Criza alimentară din Cornul Africii din 2011

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Situația în iulie-septembrie

O secetă severă a afectat întreaga zonă a Africii de Est în anul 2011, „cea mai rea secetă din ultimii 60 de ani”.[necesită citare] Seceta a provocat o criză alimentară severă în Somalia, Etiopia și Kenya, amenințând traiul a peste 13,3 milioane de oameni. Mulți refugiați din sudul Somaliei au fugit către țările vecine — Kenya și Etiopia —, unde aglomerația, condițiile de trai neigienice, împreună cu malnutriția severă au condus la un număr mare de decese. Alte țări din zona Cornului Africii, cum ar fi Djibouti, Sudan, Sudanul de Sud și părți din Uganda, sunt, de asemenea, afectate de o criză alimentară.

Pe 20 iulie, Organizația Națiunilor Unite a declarat în mod oficial starea de foamete în două regiuni din sudul Somaliei, o stare care nu mai fusese declarată de ONU de aproape treizeci de ani. Se presupune că zeci de mii de oameni au decedat în sudul Somaliei înainte de declararea stării de foamete. Pe 3 august, ONU a declarat starea de foamete în trei alte regiuni din sudul Somaliei, pe motivul înrăutățirii condițiilor de trai și datorită acțiunilor umanitare tardive. Se aștepta ca foametea să se răspândească peste toate regiunile din sud în următoarele patru-șase săptămâni. Pe 5 septembrie, ONU a adăugat întreaga regiune Bay din Somalia pe lista regiunilor lovite de foamete. ONU a susținut cu câteva transporturi aeriene de provizii ajutorul acordat pe teren, dar acțiunile umanitare de răspuns la criză au fost stânjenite de lipsa acută de fonduri și de lipsa de securitate din regiune. În jur de 63% din apelul de fonduri de $2,5 miliarde efectuat de ONU pentru asistență umanitară a fost acoperit.

Începutul[modificare | modificare sursă]

Starea vremii este neobișnuit de caldă. La Nina nu a mai plouat de două anotimpuri. Ploile nu au mai fost în acest an în Kenya și Etiopia, precum și în ultimii doi ani în Somalia. În multe zone, rata de precipitații în timpul sezonului ploios principal din aprilie până în iunie, sezonul primar, a fost mai mică de 30 % din media din 1995-2010. Lipsa de ploaie au condus la eșecul roadelor și pierderi pe scară largă a animalelor, a scăzut producția de lapte. Ca urmare, prețurile de cereale au fost împinse la niveluri record în timp ce prețurile de efectivele de animale și salariile au scăzut, reducând puterea de cumpărare în întreaga regiune.Ploile nu sunt de așteptat să se întoarcă până în septembrie ,criza este agravată de activitatea rebelilor. În jurul valorilor sudul Somaliei din grupul Al-Shabaab.

Ovine și caprine moarte din cauza secetei

Șeful Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Rajiv Shah, a declarat că schimbările climatice au contribuit la gravitatea crizei. "Nu există nici o îndoială că condițiile de caldura uscata e în creștere în Africa sub-sahariană care a redus reziliență a acestor comunități de oameni."De altă parte, doi experți de la Institutul Internațional de Animale și Cercetare a sugerat că este prematur să vină schimbările climatice pentru secetă. Deși există un consens ca un deosebit de puternic care a contribuit la intensitatea secetei, relația dintre schimbările climatice nu este bine stabilită.

Situația umană[modificare | modificare sursă]

Femei din tribul turkana în districtul Turkana, una din cele mai afectate regiuni kenyene

La 20 iulie, a fost declarată în Lower Shabelle și Bakool foamete, două regiuni din sudul Somali.La data de 3 august, au fost declarate și regiunile Balcad și Cadale din Orientul Mijlociu Shabelle, și așezările IDP din Mogadishu și Afgooye. Potrivit ONU, foametea va răspândi toate cele opt regiuni din sudul Somaliei, în patru până la șase săptămâni ca urmare a răspunsului umanitar inadecvat, cauzată atât de restricții de acces în curs de desfășurare și lacunele de finanțare [18]. Rapoartele Economiste rezultă foamete pe scară largă care pot să apară în curând în întreagul Corn al Africii, "o situație care nu a mai fost de mai bine de 25 de ani".Preturile la alimentele de bază sunt în prezent la 68% peste media ultimilor 5 ani, inclusiv creșteri de până la 240%în sudul Somaliei, 117% în sud-estul Etiopiei, și 58% în nordul Kenyei.La începutul lunii iulie, Programul Alimentar Mondial al ONU a declarat că se așteaptă ca 10 milioane de oameni din întreaga regiunea Cornului Africii să aibă nevoie de ajutor alimentar, revizuirea a estimat anterioar un ajutor de 6 milioane de euro. La sfârșitul lunii iulie, ONU a actualizat în continuare cifra la 12 milioane, cu 2,8 milioane de euro în sudul Somaliei . Criza este de așteptat să se agraveze în lunile următoare, atingând în august și septembrie. Pe scară largă asistența va fi necesară cel puțin până la decembrie 2011.