Constantin I al Armeniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Constantin I
Conducător al Ciliciei
Tancred, Tarsus.jpg
Constantin I al Armeniei
Date personale
Născut 1035/1040
Decedat 1103
Înmormântat Mănăstirea din Castalon
Părinți Ruben I, Prince of Armenia[*] Modificați la Wikidata
Copii Thoros I, Prince of Armenia[*]
Leo I, Prince of Armenia[*]
Q15648993[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Rubenids[*]
Domnie
Domnie 1095 - cca.1103
Predecesor Ruben I
Succesor Thoros I

Constantin I al Armeniei Ciliciene (n. cca. 1035 - 1040 - d. 23 februarie 1103) a fost al doilea rege al Regatului Armean de Cilicia (1095 - 1103). În timpul domniei sale, el a controlat o mare parte a regiunii din jurul Munților Taurus și a depus un mare efort în cultivarea terenurilor și reconstruirea orașelor aflate în subordinea sa. A oferit cruciaților suficiente provizii în timpul primei Cruciade, de exemplu în perioada dificilă a asediului Antiohia, din iarna anului 1097. A fost un susținător al separǎrii de Biserica Armeană.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A fost fiul lui Ruben I[1], primul domnitor al Armeniei Cilicene. Tatǎl sǎu a anunțat independența statului fațǎ de Imperiul Bizantin prin anul 1080. Potrivit cronicilor lui Matei de Edessa, Costantin, a fost identificat ca fiind un alt prinț al regelui Gagik II-lea, sau un comandant din familia regalǎ aflatǎ în exil.

După moartea tatălui său, Costantin și-a extins autoritatea la est de munții Anti-Taurus. Ca domnitor al Armeniei Creștine în Levant, Costantin a ajutat forțele cruciate, în special la asediul Antiohiei, până când orașul nu a ajuns în mîinele cruciați. Cruciații au apreciat asistența regelui armean: Constantin fiind distins cu titlurile de conte și baron[2].

În Cronografia lui Samuel de Ani este scris că Costantin ar fi murit imediat după ce un fulger ar fi lovit o masă în cetatea Vahka. Constantin I a fost înhumat în Castalon.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Charles Cawley (). „Lords of the Mountains, Kings of (Cilician) Armenia (Family of Rupen)”. Medieval Lands. Foundation of Medieval Genealogy. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Vahan M. Kurkjian (). „A History of Armenia”. Website. Bill Thayer. Accesat în . 


Predecesor:
Ruben I
CoatKilikia.png Rege al Armeniei Ciliciene
10951103
Succesor:
Thoros I