflat în administrare, precum şi pentru întocmirea contului general anual de execuţie a bugetului de stat, a contului anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat, fondurilor speciale, precum şi a conturilor anuale de execuţie ale bugetelor locale.

...........

ART. 5

  (1) Persoanele prevăzute la art. 1 au obligaţia să conducă contabilitatea în partidă dublă şi să întocmească situaţii financiare anuale.
  (2) Categoriile de persoane care pot ţine contabilitatea în partidă simplă (meseriasi,mici intreprinzatori,persoane autorizate care lucreaza pe cont propriu,etc.)se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.
  (3) Pentru organizaţii patronale şi sindicale, precum şi pentru alte categorii de organizaţii fără scop patrimonial, care nu desfăşoară activităţi economice, Ministerul Finanţelor Publice aprobă un sistem simplificat de raportare financiară, având în vedere şi cerinţele organismelor europene de profil.
  ART. 6
  (1) Orice operaţiune economico-financiară efectuată se consemnează în momentul efectuării ei într-un document care stă la baza înregistrărilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ.
  (2) Documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitate angajează răspunderea persoanelor care le-au întocmit, vizat şi aprobat, precum şi a celor care le-au înregistrat în contabilitate, după caz.

.......

ART. 20

  Registrele de contabilitate obligatorii sunt: Registrul-jurnal, Registrul-inventar şi Cartea mare. Întocmirea, editarea şi păstrarea registrelor de contabilitate se efectuează conform normelor elaborate de Ministerul Finanţelor Publice.
  ART. 21
  Registrele de contabilitate se utilizează în strictă concordanţă cu destinaţia acestora şi se prezintă în mod ordonat şi astfel completate încât să permită, în orice moment, identificarea şi controlul operaţiunilor contabile efectuate.
  ART. 22
  Pentru verificarea înregistrării corecte în contabilitate a operaţiunilor efectuate se întocmeşte balanţa de verificare, cel puţin anual, la încheierea exerciţiului financiar sau la termenele de întocmire a raportărilor contabile stabilite potrivit legii.
P.S. Cer scuze,dar am mutat subiectul dezbaterii aicila sugestia dvs.
   Mai cer scuze ca azi am intrerupt elaborarea materialului de   fata ,dar aceasta s-a intamplat din motive tehnnice.
Respectuos,62.217.238.137 18 februarie 2008 14:25 (EET) C.M.Dragan Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 62.217.242.121 (discuție • contribuții). (Versiunea de la 19 februarie 2008 08:05)
19.02.2008,11h38' 62.217.213.177 19 februarie 2008 11:37 (EET) C.M.Dragan

Apelul prof.C.M.Dragan[modificare sursă]

Stimati colegi,
Contabilitatea este deopotriva o arta si o stiinta,o "arta a tinerii socotelilor",care nu are hotare,nu are sfarsit.Limitele ei teoretice , stiintifice si practice sunt fara sfarsit - atat in ceea ce priveste cuprinderea fenomenelor economice cat si al modului in care ele sunt sistematizate,plucratesi prezentate, astfel ca despre ea nu poti sa pretinzi niciodata ca stii totul.
De aceea ,fac apel la marea dvs.expertiza stiintifica si va propun sa contribuim impreuna la o mai buna prezentare a Contabilitatii (si implicit Auditului)in capitolul specializat al acestei Enciclopedii,intr-o maniera academica,de mare actualitate si intelepciune, pentru ca merita o soarta mai buna celputin pe masura importantei sale fundamentale in propasirea si eficientizarea afacerilor .
    Cu toata consideratia,
         62.217.242.121 8 martie 2008 10:01 (EET) c.m.dragan ,08 martie,2008 , 10h02'

Nota[modificare sursă]

Aici,anumiti "specialisti" au sters primele 9 principii pe motiv ca ele au fost copiate din acquis-ul comunitar si asta "nu este un document oficial" ! Eu recunosc ca le-am scris,ba chiar le-am copiat din documentele Uniunii Europene,evident citand si sursele corespunzatoare.Pentru ca acest capitol sa nu fie schilodit aici,eu le pun ca o anexa,asa cum sunt ele inscrise in una din cartile mele citate la bibliografia finala,intrucat nu cred ca chiar toata lumea le stie.Poate acolo nu le mai sterge nimeni! 62.217.242.121 23 martie 2008 10:54 (EET) 23.03.08


Noile orizonturi ale contabilitatii[modificare sursă]

  Acquis-ul comunitar este obligatoriu pentru toate tarile membre ale U.E.,iar prevederile sale fundamentale se refera indeosebi la finantele publice,contabilitate si auditul (financiar si public intern). In materie de Contabilitate problemele sunt deosebit de grele,mai ales pentru tarile care au aderat in ultimile doua valuri,pentru ca se cer restructurate legislativ multe domenii economice ,iar toate trebuiesc si invatate !

