Discuție:Biserica de lemn din Urisiu de Jos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Monument istoric.svgArticolul Biserica de lemn din Urisiu de Jos este un subiect de care se ocupă Proiectul Monumente istorice, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre monumentele istorice din România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
ÎnceputAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Început pe scala de calitate.
MareAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa mare pe scala de importanță.

Sunt o serie de reveniri în articolul respectiv. Putem identifica o soluţie care să fie agreată atât de tine, cât şi de Ţetcu Mircea Rareş? --Rebel 6 februarie 2010 16:57 (EET)

Dragă Rebel, utilizatorul Ţetcu Mircea Rareş, căruia îi datorăm pozele şi iniţierea acestui articol, a refuzat să accepte necesitatea existenţei unor legături interne, la fel cum a insistat să posteze informaţie străină de subiectul articolului, informaţie pe care de altfel am mutat-o la Urişiu de Jos. Aici nu avem de-a face cu o dispută privind subiectul, ci cu refuzul de a înţelege şi de a respecta regulile jocului. --Mihai Andrei (discuţie) 6 februarie 2010 17:03 (EET)
Ce are asta In primăvara anului 1996, în timpul campaniei electorale, unul dintre candidaţii la fotoliul de primar al comunei a promis sprijin pentru îndeplinirea visului consătenilor săi : construirea mult doritei biserici. Domnul Dănilă Pop şi-a respectat promisiunea. Astfel, în data de 28 august 2005, din mila lui Dumnezeu I.P.S. Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei împreună cu un sobor de preoţi... cu biserica de lemn?! --Mihai Andrei (discuţie) 6 februarie 2010 17:09 (EET)
Absolut nimic. I-am înaintat o rugăminte de participare la discuţie lui Ţetcu Mircea Rareş. --Rebel 6 februarie 2010 17:13 (EET)
Individului i s-a explicat ce legatura are biserica noua cu articolul. Pasajul pe care il prezinta e pus tendentios pentru ca nu a fost singurul sters. Individul crede ca pentru biserici probabil banii vin din cer sau pentru greco-catolici de la Roma. Oricum de la un conflict de idei pana la a scrie "sa nu mai iti permiti sa..." sau atentionare pentru vandalizare cand eu am facut articolul si am stat sute de nopti pentru cele de la biserici, e cale lunga. Asta m-a deranjat. Da cine se crede asta? Ce e seful meu sa-mi dea ordine si sa ma trateze ca pe un gunoi? Cine stabileste regulile jocului? Voi administratorii? Ati confiscat cumva Wikipedia? Are antecedente de conflicte cu alti utilizatori si de abuz de functie si pentru mine pentru gestul pe care l-a facut nu mai e decat un mare nesimtit cat traieste. Faceti cu ele de acum incolo ce doriti.--217.73.171.99 (discuţie) 6 februarie 2010 17:32 (EET)

Deci, este vorba de un joc? Completare:In atentia domnului Mihai Andrei. Desi lucrati la o enciclopedie care se supranumeste libera, traiti intr-o tara libera, sa pare ca liberul albitru va joaca feste, asa ca va reamintesc definitiile din DEX pentru vandalism (DVS. ati inceput sa stergeti din pozele d-lui Tetcu si-l acuzati de vandalism pentru ca da revert??? sau blocati utilizatori anomimi? cu acestea chiar merita sa va puneti!!!). Ce va deranjaza ca pozele din exterior contin si imagini care integreza biserica de lemn intr-o localitate si in vecinatatea uneia de zid? Oare nu acestea reprezinta valori culturale? Mai cugetati!

5 definiţii pentru vandalism ▷declinări vandalism substantiv neutru nearticulat articulat nominativ-acuzativ singular vandal'ism vandal'ismul plural vandal'isme vandal'ismele genitiv-dativ singular vandal'ism vandal'ismului plural vandal'isme vandal'ismelor

VANDALÍSM s.n. Distrugere sălbatică a valorilor culturale, artistice etc. ale unui popor; p. gener. distrugere sălbatică şi nejustificată. – Din fr. vandalisme. Sursa: DEX '98 | Trimisă de bogdanrsb, 11 Aug 2002 | Greşeală de tipar

vandalísm s. n., (fapte) pl. vandalísme Sursa: Dicţionar ortografic | Trimisă de siveco, 10 Aug 2004 | Greşeală de tipar

VANDALÍSM n. 1) Faptă de vandal; distrugere a bunurilor şi a valorilor culturale ale unui popor. 2) Comportare de vandal; barbarie. /<fr. vandalisme Sursa: NODEX | Trimisă de siveco, 21 Aug 2004 | Greşeală de tipar

VANDALÍSM s.n. Distrugere a bunurilor şi a valorilor culturale ale unui popor, ale unui oraş etc.; distrugere barbară, nejustificată. [Cf. fr. vandalisme]. Sursa: DN | Trimisă de LauraGellner, 1 Feb 2006 | Greşeală de tipar

VANDALÍSM s. n. distrugere a bunurilor şi a valorilor culturale şi artistice ale unui popor, oraş etc. (< fr. vandalisme) Sursa: MDN | Trimisă de raduborza, 15 Sep 2007 | Greşeală de tipar Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 188.27.144.142 (discuţie • contribuţii).

