Dealurile Tulcei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Dealurile Tulcei
AltitudineDenistepe (270 m)
LocalizareJudețul Tulcea,  România
Aparține dePodișul Dobrogei
Rocisedimentare
Hartă
Dealurile Tulcei2.png
Harta unității de relief

Dealurile Tulcei resprezintă o unitate fizico-geografică a României. Se află în Masivul Dobrogei de Nord, la est de văile Telița și Valea Adâncă, paralel cu Dunărea. Unitățile de relief vecine sunt: Podișul Niculițelului în partea de nord-vest, Depresiunea Nalbant în partea de sud și vest, Delta Dunării la nord și est. În partea de sud-est, Dealurile Tulcei se prelungesc spre Sistemul lagunar Razim-Sinoe prin intermediul unei zone mai domoale, cunoscută în literatura de specialitate cu numele de Prispa Agighiol.

Relieful[modificare | modificare sursă]

Dealurile Tulcei se prezintă ca o succesiune de inselberguri orientate pe direcție est-vest, din a cărei parte centrală, se desprinde spre sud un șir de culmi ce închid spre E și N Depresiunea Nalbant. Altitudinile medii se mențin în jurul valorii de 200 m.
Principalele culmi ale catenei principale (cea orientată V-E) sunt: Stânca Mare (205 m), Somova (225 m), Beștepe (242 m), Redi (206 m). În partea sudică se regăsesc culmile: Uzum (222 m), Orta Bair (206 m) și Denistepe (Dealul Mării, 270 m), acesta din urmă fiind și altitudinea maximă a Dealurilor Tulcei.

Note[modificare | modificare sursă]

  • Ghinea, Dan - Enciclopedia geografică a României, Ed. Enciclopedică, București, 2002