Desen tehnic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Pantograf pentru desen tehnic

Desenul tehnic sau desenul industrial este un desen al unui produs sau unei părți a lui, redat conform standardelor (de obicei în proiecție ortogonală), pentru a reda într-o grafică plană clară informațiile necesare fabricării. Desenul tehnic este executat de desenatorii tehnici, pe baza schițelor și indicațiilor proiectanților (ingineri, arhitecți).

Clasic[modificare | modificare sursă]

Începuturile desenului tehnic de astăzi au fost făcute deja în secolul al XV-lea de Leonardo da Vinci. Inventatorul francez și pionier în aviație Jacques de Vaucanson, construia în secolul 18, printre altele o rață mecanică, lanț etc.

Dovadă pentru dezvoltarea desenului tehnic pot fi găsite de asemenea și în documentul german Patentschriften („Patente”) din secolul 19. Dar pentru că în Anglia patentele erau acordate deja în secolul 13, acest fel de a desena are aparență mai timpurie.

În desenul tehnic clasic, de mai înainte și pînă în ziua de azi se efectuează la planșeta de desen cu diverse instrumente, cum ar fi creionul (mecanic), compase, guma de șters, echerul, șablonul de litere, florare etc.

Modern[modificare | modificare sursă]

Sistemele moderne, folosind CAD, prezintă aspectul unui produs sau al unei parți a acestuia, redat în trei dimensiuni, rezultat din combinația dintre principalele caracteristici, îndeosebi linii, contururi, culori, forma, textura și/sau ornamentația produsului în sine.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]