Nu, sintagma „regulile jocului” nu reprezintă decât o formulă de exprimare. Vă asigur că Mihai Andrei îşi ia foarte în serios activitatea aici şi intenţiile sale nu sunt decât pentru îmbunătăţirea conţinutului proiectului. În fond, cred că asta ne dorim cu toţii. Dincolo de asta, pasajul citat reprezintă într-adevăr o informare fără caracter enciclopedic. După cum am convingerea că ştiţi deja, informaţiile pe care le furnizăm cititorilor noştri trebuie să fie verificabile. Cum putem verifica dacă visul consătenilor era într-adevăr construcţia bisericii? Mai mult, exprimarea din mila lui Dumnezeu nu poate fi utilizată. Verificabilităţii i se adaugă punctul de vedere neutru, un alt pilon pe care e construită Wikipedia. Conştient fiind de aportul semnificativ pe care îl aveţi aici, vă propun o soluţie de mijloc, dle. Ţetcu. Spuneţi-ne care anume informaţii/imagini consideraţi că ar trebui integrate în articol, le discutăm şi vedem ce putem face. Să abandonăm remarcele maliţioase şi să discutăm lucrurile în prietenie. De acord? --Rebel 6 februarie 2010 20:28 (EET)
Ca discuţia să fie completă, tocmai am descoperit sursa textului: [1]. --Mihai Andrei (discuţie) 6 februarie 2010 21:41 (EET)

Buna Seara, Am descoperit azi discutiile legate de Biserica de lemn din Urisiu de Jos. Impreuna cu sotia mea, care este nascuta in Urisiu, am realizat site-ul: www.urisiu.ro. Multumesc si apreciez munca voluntara, din ce am citit eu pana acum, de a prezenta lumii aceste bogatii spirituale, bisericile vechi de lemn. Insa vreau sa va aduc la cunostinta ca localitatea se numeste URISIU si nu URIŞIU, indiferent ca vorbim de cel Jos sau de cel de Sus. As dori ca numele localitatii sa apara corect in materialul dumneavoastra. Legat de discutia iscata de textul folosit care este luat de pe sit-ul www.urisiu.ro, vreau sa va atrag atentia asupra unei probleme mult mai serioase. Ma refer la imaginile care prezinta in mod explicit icoanele vechi din amblele biserici de lemn. Vreau sa va supun atentiei faptul ca aceste biserici vechi au fast pradate de hoti cu ceva timp in urma, fapt pentru care nici pe sit-ul www.urisiu.ro nu o sa gasiti decat imagini de ansamblu cu interioarele lor. Unele icoane furate au fost recuperate dar tentative de furt s-au mai inregistrat. Aceste actiuni raufacatoare ne-au determinat sa renuntam la a mai dezvolta sit-ul www.urisiu.ro in jurul bisericilor de lemn considerate monumente istorice, asa cum intentionam initial. Vroiam sa fie si aceasta o cale de a obtine fonduri pentru pastrarea si conservarea lor. De aceea il rog pe domnul Ţetcu Mircea Rareş sa retraga imaginile care prezinta explicit icoanele din interiorul bisericilor. Ma refer la ambele biserici si cea din Urisiu de Jos si cea din Urisiu de Sus. Pentru interiorul bisericilor va rog sa postati doar imagini de ansamblu. Consideram ca e un mod prin care le facem mai vulnerabile decat sunt deja si buna intentie cu care truditi la diseminarea informatiei despre valorile noastre se poate transforma in catastrofa. Faptul ca primaria s-a implicat sau nu intr-o oarecare masura in constructia bisericii noi, nu cred ca e un motiv de cearta. Efortul financiar, fizic si moral care a dus la constructia bisericii noi, l-au suportat oamenii satului. Nu putem nega ajutorul primariei, dar acesta nu putea duce la finalizarea lucrarii. Cred ca unele pasaje din textul pus de noi pe sit-ul www.urisiu.ro, desi bine documentat,va asigur, pot fi omise daca se cere ca rezultatul final sa reprezinte o informare cu caracter enciclopedic. Cred de asemeni ca in textul respectiv gasiti si informatii pur tehnice. Sper ca aceasta discutie sa duca doar la un rezultat pozitiv care sa prezinte lumii valorile spirituale ale acelor locuri. In caz afirmativ ne aratam interesati in a contribuii si cu alte informatii, tehnice, la aceasta pagina de internet. Daca domnul Ţetcu Mircea Rareş doreste sa ne intalnim, noi fiind stabiliti in Cluj, poate lua legatura cu noi prin intermediul formularului de contact de pe sit. Multumesc, Calin Roman Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Calinroman (discuție • contribuții). --Mihai Andrei (discuţie) 7 februarie 2010 00:35 (EET)

