Discuție:Arte plastice

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Dragă GEO nu am prea înțeles de ce ai schimbat categoria din arte vizuale (categorie ce conține și arte plastice) în arte plastice . Eu aș prefera să revii la varianta dinainte. Daca ai citi textul meu ai vedea că termenul este destul de invechit, încă folosit frecvent da dar perimat iar mediul profesionis îl folosește tot mai puțin. De altfel se poate vedea și în cantitatea de informații pe care cele două categorii mai sus menționate le înglobează.Matei Câlția 11 aprilie 2007 01:46 (EEST)[răspunde]

Dacă există (sau merită să existe) categoria X, atunci articolul x va fi inclus în categoria X. Al doilea motiv este cel de compatibilitate cu en.wiki. Oricum, la nivelul superior există și Categorie:Arte vizuale care înglobează Categorie:Arte plastice. --GEO dialog 11 aprilie 2007 03:35 (EEST)[răspunde]
nu sunt de acord cu faptul ca arte plastice ar fi un termen invechit. Dealtfel, daca tot veni vorba, parca in wikipedia, orice afirmatie trebuie sustinuta cu o citare de surse, nu-i asa? parerea mea e ca generatia foarte tanara a pierdut contactul cu limba romana clasica si serioasa, si s-a reorientat brusc si masiv catre limba engleza si catre temenii care vin de-acolo. In limba germana, de ex., nu exista arte vizuale, ci s-a pastrat termenul existent (bildende kunst), fapt care nu deranjeaza nici pe creatorii de arta video. Dealtfel "arte plastice" contine mult mai mult miez decat "arte vizuale". Primele inseamna "modelare", "creare de gestalt", iar cele din urma doar "ca le vezi". E o problema de limba, si de tipicul mimetism prostesc romanesc aici, nu de "invechire".
(e de inteles ca se repudiaza ce e vechi si "din comunism", dar saracele arte plastice nu au fost niciodata favorizate de comunism, deci nici nu au vreo urma de ideologie in ele si in termenul lor, ca sa justifice repudierea lor!).
Sigur ca e adevarat ca anumite categorii de arte nu mai sunt astazi considerate "minore" sau "majore", dar nu cred ca acest fapt are vreo legatura cu pastrarea unor termeni clasici, uneori cu un sens largit.
raportarea limbii romane, pana nu demult, la spatiul francez si italian a produs si preluarea termenului de arte plastice, la vremea lui. Nu vad de ce ar fi necesara revizuirea acestui lucru. Momentan, consider parerea d-lui Caltia doar o parere, si nu sunt convins ca ea e verificata de atitudinea unei majoritati covarsitoare a criticilor si istoricilor de arta din romania. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Horia mar (discuție • contribuții).