Dienas Lapa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Dienas Lapa
Informații generale
Țara Letonia  Modificați la Wikidata
Data fondării  Modificați la Wikidata
Limbălimba letonă  Modificați la Wikidata
Prezență online

Dienas Lapa („Foaia zilnică”) a fost un ziar leton publicat la Riga din 1886 până în 1905, considerat una dintre cele mai populare publicații în limba letonă ale vremii sale.[1] A promovat o politică progresistă, militând pentru drepturile muncitorilor și pentru autonomia culturală letonă. Redactorii șefi ai ziarului au fost Pēteris Stučka (1888-1891, 1895-1897) și Jānis Pliekšāns „Rainis” (1891-1895).

În 1893 Rainis a participat la congresul socialist de la Zürich, s-a întâlnit cu August Bebel și a introdus clandestin literatură clandestină marxistă și socialistă în Letonia. După întoarcerea sa, Dienas Lapa și-a schimbat orientarea politică de la ideile progresiste către promovarea ideilor marxiste și social-democrate. Dienas Lapa a devenit un forum politic al intelectualilor revoluționari din Letonia. În 1897 ziarul a fost închis de autorități pentru mai multe luni. Rainis și Stučka au fost arestați ca revoluționari și au petrecut un timp în închisoare și în exil forțat în Rusia. Ziarul a reapărut curând, dar a adoptat o orientare burgheză. În anul 1905, când redactor-șef era Janis Jansons-Brauns, publicația a promovat din nou idei progresiste.

Dienas Lapa a avut o circulație largă, dar a fost transmis, de asemenea, de la persoană la persoană. A avut o influență semnificativă, inspirând grevele muncitorești și revoltele împotriva latifundiarilor germani baltici.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Iveta Tunne (). „Vardarbības freims 1905. gada notikumu atspoguļojumā laikrakstā „Dienas Lapa" (PDF) (în letonă). Letlands Statsarkiv. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]