Discuție:Cabală

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

omg. IleanaCosanziana 19 martie 2007 21:47 (EET)[răspunde]

revin. Acest articol pare să conțină cercetare originală. lol. subtil.IleanaCosanziana 15 aprilie 2007 02:14 (EEST)[răspunde]

Ileana Cosanzeaza tot printre povesti umbli... cat despre aceste trei valente ale literelor alfabetului ebraic, poate fi asa cum spui tu. Atunci cand vorbești despre ipostaza "idee" a literei te referi la o ideograma, sau la o formă foarte epurată a unei ideograme? Până la urmă de ce nu? Știi, cu scrierea egiptenilor se întâmpla același fenomen: existau trei trepte ale mesajului dintre care una cea înțeleasă pentru muritorii de rând, iar celelalte două - fiind vorba despre pictograme - se povestește că erau accesibile numai inițiaților. Eu mai degrabă aș asocia acest tip de codificare unei culturi arhaice, anterioare religiei mozaice, poate legate de zeul Baal, cu care pare a avea afinități fonetice: Caba(al)la.

Oricum, aștept să văd cu ce înlocuiești "eseul" care trece drept cercetare originală.

O zi bună! Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 86.127.27.197 (discuție • contribuții).

Ce este Cabala ?[modificare sursă]

Deși originile ei sunt înrădăcinate în vechea antichitate, din timpul anticului Babilon, știința Cabalei a rămas practic ascunsă omenirii, de când ea a apărut în urmă cu mai mult de patru mii de ani.

Tocmai această tăinuire a menținut nemuritoarea atracție a Cabalei. Savanți și filozofi renumiți din multe țări, ca de exemplu Newton, Leibniz și Pico della Mirandola, au cercetat și au încercat să înțeleagă știința Cabalei. Totuși, până în zilele noastre numai puțini știu ce este într-adevăr Cabala.

Știința Cabalei nu vorbește despre lumea noastră, și în consecință esența ei scapă oamenilor. Este imposibil să înțelegi pe deplin invizibilul, imperceptibilul și ceea ce nu a fost experimentat. De mii de ani, omenirii i-a fost oferită o varietate largă de lucruri sub numele de “Cabala": farmece, blesteme și chiar miracole, toate în afară de știința Cabalei însăși. Pentru mai mult de patru mii de ani, opinia de rând despre știința Cabalei a fost încurcată de concepții și interpretări greșite. De aceea, în primul rând, trebuie lămurit ce este știința Cabalei. Cabalistul Yehuda Ashlag definește Cabala în felul următor în articolul său “Esența Înțelepciunii Cabalei”:

Această înțelepciune nu este nici mai mult, nici mai puțin decât o succesiune de rădăcini, care pătrund în jos pe calea principiului de cauză și efect, după reguli fixe și determinate, care se îmbină într-un singur scop preamărit, descris ca "revelația Dumnezeirii Sale în fața creaturilor Sale în lumea noastră".

Definițiile științifice pot fi complicate și obositoare. Hai să încercăm să analizăm ce se spune aici.

Există forța de sus sau Creatorul, și forțe guvernatoare care descind din această forță de sus înspre lumea noastră. Noi nu știm câte forțe există, dar de fapt asta nu este important. Noi existăm aici în lumea noastră. Noi suntem creați de o forță superioară pe care noi o numim "Creator". Noi suntem familiarizați cu diferite forțe în lumea noastră, ca de exemplu forța gravitațională, electromagnetismul și forța gândului. Totuși, există forțe de ordin mai înalt, care acționează în timp ce rămân ascunse de noi.

Noi numim această forță ultimativă, atotcuprinzătoare - "Creator". Creatorul este suma tuturor forțelor din lume și nivelul cel mai înalt în rândul forțelor guvernatoare.

Această forță superioară a dat naștere lumilor superioare. Există în total cinci lumi superioare. După ele urmează așa numitul Machsom, o barieră care desparte lumile de sus de lumea noastră. De la forța supremă Creator, de asemenea cunoscută ca "Lumea Infinitului" forțele coboară străbătând toate lumile, dând naștere lumii noastre și ființelor umane.

