Crîngu Popa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Emilian Crîngu Ilie Popa (n. 1946 la Pitești- d. 2001 (București)), absolvent al Universității Politehnica București, Facultatea de Mecanică, cu specializarea în Inginerie Aerospațiala (structuri), Crîngu Popa a fost și va rămâne unul dintre cei mai buni, daca nu, cel mai bun aeromodelist român.

Creator de structuri de aeromodele Zbor Liber cunoscut în întreaga lume, Maestru Emerit al Sportului și Antrenor Emerit la Aeromodelism, Crîngu Popa a obținut multiple titluri naționale și internaționale atât la individual cat și cu echipa.

A practicat multiple clase de Aeromodelism Zbor Liber (F1A, F1B, F1C, F1E).

Activitate sportivă[modificare | modificare sursă]

  • Membru al Lotului Național de Aeromodelism Zbor Liber peste 25 de ani;
  • Vicepreședinte al Federației Române de Modelism;
  • Membru al juriului FAI;
  • Membru Fondator și președinte al Fundației Aeromodelismul Românesc;
  • Președinte Fondator al A.S. AVIA București;
  • Fondator al A.S. COMOTI București și președinte al Secției de Aeromodelism a aceleiași Asociații Sportive;
  • Antrenor al Lotului Național de Aeromodelism Zbor Liber al României.

Memorialul Popa Crîngu[modificare | modificare sursă]

Anual, la Turda, se organizeaza o etapă a Cupei Moniale la Aeromodelism Zbor Liber, sub denumirea de Memorialul Popa Crîngu.

Referințe[modificare | modificare sursă]

1. Comunicatul Federației Române de Modelism – 30 martie 2001:

„Crîngu Popa, unul dintre cei mai mari aeromodeliști români ai tuturor timpurilor, vicepreședinte al Federației Române de Modelism, a decedat ieri la vârsta de 54 de ani.
A fost membru al Echipei Naționale de Aeromodelism Zbor Liber, caștigator al multor medalii la Campionate Internaționale și Campion Național de peste 30 de ori.
Dumnezeu să-l ierte !”

2. Mikhail Zakharov – CSTCAM (Ucraina)

„Ne pare nespus de rău pentru faptul ca a decedat Crîngu POPA, un om al carei activitate și personalitate a însemnat atât de mult pentru modelismul național, dar si internațional.”

3. Pierre Chaussebourg – FFAM (Federația Franceză de Aeromodelism)

„Lumea aeromodelismului este foarte tristă…
Am pierdut unul dintre cei mai mari aeromodeliști. Crîngu POPA a practicat foarte multe clase : planoare, propulsoare, aeromodele cu motor, aeromodele cu orientare magnetică. A practicat aceste clase la un nivel foarte avansat. L-am cunoscut pe Crîngu din 1973, cand am participat pentru prima oara la un Campionat Mondial de Aeromodelism. Foarte curând a devenit unul dintre cei mai buni prieteni ai mei.
Crîngu este cunoscut in toata lumea, unde se practică Zborul Liber. A dezvoltat atât de multe dispozitive și era fericit sa le daruiască tuturor: autocnipsuri, boturi de propulsoare, schițe de aeromodele etc.
Acum 3 ani, in Polonia, m-a invațat cum sa practic clasa F1E. Anul trecut, la Campionatul European de F1E de la Cluj, mi-a spus despre boala sa grava. A fost un moment foarte dificil pentru mine. Apoi ne-am întalnit, din nou, la Campionatul European de la Buzău, la care a participat la toate clasele.
Crîngu ne-a învâțat atât de multe despre Zborul Liber încat va fi mereu alături de noi… Condoleanțe !”

4. Martin Dilly – BMFA (Federația de Aeromodelism din Marea Britanie)

„M-am întristat profund la aflarea veștii teribile a morții lui POPA Crîngu. Știam că este grav bolnav, dar am sperat că o persoană ca el, care a contribuit atât de mult la aeromodelismul internațional, sa rămână mult mai mult timp alaturi de noi, atât in lumea aeromodelismului, pe care a iubit-o atât de mult, cât și ca prieten.
Îmi voi aminti întotdeauna prietenia aratată de el, chiar și în timpul în care această prietenie “nu era corectă din punct de vedere politic.
Sunt convins ca va fi greu de înlocuit.
Aeromodeliștii din lumea întreaga își vor aminti de el cu considerație.”

5. Dave Brown - Președinte AMA (Academy of Model Aeronautics - SUA)

„Îmi pare rau pentru această pierdere. A avut foarte multe realizări în timpul vieții, dar era mult prea tânăr.”