Cristiana Oprea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cristiana Oprea
Date personale
Născută (32 de ani)
București, Romania
NaționalitateRomâniaRomânia
Ocupațiepilot de raliu[*] Modificați la Wikidata
NaționalitateRomâniaRomânia
Născut(ă) (32 de ani)
București, Romania
Cariera în Campionatul European de Raliuri FIA ERC
Sezon de debut2019 - Rally di Roma Capitale
Campionatul Național de Raliuri, Cupa Dacia
Ani de activitate2015-2020
Co-pilotIoana Stan (2017), Diana Hațegan (2018-2020)
Curse44
VictoriiMaximul de puncte în ERC Ladies Trophy la Rally di Roma Capitale 2019
Cea mai bună clasareLocul 5 general Cupa DACIA în 2018

Cristiana Oprea (n. 11 martie 1992) este un pilot de raliuri român. Este prima româncă pilot care a concurat în Campionatul Mondial de Raliuri și în Campionatul European de Raliuri FIA ERC (în afara țării). În 2024 concurează în Campionatul European de Raliuri FIA ERC[1]. A debutat în automobilism în 2015, întâi în rolul de copilot alături de George Grigorescu, apoi ca pilot în Cupa DACIA, pilotând o Dacia Sandero 0.9 TCe.

Ea a participat în Campionatul European de Raliuri și în Campionatul Național de Raliuri, iar în iulie 2018 ea și copilotul Diana Hațegan au devenit singurul echipaj feminin românesc din ultimii 50 de ani[2] care a participat la un raliu în afara țării, cu ocazia Rally Sliven din Bulgaria, etapă a FIA European Rally Trophy.

În iulie 2019, tot alături de copilotul Diana Hațegan, au devenit primul echipaj feminin care a reprezentat România în Campionatul European de Raliuri[3], la Rally di Roma Capitale, etapa de debut la care au câștigat cele mai multe puncte în clasamentul ERC Ladies Trophy, pilotând un Peugeot 208 R2.[4]

În aprilie 2022, Cristiana a participat la Raliul Croației, devenind astfel prima româncă pilot care a concurat în Campionatul Mondial de Raliuri FIA WRC.[5]

În 2022 și 2023 a concurat în Opel Electric Rally Cup, singurul campionat electric de raliu din lume, promovând sustenabilitatea și inovația prin motorsport.[6][7]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Studii, carieră și debutul în automobilism[modificare | modificare sursă]

Cristiana este dublă absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" din București. Ea a urmat cursurile Facultății de Urbanism (2010-2014) și ale Facultății de Arhitectură (2011-2017), însă nu a profesat niciodată[8], dorindu-și să își urmeze pasiunea pentru mașini[9]. În 2015 a ocupat pentru o scurtă perioadă postul de PR al Federației Române de Automobilism Sportiv, rol care i-a oferit primul contact cu lumea automobilismului. A debutat în raliuri în 2015 la Transilvania Rally, copilot alături de pilotul George Grigorescu, Maestru al Sportului și fondatorul competiției monomarcă Cupa DACIA.

Centru de Excelență în Automobilism București[modificare | modificare sursă]

În 2017, Cristiana a creat conceptul unui Centru de Excelență în Automobilism București, ca temă a proiectului de diplomă la Facultatea de Arhitectură.

Palmares[modificare | modificare sursă]

Cristiana Oprea a concurat 2 sezoane complete, 2017 și 2018, în Cupa DACIA[10], parte a Campionatului Național de Raliuri.

Anul 2017 a marcat sezonul de debut, în care a concurat la 7 etape cu o Dacia Sandero 0.9 TCe având-o copilot pe Ioana Stan. A terminat pe locul 6 din 9 echipaje debutante și pe locul 12 din 18 echipaje înscrise în total în competiția monomarcă.

Sezonul 2018, deși parcurs în întregime fără sponsori la fel ca în sezonul de debut, a reușit să termine pe locul 5 general Cupa DACIA, cel mai bun rezultat al unei femei pilot din 2007 până în prezent[11], de când a concurat Alina Bunica.

