Sari la conținut

Degețel roșu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Degețel roșu
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Lamiales
Familie: Plantaginaceae
Gen: Digitalis
Specie: D. purpurea
Nume binomial
Digitalis purpurea
L.
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Degețel roșu

Degețelul roșu (Digitalis purpurea) este o plantă toxică din familia Plantaginaceae (familia Scrophulariaceae). Denumirea sa provine de la forma florilor (latină digitus - deget).

Digitalis purpurea este o planta erbacee bienală sau o plantă perenă de scurtă durata. Frunzele sunt aranjate în spirală, simple, 10–35 cm (3,9–13,8 in) lungi și 5–12 cm (2–5 in) late și sunt acoperite cu fire de păr pubescente și glandulare de culoare alb-cenușie, conferind o textură lână. Frunzele formează o rozetă strânsă la nivelul solului în primul an.

Tulpina de înflorire se dezvoltă în al doilea an, de obicei 1–2 m (3,3–6,6 ft) înălțime, uneori mai lungă. Florile sunt aranjate într-un cluster spectaculos, terminal, alungit, iar fiecare floare este tubulară și pendentă. Florile sunt de obicei violet, dar unele plante, în special cele cultivate, pot fi roz, trandafir, galben sau alb. Suprafața interioară a tubului de flori este puternic observată. Perioada de înflorire este la începutul verii, uneori cu tulpini de flori suplimentare care se dezvoltă mai târziu în sezon. Planta este frecventată de albine, care urcă chiar în interiorul tubului de flori pentru a câștiga nectarul din interior.

Fructul este o capsulă care se desparte la maturitate pentru a elibera numeroasele mici 0,1-0,2 mm semințe s.

Subspecii și hibrizi

[modificare | modificare sursă]
  • Digitalis purpurea subsp. „purpurea” - cea mai mare parte a Europei
  • Digitalis purpurea subsp. heywoodii - Iberia
  • Digitalis purpurea subsp. mariana - Iberia
O singură floare de Digitalis purpurea