Știința Cabalei nu studiează lumea noastră și ființele umane din ea, așa cum o fac științele tradiționale. Cabala cercetează tot ce există deasupra Machsom-ului .

Cabalistul Yehuda Ashlag spune că "această înțelepciune nu este nici mai mult, nici mai puțin decât o succesiune de rădăcini, care pătrund în jos pe calea principiului de cauză și efect, după reguli fixe și determinate...". Nu există nimic altceva decât forțele care coboară de sus, în conformitate cu legi precise. În plus, aceste legi, așa cum scrie Ashlag, sunt fixe, absolute și omniprezente. În cele din urmă, toate sunt astfel direcționate încât omul să poată descoperi forța guvernatoare ultimativă a naturii în timp ce trăiește în lumea noastră obișnuită.

Până când o persoană nu dezvăluie în mod complet această forță, până când cineva nu cunoaște toate lumile pe care trebuie să urce, supunându-se acelorași legi ca și forțele descendente, până când cineva nu ajunge în Lumea Infinitului, o asemenea persoană nu va părăsi această lume. Ce înseamnă "nu va părăsi" ? Persoana aceasta va fi mereu renăscută în lumea noastră, dezvoltându-se de la o viață la următoarea până la atingerea stării în care apare dorința de a ajunge la forța superioară.


Mituri despre Cabala Cabala este în mod obișnuit asociată cu brățările roșii, meditația sau magia și cu multe alte lucruri. Această pagină își propune să clarifice miturile asociate în mod obișnuit Cabalei. 10 mituri despre Cabala Mitul 1: Cabala este o religie. De fapt: Cabala este o știință- fizică a întregii realități. Este înțelepciunea care dezvăluie realitatea pătrunzătoare care este în mod normal ascunsă simțurilor noastre.

Mitul 2: Cabala este asociată cu brățările roșii și cu apa sfințită. De fapt: Nu este nicio legătură. Brățări roșii, apă sfințită și alte produse sunt invenții comerciale profitabile create în ultimele două decenii.

Mitul 3: Cabala este rezervată unei minorități de persoane și doar bărbaților peste 40 de ani le este permis să o învețe. De fapt: În timpul exilului, Cabala a fost studiată doar de câțiva indivizi aleși. Totuși, de pe vremea lui Ari (secolul 16), este disponibilă tuturor.

Mitul 4: Cabala se ocupă cu magia. De fapt: Cabala nu se ocupă cu magia sau cu alte vrăjitorii; mai degrabă, se ocupă cu cercetarea pragmatică a realității.

Mitul 5: Cabala este o sectă. De fapt: Cabala este înțelepciune și știință deschisă oricărei persoane fără restricții.

Mitul 6: Cabala este în legătură cu „ New Age” și e un curent- un fenomen trecător. De fapt: Cabala este înțelepciunea cea mai veche a omenirii. Începuturile ei datează de aproximativ 5000 de ani.

Mitul 7: Cabala are legătură cu cărțile de tarot, astrologia și numerologia.. De fapt: Cărțile de tarot, astrologia și numerologia, în practica lor mistică, au fost din greșeală asociate cu Cabala.

Mitul 8: Există amulete în Cabala. De fapt: În lumea noastră, nu există niciun obiect fizic care să aibă vreun conținut spiritual. Amuletele pot să ajute o persoană doar ca un suport psihologic.

Mitul 9: Cabala implică meditație. De fapt: Cabala nu implică meditație. Meditația este un alt element care a fost asociat cu cuvântul „Cabala” în mijlocul confuziei create de non-Cabaliști în ultimile secole.

Mitul 10: Trebuie să fi studiat Tora și Talmudul în prealabil pentru a avea acces la Cabală. De fapt: Fără Cabală, nimeni nu poate să priceapă sensul spiritual al acestor texte și trebuie înțeles că se referă la evenimente fizice și la acțiuni. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Bbadrian (discuție • contribuții).

Pagina de discuții a unui articol este locul unde contribuitorii pot comunica între ei în scopul scrierii articolului. De exemplu aici se pot discuta propuneri de modificare, completare, reorganizare etc. a materialului din articol. Această pagină nu este un forum de discuție despre subiectul respectiv. — AdiJapan 31 iulie 2008 12:45 (EEST)[răspunde]