Cultura Przeworsk

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Cultura Przeworsk este parte a unui complex arheologic din Epoca Fierului, datând din secolul al III-lea î.Hr. până în secolul al V-lea. Acesta a fost situat în ceea ce este acum centrul și sudul Poloniei, mai târziu, răspândindu-se în teritorii din estul Slovaciei și Subcarpatia cuprinsă între râurile Oder și Vistula de mijloc și superioară și până la izvoarele râurilor Nistru și Tisa. Acesta cultură poartă numele orașului Przeworsk (din Polonia) unde s-au găsit primele artefacte.

Influența[modificare | modificare sursă]

Oamenii de știință consideră cultura Przeworsk ca un amalgam format din culturi locale. Continuitatea cu cultura Pomerania precedentă se observă, deși a fost modificată prin influențe semnificative din partea culturilor La Tene și Jastorf.

Cultura Przeworsk este uneori asociată cu vandalii de către geografii antici, precum și cu alte popoare estice, cum ar fi slavii[1]. Vandalii se crede ca au migrat din Scandinavia pe coasta Mării Baltice a Poloniei, probabil în secolul al II-lea î.Hr., dar este posibil încă din secolul al V-lea î.Hr, ca în jurul anului 120 î.Hr. să se stabilească în Silezia[2].

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Principala caracteristică a culturii Przeworsk sunt mormintele, marea majoritate fiind crematorii, cu înhumare este ocazională. Morminte războinicilor sunt notabile, incluzând adesea pinteni. Unele morminte sunt extrem de bogate, umbrind mormintele unor grupuri germanice vestice, mai ales după 400 d. Hr.

Declinul[modificare | modificare sursă]

Declinul culturii la sfârșitul secolului al IV-lea coincide cu invazia hunilor și migrația ulterioară spre vest a grupurilor germanice. Alți factori pot include criza socială care a avut loc ca urmare a prăbușirii lumii romane, datorită contactelor comerciale menținute cu popoarele de dincolo de granițele sale. În secolul al V-lea, apare cultura Praga-Korchak în bazinul Vistulei.

Note[modificare | modificare sursă]