Cunigunda de Luxemburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Cunigunda de Luxemburg
Kunigunde.png
Cunigunda de Luxemburg
Date personale
Născută978 d.Hr. Modificați la Wikidata
County of Luxembourg[*] Modificați la Wikidata
Decedată (61 de ani) Modificați la Wikidata
Kaufungen Abbey[*], Germania Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăBamberg Cathedral[*] Modificați la Wikidata
PărințiSiegfried de Luxemburg
Hedwiga de Nordgau Modificați la Wikidata
Frați și suroriLutgarda de Luxemburg
Henric al V-lea de Bavaria
Frederic de Luxemburg
Theodoric I de Metz
Adalbero von Luxemburg[*]
Giselbert[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuHenric al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman Modificați la Wikidata
CetățenieCounty of Luxembourg[*] Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiecălugăriță creștină[*]
suveran[*] Modificați la Wikidata
Venerație
Sărbătoare3 martie  Modificați la Wikidata
ApartenențaOrdinul benedictin  Modificați la Wikidata
Semnătură
Schriftzug Kunigunde auf Urkunde.png
Gloriole.svg Sfinți

Cunigunda de Luxemburg (n. cca. 975 – d. 3 martie 1040, Kaufungen) a fost soția împăratului Henric al II-lea. În anul 1200 a fost canonizată de Biserica Catolică, cu sărbătoarea pe 3 martie și regional, în Germania și Luxemburg, pe 13 iulie. Cunigunda este considerată patroana Luxemburgului.

Prima partea vieții[modificare | modificare sursă]

Cunigunda a fost unul dintre cei 11 copii avuți de contele Siegfried I de Luxemburg (n. 922 – d. 15 august 998) cu Hedwiga de Nordgau (n. cca. 935 – d. 992). Ea era o descendentă la a șaptea generație din Carol cel Mare. Se spune că Cunigunda de Luxemburg a avut o mare dorință să devină călugăriță și că mariajul ei cu împăratul Henric al II-lea ar fi fost unul strict spiritual; așadar, cei doi s-ar fi căsătorit exclusiv pentru a fi împreună și prin înțelegere reciprocă nu și-au consumat relația de maritală. Adevărul asupra acestei afirmații este dezbătut; deși într-adevăr cei doi nu au avut copii, se presupune că hagiografii ulteriori au construit în mod forțat imaginea unei căsătorii virginale.[1]

Se pare că ea ar fi fost activă pe plan politic. Ca sfetnic cel mai apropiat al împăratului, ea a luat parte la conciliile imperiale. Este de asemenea consemnat că ar fi exercitat influență asupra soțului ei în ceea ce privește dotarea proprietăților bisericești, inclusiv a catedralei și mănăstirii din Bamberg.

În 1014, Cunigunda a plecat împreună cu soțul ei la Roma, unde a fost încoronată ca împărăteasă, primind odată cu Henric coroana imperială din mâinile papei Benedict al VIII-lea. Pe parcursul domniei, ea a suferit de o gravă boală. Din acest motiv, Cunigunda de Luxemburg a depus jurămîntul ca, în cazul recâștigării sănătății, să întemeieze o mănăstire benedictină de călugărițe la Kassel. La însănătoșire, ea și-a ținut cuvântul și au început lucrările de edificare a mănăstirii; cu toate acestea, Henric a murit în 1024, înainte ca lucrarea să fie finalizată. După moartea lui Henric, Cunigunda a fost nevoită să preia rolul de regentă. A făcut acest lucru alături de fratele ei, dar a predat insignele imperiale atunci când Conrad al II-lea a fost ales pentru a succede soțului ei, în 8 septembrie 1024.

Viața religioasă[modificare | modificare sursă]

Ca văduvă, Sfânta Cunigunda a fost săracă, ca urmare a enormelor avuții acordate de către ea și de Henric pentru scopuri caritabile.

În 1025, la exact un an după moartea soțului ei, Cunigunda s-a retras la abația Kaufungen, din Hessa, unde a intrat în mănăstirea benedictină întemeiată chiar de ea. La momentul intrării în mănăstire, ea a oferit o relicvă din Sfânta Cruce, s-a lepădat de însemnele regale și a urmat traiul călugăresc. Astfel a rămas în mănăstire, îndeplinind munci caritabile, îngrijind pe cei bolnavi și trecându-și timpul cu rugăciuni. Ea a murit în 1040 și a fost înmormântată în Catedrala din Bamberg alături de soțul ei.

Mormântul împăratului Henric al II-lea și al împărătesei Cunigunda.

Cunigunda a fost canonizată ulterior, de către papa Inocențiu al III-lea, la 29 martie 1200.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Farmer, David Hugh (). The Oxford dictionary of saints (ed. 4. ed.). Oxford [u.a.]: Oxford Univ. Press. p. 119. ISBN 0-19-280058-2. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cunigunda de Luxemburg