Mulţumesc pentru precizări. Am verificat la rândul meu şi am corectat numele. Am verificat de asemenea cine a fost paroh greco-catolic în 1948 şi am descoperit că a fost părintele Ioan Tanco, închis de comunişti pentru refuzul său de a trece la Biserica Ortodoxă Română, cel care după 1989 a devenit protopop unit de Braşov, decorat în anul 2000 cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Ofiţer de preşedintele Emil Constantinescu: [2]. Părintele Tanco a murit în anul 2003: [3]. Pe site-ul www.urisiu.ro scrie ceva de un preot Păcurariu, iar părintele Tanco nu este amintit deloc. --Mihai Andrei (discuţie) 7 februarie 2010 00:33 (EET)
O sa verificam aceasta informatie. Din pacate unele documentatii se gasesc pe la patrimoniu. O sa facem o cerere de restituire a lor. Oricum daca cele mentionate de dumneavoastra sunt informatii verificate o sa le introducem si in sit [4]. Ne gandim sa dezvoltam mai mult aceasta latura legata de datele istorice. --Calinroman (discuţie) 7 februarie 2010 16:12 (EET)
Stimate domnule Roman, găsiţi o referire la părintele Tanco din Urisiu pe pagina Universităţii din Bucureşti, Studii de istoria Bisericii, la poziţia 44: [5]. În altă ordine de idei, felicitări pentru site-ul dumneavoastră. --Mihai Andrei (discuţie) 7 februarie 2010 16:24 (EET)

Pentru Rebel:Ideea ta chiar daca e bine intentionata are o nota de hazliu. Eu nu sunt Ionut Caragea, nu am nevoie de o pagina personala si nu am timp de polemici sterile. Omul saracu putea scrie un volum de poezii in timpul asta. Am lucruri mai bune de facut, prefer sa dorm. Nu am nici cea mai mica intentie de a negocia ce se intampla cu pozele mele. De fapt in secunda doi as sterge toate articolele de pe Wikipedia numai ca o sa vina iarasi vreun destept sa spuna ca nu se poate fiindca sunt cedate comunitatii. Asta se poate rezolva intr-o instanta, numai ca nu poti sa citezi intr-un proces pe cineva din Japonia pe care nu ai habar cum il cheama sau pe lupul singuratic (exemplele sunt absolut aleatorii, nu am nimic de impartit cu nici unul dintre voi). Pe aici e plin de oameni foarte verticali, care respecta sau aplica regulamentele intr-o lume virtuala si in anonimat. Sunt tare curios cata coloana vertebrala au in viata reala. Asa ca ti-am spus cu cele existente puteti face ce vreti, cele ramase sa le pozeze istetul din Germania. Eu nu sunt bataia de joc a nimanui si nu umblu pe banii mei si nu stau pana la 3 dimineata sa lucrez la un articol pentru ca a doua zi sa ma blocheze un nesimtit care confunda Wikipedia cu ograda lui ma-sa. Si sa stie individul ca nu numai greco-catolicii au avut de suferit. Tatal meu are 83 de ani, e la pat de peste 10 ani si nu are mai mult de 30 de kg. Sunt consecintele tratamentului din tinerete din detasamentele de munca fortata pentru simpla vina de a fi copil de chiabur (adica fiu de preot ortodox, care avea patru vaci si cateva iugare de pamant). Dupa cateva decenii am avut parte de acelasi tratament: in mina la Uricani, la cariera de marmura pentru Casa Republicii de la Podeni sau pe santierele hidrocentralelor de pe Raul Mare-Retezat. Consecintele le simt acum cand sunt cu un picior in groapa. Asa ca expatul sa ma scuteasca de poezii lacrimogene, mai prost au dus-o cei ramasi decat cei fugiti.--217.73.171.99 (discuţie) 7 februarie 2010 17:10 (EET)