Cetatea Deva

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Cetatea Devei

Cetatea Devei este o cetate aflată pe un deal vulcanic de pe teritoriul orașului Deva, din județul Hunedoara. Ea datează din anul 1269 și este declarată monument istoric (cod LMI HD-II-a-A-03216).

Istoric[modificare | modificare sursă]

În anul 1784, în timpul răscoalei lui Horea, stăpânii cetății au opus rezistență atacurilor iobagilor și minerilor din Munții Apuseni.

Aceasta este așezată pe dealul la poalele căruia se întinde orașul Deva. Sub dealul cetății se află Palatul Magna Curia (azi sediul Muzeului Civilizatei Dacice si Romane), construit în secolul al XVI-lea cu aspect de bastion. Transformat de Gabriel Bethlen în 1621, Magna Curia a dobândit o înfatisare prevalent baroca în secolul al XVIII-lea, când i se adauga o scara monumentala dispre parc si un balcon.

Aici este înmormântat Francisc David fondatorul si primul episcop al bisericii unitariene din Transilvania.

Astăzi Cetatea Devei este o ruină, în urma unei explozii produse în anul 1849 în magazia cu praf de pușcă a fortăreței.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Există trei incinte cu forme diferite, ocupând vârful și o parte din latura de N a înălțimii:

  • Prima incintă – formă ovoidală.
  • Incinta a doua – traseu ovoidal neregulat.
  • Incinta a treia – traseu aproximativ semicircular.

Transf. și extindere sec. XV - XIX Ridicată în sec. XIII, devine o fortificație puternică în sec. XV, datorită lui Iancu de Hunedoara. Suferă transformări succesive sub stăpânirea lui Castaldo și Gabriel Bethlen și, mai ales, prin lucrările executate de Habsburgi în sec. XVIII. Sub Gabriel Bethlen, este adăugat pe latura de SE un turn bastionar. Din 1713 încep lucrări de transformare a cetății într-o fortificație bastionară. 13 August 1849 – explodează depozitele de muniții, dărâmând toată latura de E a cetății. 1969-1970 – scoase la iveală traseele zidurilor.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cetatea Deva