Constantin P. Popescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Constantin P. Popescu
Date personale
Născutsecolul al XX-lea Modificați la Wikidata
Decedatsecolul al XX-lea Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieaviator Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
DecorațiiOrdinul Virtutea Aeronautică ()
Ordinul Virtutea Aeronautică ()
Ordinul Virtutea Aeronautică (Modificați la Wikidata

Constantin P. Popescu (n. secolul al XX-lea – d. secolul al XX-lea) a fost un pilot român de aviație, as al Aviației Române din cel de-al Doilea Război Mondial.

Adjutantul stagiar av. Constantin P. Popescu a fost decorat cu Ordinul Virtutea Aeronautică de război cu spade, clasa Crucea de Aur cu 1 baretă (4 noiembrie 1941) pentru că „a atacat A. c. A. inamic la Mălăcești. A luat parte la atacul aerodromului dela N. W. Odesa, când Escadr. 62 de Vânătoare a distrus la sol 6 avioane inamice. A atacat satul Mekarovo, în urma căreia avionul a fost avariat, reușind totuși a aterisa pe teritoriul amic în bune condițiuni”,[1] clasa Crucea de Aur cu 2 barete și clasa Cavaler (20 februarie 1942) „pentru vitejia și eroismul dovedit în lupta aeriană dela Dalnik, când a obținut a cincia victorie aeriană. Pentru curajul arătat în cele 76 misiuni de răsboiu”.[2]

Decorații[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Decretul Regal nr. 3.036 din 4 noiembrie 1941 pentru conferiri de ordine și decorații de războiu, publicat în Monitorul Oficial, anul CIX, nr. 272 din 15 noiembrie 1941, partea I-a, p. 7.125.
  2. ^ a b c Decretul Regal nr. 539 din 20 februarie 1942 pentru acordare de ordine și decorațiuni de război personalului din Aeronautica Regală, publicat în Monitorul Oficial, anul CX, nr. 51 din 28 februarie 1942, partea I-a, pp. 1.384-1.385.