Dellen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Dellen se află în Suedia
Dellen
Localizarea craterului pe harta Suediei

Dellen este un sistem lacustru din provincia Hälsingland, Suedia. Se compune din două lacuri, Dellen de Nord și Dellen de Sud.

Date generale[modificare | modificare sursă]

Panorama

Dellen de Sud are o suprafață de 52 km² și un volum de apă de 1226 milioane m³. Dellen de Nord are o suprafață de 82 km² și un volum de apă de 1489 milioane m³.

Cele două lacuri sunt unite numai de către un canal scurt, și prin urmare, există o dispută legată de faptul că ar trebui să fie considerate ca un lac sau ca două lacuri. Dacă ar fi măsurată suprafața ambelor lacuri împreună, ar avea o suprafață totală de 130 km ², ceea ce ar face să devină al optsprezecelea lac suedez ca suprafață.

Craterul de impact[modificare | modificare sursă]

Sistemul lacustru care este vag circular a fost format de un crater de impact acum 89.0 ± 2,7 milioane de ani (Cretacicul superior). Craterul de impact are aproximativ 19 kilometri în diametru. Aceasta a făcut ca zona să conțină o rocă numită dellenit (o rocă intermediară în compoziție între riolit și dacit).[1][2]

Asteroidul 7704 Dellen a fost numit după el.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Le Maître, R.W. (). Igneous rocks: a classification and glossary of terms : recommendations of the International Union of Geological Sciences, Subcommission on the Systematics of Igneous Rocks (ed. 2). Cambridge University Press. p. 72. ISBN 9780521662154. Accesat în . 
  2. ^ „Dellen”. Earth Impact Database. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]