Incepand cu anul 2008 opereaza 5 Directive care au modificat din temelii si administreaza standardele contabile si de raportare financiara (IFRS) pentru urmatoarele cinci segmente contabile:

    . contabilitatea companiilor,corporatiilor,marilor firme;
    . contabilitatea intreprinderilor mici si mijlocii;
    . contabilitatea bancara;
    . contabilitatea asigurarilor-reasigurarilor; si
    . contabilitatea institutiilor publice.

Tocmai datorita acestei mari diversitati in aplicarea acelorasi cutume,cand este vorba de practica,totul devine mai greu.

Sa luam un caz, "Institutiile publice " ,in ansamblul lor si sa vedem care sunt cerintele si implicatiile sale practice.


  Sfera de cuprindere a contabilitatii institutiilor publice este fara sfarsit, precum este si marea diversitate a acestora . Asa se face ca Regulamentul financiar al Uniunii Europene a clasat procedurile,metodele si tehnicile de lucru gerneral valabile oricarei autoritati si persoane juridice autonome , pe specificitatea diverselor categorii de institutii publice in functie de mecanismul lor tehnic si legislativ de colectare-finantare a banilor coroborate cu cheltuirea lor,nu numai in functie de firescul lucrurilor dar si de prevederile legislative,intre care Legea bugetului este piatra de incercare pentru caderea Guvernelor sau relansarea diverselor partide,politicui si conceptii economice sau sociale.
   Tocmai de aceea , recentele reglementari nationale in materie de contabilitate si functionarea finantelor publice, au incercat a se apropia cat mai mult de practica ionternationala si Acquis-ul comunitar,Ordinul ministrului finantelor publice nr.1917/12.12.2005 si completarile ulterioare asezand lucrurile cat mai aproape de miezul problemei:
       

1. Exista un nucleu al contabilitatii, comun oricarei persoane juridice ,dar mai ales comun in specificitatea lui tuturor autoritatilor si institutiilor publice . Acesta este „cadrul general’’ care incorporeaza operatiile economice comune,cu o singura rezolvare,de genul contabilitatii stocurilor,imobilizarilor,salariilor si asimilate lor,amortismentelor,provizioanelor si inca mlte altele. Ele reprezinta „bazele contabilitatii institutiilor publice” adica un minimum necesar de la care se poate intelege alfabetul contabil al acestora.Acesta este inceputul:sub el este”zero”; dupa intelegerea lui se poate invata contabilitatea.

2. In marea diversitate a institutiilor publice Ord.m.f.p. amintit a tinut sa faca precizari specifice pentru diversele operatii si aplicatii ce se intalnesc cu predilectie mai ales in anumite cazuri,nominalizand aici: - bugetul de stat cu intreaga lui retea : autoritatea centrala,Directiile generale judetene,Administratiile financiare,etc ; - bugetul asigurarilor sociale de stat; - bugetul asigurarilor de somaj; - bugetul fondului national unic al asigurarilor de sanatate; - bugetele locale(inclusiv judetene); - bugetul trezoreriei statului. - operatii specifice unor institutii relativ complexe,precum:

     . institutii centrale finantate din bugetul de stat  ;
     . institutii publice cu caracter autonom;
     . institutii finantate din sistemul bugetelor locale,
     . unitati si activitati economice subordonate institutiilor publice,
     . activitati generate de antamarea si gestionarea finantarilor comunitare.
     E mult,e putin,e suficient de detaliat sau de clar,nu cumva se incorseteaza lucrurile !? E greu de spus acum ; practica si viata vor comfirma sau infirma o serie de lucruri,de solutii,singurul lucru cert fiind acela ca nu trebuie sa ne ne credem prea destepti inainte de a fi.Cand nu vom dormi noaptea de grija performantei si a profesiunii noastre totul va fi bine.Este minima conditie pentru a merge mai departe . Altfel ...vommerge....pe loc!
     Acestea sunt premizele pe temeiul carora am construit pachetul de reflectii si aplicatii contabile,cu dorinta de a intelege si a invata „nucleul”,adica „bazele contabilitatii institutiilor publice”,deci un minimum necesar pentru a merge mai departe.

Altfel vom. . . merge pe loc !

 62.217.213.177 22 mai 2008 11:51 (EEST)c.m.dragan;22.05.2008, 11h53'

Date suplimentare[modificare sursă]

Ziua Națională a Contabilului Român