Daniela-Carmen Crăsnaru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Daniela Crăsnaru)
Sari la navigare Sari la căutare
Daniela-Carmen Crăsnaru
Daniela Crăsnaru at Göteborg Book Fair 2013 03.jpg
Date personale
Născută (71 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană
scriitoare de literatură pentru copii[*]
scriitoare
poetă
traducătoare Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater International Writing Program[*][[International Writing Program (writing residency for international artists in Iowa City, Iowa)|​]]  Modificați la Wikidata

Daniela-Carmen Crăsnaru (n. 14 aprilie 1950, la Craiova) este o scriitoare și traducătoare română, care a fost aleasă deputat în legislatura 1990-1992 din partea FSN. În cadrul activității sale parlamentare, Daniela-Carmen Crăsnaru a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Polonă și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Daniela Crăsnaru a debutat literar în 1972 când a publicat poezii omagiale precum „Noi toți într-o singură inimă”.[1] Daniela-Carmen Crăsnaru scrie versuri, nuvele și cărți pentru copii. A tradus în limba engleză și este laureată a unor premii importante, printre care Premiul Academiei Române pentru întreaga activitate (1991) și Premiul pentru literatură al Fundației Rockefeller (1994).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Afilieri, activitate literară[modificare | modificare sursă]

Daniela Crăsnaru este director adjunct al Accademia di Romania din Roma. A condus Editura Ion Creangă.

Titluri din operă[modificare | modificare sursă]

  • "Letters from Darkness", Oxford University Press, 1991, nominalizată ca cea mai bună carte din anul 1991 în Marea Britanie.
  • "Pluta Răsturnată", Arena Publishing House, Olanda.
  • "Leii din Babilon" (Lions in Babylon) - tradusă și în ungară
  • "Sea-Level Zero", BOA Press, USA, 1999

Prezență în Antologii[modificare | modificare sursă]

"Testament - Antologie de Poezie Română Modernă - Ediție Bilingvă Engleză/Română" / "Testament - Anthology of Modern Romanian Verse - Bilingual Edition English/Romanian" (Daniel Ioniță - Editura Minerva 2012).

Distincții[modificare | modificare sursă]

A fost un deputat român în legislatura 1990-1992, ales în municipiul București pe listele partidului FSN. Ca deputat, Daniela-Carmen Crăsnaru a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Polonia și Marea Britanie. Pe data de 7 februarie 2004, Președintele Ion Iliescu a decretat că se conferă poetei Daniela-Carmen Crăsnaru ordinul "Meritul Cultural" în grad de comandor, categoria A Literatură [1]. Obține premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru poezie în anii 1979 și 1992, premiul Academiei pentru întreaga operă în 1991 și premiul Fundației Rockefeller pentru literatură în 1994.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Adrian Majuru. „«Disidenții» falsificându-și propria istorie (Herta Muller și Daniela Crăsnaru)”. , Cotidianul, 11 august 2010