Discuție:Cetatea Deva

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Monument istoric.svgArticolul Cetatea Deva este un subiect de care se ocupă Proiectul Monumente istorice, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre monumentele istorice din România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa C pe scala de calitate.
MareAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa mare pe scala de importanță.

[îmbunătățiri][modificare sursă]

În Nordisk familjebok din 1876 nu-i imagine autentică. Imagini false de genul acesta există și pe cărțile poștale ale vremii. N-are valoare științifică și nu trebuie redată orice prostie.

Cronologia e aiurea - 1302 nu vine după 1315. Secolul al XVII-lea nu vine dinainte de 1302, nici nu include 1580, nici 1444 care nu vine după 1580.

Menționarea unui "district militar valah" e interesantă în contextul vremii. De unde vine acel termen?

origine: Etimologia cuvântului vlah Cuvântul "valach", în Transilvania a fost mult timp întrebuințat cu sensul de iobag, (sau în general cu sensul general de păstor)

Dar ce-o fi un "district militar valah" în contextul de azi? Ultimul document referitor la Universitas_Valachorum e din 1355. În acel secol ultimele rămășițe nobile au trecut la catolicism și s-au maghiarizat. Ce sens are un district militar valah fără nobilime română? Or fi fost doar niște iobagi supuși la cătănie?

Eroare gramaticală: În dimineața zilei de 13 august 1849, magazia cu praf de pușcă a fortăreței nu explodează ci a explodat deja. Cert și definitiv.

Descrierea e de copil de clasa a treia = fără nici-o valoare.--2003:F2:83CB:EA01:C15D:CFB5:EBAA:235A (discuție) 22 iulie 2018 19:48 (EEST)