Daniela-Carmen Crăsnaru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Daniela Crăsnaru)
Sari la navigare Sari la căutare
Daniela-Carmen Crăsnaru
Daniela Crăsnaru at Göteborg Book Fair 2013 03.jpg
Daniela-Carmen Crăsnaru
Date personale
Născută (70 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană
scriitoare de literatură pentru copii[*]
scriitoare
poetă
traducătoare Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materInternational Writing Program[*]  Modificați la Wikidata

Daniela-Carmen Crăsnaru (n. 14 aprilie 1950, la Craiova) este o scriitoare și traducătoare română, care a fost aleasă deputat în legislatura 1990-1992 din partea FSN. În cadrul activității sale parlamentare, Daniela-Carmen Crăsnaru a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Polonă și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Daniela Crăsnaru a debutat literar în 1972 când a publicat poezii omagiale precum „Noi toți într-o singură inimă”.[1] Daniela-Carmen Crăsnaru scrie versuri, nuvele și cărți pentru copii. A tradus în limba engleză și este laureată a unor premii importante, printre care Premiul Academiei Române pentru întreaga activitate (1991) și Premiul pentru literatură al Fundației Rockefeller (1994).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Afilieri, activitate literară[modificare | modificare sursă]

Daniela Crăsnaru este director adjunct al Accademia di Romania din Roma. A condus Editura Ion Creangă.

Titluri din operă[modificare | modificare sursă]

  • "Letters from Darkness", Oxford University Press, 1991, nominalizată ca cea mai bună carte din anul 1991 în Marea Britanie.
  • "Pluta Răsturnată", Arena Publishing House, Olanda.
  • "Leii din Babilon" (Lions in Babylon) - tradusă și în ungară
  • "Sea-Level Zero", BOA Press, USA, 1999

Prezență în Antologii[modificare | modificare sursă]

"Testament - Antologie de Poezie Română Modernă - Ediție Bilingvă Engleză/Română" / "Testament - Anthology of Modern Romanian Verse - Bilingual Edition English/Romanian" (Daniel Ioniță - Editura Minerva 2012).

Distincții[modificare | modificare sursă]

A fost un deputat român în legislatura 1990-1992, ales în municipiul București pe listele partidului FSN. Ca deputat, Daniela-Carmen Crăsnaru a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Polonia și Marea Britanie. Pe data de 7 februarie 2004, Președintele Ion Iliescu a decretat că se conferă poetei Daniela-Carmen Crăsnaru ordinul "Meritul Cultural" în grad de comandor, categoria A Literatură [1]. Obține premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru poezie în anii 1979 și 1992, premiul Academiei pentru întreaga operă în 1991 și premiul Fundației Rockefeller pentru literatură în 1994.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Adrian Majuru. „«Disidenții» falsificându-și propria istorie (Herta Muller și Daniela Crăsnaru)”. , Cotidianul, 11 august 2010