Diana Lixăndroiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Diana Lixăndroiu
Informații generale
Nume complet Maria Diana Lixăndroiu
Data nașterii (18 ani)
Locul nașterii Slatina, România
Naționalitate Română
Înălțime 1,84 m
Greutate 74 kg
Post Intermediar stânga
Informații despre echipă
Echipa actuală CSM Slatina
Număr 2
Cluburi de juniori
Ani Club
0000–2020 LPS Slatina
2020–2021 AHCS Cîtu Timișoara
2021–2022 GȘ Energetic Rm. Vâlcea
Cluburi de seniori*
Ani Club
2022– CSM Slatina
Echipa națională
Ani Țară Ap (G)
2021–2022 România (junioare)
2022–2023 România (tineret) 15 (42)
2023– România 13 (8)
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern

Maria Diana Lixăndroiu (n. 14 august 2005, la Slatina)[4][5][6] este o handbalistă română care joacă pentru clubul CSM Slatina și pentru echipa națională a României. Lixăndroiu evoluează pe postul de intermediar stânga.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Echipe de club[modificare | modificare sursă]

Lixăndroiu a început să joace handbal la vârsta de 8 ani, dar nu a continuat, pentru că la antrenament exersa jocuri pe care le juca și în fața blocului.[7] A mers apoi la judo și a cochetat și cu alte sporturi, dar apoi a renunțat și la acestea.[7] Un an mai târziu, când era în clasa a IV-a[8], s-a întors la handbal datorită unei colege, iar de data aceasta i-a plăcut încă de la primul antrenament.[7]

Timp de 3-4 ani, Diana Lixăndroiu a jucat handbal la Liceul cu Program Sportiv Slatina, un an la echipa timișoreană AHCS Cîtu, iar între 2021 și 2022, la Centrul Național de Excelență Râmnicu Vâlcea.[6] În februarie 2022, handbalista a semnat un contract valabil începând cu sezonul 2022/23 cu echipa CSM Slatina, un club care promovează doar jucătoare din România.[6][9] La sfârșitul sezonului însă, CSM Slatina a retrogradat în divizia secundă.

În august 2023, Attila Horváth, noul antrenor al echipei din Slatina, spunea că Lixăndroiu este o sportivă care va excela în acest sport și „va ajunge undeva în topul jucătoarelor din lume”.[6]

La echipa națională[modificare | modificare sursă]

Lixăndroiu a participat cu echipa națională de junioare a României la campionatul european din 2021, unde s-a clasat pe locul 9 în clasamentul marcatoarelor, cu 42 de goluri, iar în 2022, la campionatul mondial U18.[10][11]

Pe 2 noiembrie 2022, la vârsta de 17 ani, Lixăndroiu a debutat într-un meci internațional în echipa de senioare a României, într-o partidă amicală împotriva echipei Germaniei.[12] La scurtă vreme după aceea, ea a luat parte la campionatul european din 2022, unde a jucat în total 23 minute în șase partide și a înscris patru goluri.[13]

În 2023, Diana Lixăndroiu a obținul medalia de bronz la campionatul european U19, alături de echipa națională de tineret a României. Ea a contribuit la acest succes prin cele 51 de goluri înscrise în competiție.[8]

În noiembrie 2023, când participarea Cristinei Neagu la campionatul mondial era incertă din cauza unei accidentări la genunchi, Lixăndroiu a fost convocată din nou la echipa de senioare a României.[14] Ea a jucat în patru din cele șase meciuri și a înscris cinci goluri, toate în partida din grupe contra Danemarcei.[3][15]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Women's 19 EHF EURO 2023 - Final Tournament | Team roster Romania”. Federația Europeană de Handbal. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  2. ^ „26th IHF Women's World Championship | Team roster Romania” (PDF). Federația Europeană de Handbal. . Arhivat (PDF) din originalul de la . Accesat în . 
  3. ^ a b „26th IHF Women's World Championship | Team cumulative statistics” (PDF). Federația Europeană de Handbal. . Arhivat (PDF) din originalul de la . Accesat în . 
  4. ^ „Maria diana LIXANDROIU” (în franceză). handzone.net. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „CSM Slatina va fi reprezentată la lotul național de tineret de Diana Lixăndroiu”. Gazeta Oltului. . Arhivat din original la . Accesat în . Diana Lixăndroiu, jucătoare născută în Slatina și legitimată la CSM Slatina 
  6. ^ a b c d Simona Andrei (). „Tânăra speranță a handbalului slătinean”. OLTv. Arhivat din original la . Accesat în . Conducerea clubului [...] dorește să promoveze handbalistele de pe plan local, iar printre acestea se numără și Diana Lixăndroiu, slătineancă care a început să practice acest sport de la o vârstă fragedă. 
  7. ^ a b c Costi Prună (). „Diana Lixăndroiu, unul dintre liderii naționalei U19: „Am fost mândră că reprezint România, mi s-a făcut pielea de găină!". Gazeta Sporturilor. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ a b „Diana Lixandroiu following the footsteps of Cristina Neagu”. Federația Europeană de Handbal. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Simona Andrei (). „Handbal│Diana Lixăndroiu, transfer la CSM Slatina”. OLTv. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „2021 Women's European Championship 17 | Top 50 scorers”. Federația Europeană de Handbal. Accesat în . 
  11. ^ „IHF Women's Youth (18) World Championship | Team cumulative statistics Romania” (PDF). Federația Internațională de Handbal. . Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  12. ^ Roxana Fleșeru (). „România, egal cu Germania în ultimul amical, cu 2 zile înainte de startul Euro 2022! Sâmbătă, debutăm”. Gazeta Sporturilor. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ „IHF Women's Youth (18) World Championship | Team cumulative statistics Romania”. Federația Europeană de Handbal. Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ Costi Prună (). „Alarmă: Cristina Neagu este incertă pentru Campionatul Mondial! Speranța României, de 18 ani, convocată de urgență”. Gazeta Sporturilor. Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ „26th IHF Women's World Championship | Denmark vs Romania” (PDF). Federația Europeană de Handbal. . Arhivat (PDF) din originalul de la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]