Cutremurul din Zagreb (2020)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cutremurul din Zagreb (2020)
Informații
Dată  Modificați la Wikidata
Magnitudine5,4{{Mw}} Modificați la Wikidata
Epicentru45°53′49″N 15°57′58″E ({{PAGENAME}}) / 45.897°N 15.966°E
Efecte
Victime1morți Modificați la Wikidata
26răniți Modificați la Wikidata

La aproximativ ora 6:24 CET din dimineața zilei de 22 martie 2020, un cutremur de 5,4 grade a lovit Zagreb, Croația, cu epicentrul la 3 km sud-vest de cartierul Kašina și 7 km nord de Zagreb.[1][2] Acesta a fost cel mai puternic cutremur din Zagreb după cel din 1880. O replică cu magnitutinea 5,0 a urmat în jurul orei 7:01 CET, și un altul cu 3,7 la 7:42 AM.[3] Cutremurul a fost simțit și în Slovenia.[4]

Seismul a avut loc în timpul pandemiei de coronavirus din 2020, care a determinat mulți rezidenți să rămână acasă pentru a evita infecția.

Evenimente[modificare | modificare sursă]

Cutremurul a fost cel mai puternic din Zagreb de după 1880.[5]Au fost raportate pagube substanțiale, în principal asupra clădirilor mai vechi din centrul istoric al orașului. Unul dintre turlele Catedralei din Zagreb s-a rupt și a căzut peste palatul arhiepiscopului.[3] Bazilica Inimii lui Iisus a fost puternic deteriorată. [6] O parte din acoperișul clădirii Saborului Croat s-a prăbușit. Unele cartiere au rămas fără electricitate. Președintele Zoran Milanović, premierul Andrej Plenković și primarul Milan Bandić au dat declarații și au îndemnat cetățenii care și-au părăsit casele să păstreze distanța din cauza pandemiei coronavirusului în curs de desfășurare.[7] Ministerul Apărării a mobilizat armata pentru a ajuta la îndepărtarea resturilor de pe străzi. [8]

Centrala nucleară de la Krško din apropiere nu a suferit nicio deteriorare și a continuat să funcționeze normal.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Potres u Zagrebu ostavio veliku štetu, ljudi zbog straha ne žele ući u domove - Večernji.hr”. Vecernji.hr. Accesat în . 
  2. ^ „Earthquake - Magnitude 5.3 - CROATIA - 2020 March 22, 05:24:02 UTC”. Emsc-csem.org. Accesat în . 
  3. ^ a b Foto: Snimio čitatelj. „Božinović: Najgori je potres prošao, ali moguće je da bude još sekundarnih. Hitno se sastaje državni vrh - Večernji.hr”. Vecernji.hr. Accesat în . 
  4. ^ a b Al. Ma. (). „Potres čutili tudi v Sloveniji, JE Krško deluje nemoteno”. Rtvslo.Si. Accesat în . 
  5. ^ „Warning to Zagreb Citizens After Sunday Earthquakes: Do Not Enter Damaged Buildings”. Total Croatia News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Strašno razaranje i urušavanje u crkvi Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu”. Večernji list (în croată). . Accesat în . 
  7. ^ „UŽIVO Tri snažna potresa pogodila Zagreb, koronavirus i dalje veća ugroza”. N1. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „Vojska na ulicama: Saniraju štetu, pomažu u preseljenju inkubatora”. Večernji list. . Accesat în .