Corvus cryptoleucus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Corb Chihuahuan)

Corvus cryptoleucus
Chihuahuan Raven in Arizona
Stare de conservare

Risc scăzut (LC)  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Passeriformes
Familie: Corvidae
Gen: Corvus
Specie: C. cryptoleucus
Nume binomial
Corvus cryptoleucus
Couch, 1854
Arealul de râspândire

Corbul Chihuahuan (Corvus cryptoleucus) este o specie de păsări din familia Corvidae, provenind din SUA și Mexic. La început era cunoscută sub numele de corbul american cu gât alb, dar mai târziu s-a optat pentru "Corbul Chihuahuan". Are proporțiile corbului comun cu un cioc greu, dar are cam aceeași mărime cu a ciorii de hoituri sau puțin mai mare decât a ciorii americane.Penajul este negru, dar la lumina soarelui lucește purpuriu-albastru. Părul de pe cioc este mai lung decât al tuturor celorlalte păsări din familia Corvus. Bazele penelor de pe gât sunt albe (se văd numai când sunt "ciufulite" de vânt puternic), iar ciocul și picioarele sunt negre.

Distribuție și habitat[modificare | modificare sursă]

Corbul Chihuahuan apare în sud-vestul și vestul Statelor Unite ale Americii și nordul Mexicului, inclusiv sud-estul Arizonei, sudul statului New Mexico, sud-estul statului Colorado, vestul statului Kansas și Oklahoma și sudul și vestul Texasului.[2]

Comportament[modificare | modificare sursă]

Alimentație[modificare | modificare sursă]

Se hrănește cu cereale cultivate , insecte și multe alte nevertebrate , mici reptile , hoituri și resturi de alimente , fructe de cactus, ouă și pui.

Cuibărire[modificare | modificare sursă]

Cuibul este construit în pomi,arbuști mari iar uneori chiar în clădiri vechi. Femela depune 5-7 ouă, din care vor ieși puii prin mai deoarece atunci sunt o multitudine de insecte cu care părinții îi pot hrăni.

Voce[modificare | modificare sursă]

Vocea este similară cu cea a corbului comun, sunetele fiind "corr-corr".

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ BirdLife International (). Corvus cryptoleucus. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2013.2. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Accesat în . 
  2. ^ „Chihuahuan Raven, Life History”. All About Birds. Cornell Laboratory of Ornithology. Accesat în .