Cristiana a început sezonul 2019 în forță, marcând primul podium al carierei la Raliul Argeșului[12], unde alături de copilotul Diana Hațegan a urcat pe locul 2 în clasamentul general Cupa DACIA. Astfel au scris o pagină în istoria Cupei DACIA, Cristiana devenind prima femeie pilot[13] și, implicit, primul echipaj feminin care a urcat pe podiumul general al competiției în cele 13 ediții. În iulie 2019, alături de copilotul Diana Hațegan, a devenit primul echipaj feminin care a reprezentat România în Campionatul European de Raliuri, la Rally di Roma Capitale, etapa de debut la care au câștigat cele mai multe puncte în clasamentul ERC Ladies Trophy.

În aprilie 2022, Cristiana Oprea a participat împreună cu copilotul Andrei Mitrașcă la Raliul Croației, devenind astfel prima româncă pilot care a concurat în Campionatul Mondial de Raliuri FIA WRC.

În 2022 și 2023 a concurat cu o mașină electrică de raliu în Opel Electric Rally Cup, singurul campionat electric de raliu din lume, promovând sustenabilitatea și inovația prin motorsport. În aceași ani, a concurat și la câteva etape din Campionatul European de Raliuri.

În 2024 concurează în Campionatul European de Raliuri FIA ERC cu un Opel Corsa Rally4 de clasă RC4.

Femei în Motorsport[modificare | modificare sursă]

Cristiana Oprea este fondatoarea și administratorul platformei Femei în Motorsport[14], care aliniază România la direcțiile de dezvoltare stabilite de FIA prin Comisia Women in Motorsport. Platforma Femei în Motorsport își asumă rolul de a promova toate femeile implicate în automobilismul și motociclismul românesc, active sau din trecut, încurajând o cultură care facilitează și valorifică implicarea acestora în toate ariile motorsportului[15].

Jurnalism auto[modificare | modificare sursă]

Cristiana este jurnalist auto freelancer[16] și scrie pe teme din domeniul auto, motorsport, mobilitate și lifestyle pe blogul său Cristianaoprea.ro[17].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „One-woman-show Oprea on landing her big ERC chance” (în engleză). ERC. Accesat în . 
  2. ^ „Cristiana Oprea și Diana Hațegan sunt primul echipaj feminin românesc”. Agerpres. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ FIA ERC. „OPREA ALL SET FOR DREAM STEP UP TO ERC IN ROME”. www.fiaerc.com (în eng). Accesat în . [nefuncțională]
  4. ^ FIA ERC. „MY ERC DEBUT. BY CRISTIANA OPREA”. www.fiaerc.com (în eng). Accesat în . [nefuncțională]
  5. ^ AGERPRES, Auto: Cristiana Oprea va debuta în WRC la Raliul Croaţiei, www.agerpres.ro, arhivat din original la , accesat în  
  6. ^ „Women Shine in ADAC Opel Electric Rally Cup” (în engleză). www.opel-motorsport.com. . Accesat în . 
  7. ^ Fetean, Rares (). „Sezon hibrid de raliuri pentru Cristiana Oprea” (în engleză). RallyMax. Accesat în . 
  8. ^ Andreea Giuclea. „Mașinile nu au gen”. Accesat în . 
  9. ^ Revista Femeia. „Cristiana Oprea: Îmi doresc să reprezint România la Campionatul European de Raliuri”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Cupa DACIA. „Start în motorsport. Aleargă românește!”. Accesat în . 
  11. ^ RallyMax. „M. Muresan/E. Sipos si B. Gheorghiu/R. Radu, castigatorii Cupei DACIA 2018 dupa Raliul Sibiului”. Accesat în . 
  12. ^ Cupa DACIA (). „Cristiana Oprea/Diana Hațegan scriu istorie în Cupa DACIA la Raliul Argeșului”. Cupa DACIA. Accesat în . 
  13. ^ Autorally. „Cristiana Oprea și Diana Hațegan au scris istorie la Raliul Argeșului cu primul podium în Cupa DACIA”. Accesat în . 
  14. ^ Dan Străuți. „Femei in motorsport, o pagina dedicata promovării femeilor implicate în automobilismul și motociclismul din România”. Accesat în . 
  15. ^ Femei în Motorsport. „Cristiana Oprea: "Proiectul Femei în Motorsport: o mai bună reprezentare a femeilor în rolul de sportiv". Accesat în . 
  16. ^ Emoticar.ro. „Despre Cristiana Oprea”. Accesat în . 
  17. ^ Cristianaoprea.ro

Legături externe[modificare | modificare sursă]