Constantin Atanasiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Constantin Atanasiu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (66 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațieinginer Modificați la Wikidata

Constantin Atanasiu (n. 30 iulie 1897, Trușești, Botoșani – d. 27 noiembrie 1963, București) a fost un inginer electromecanic, licențiat în drept. Consilier în Comisia prezidențială pentru refacerea economică după primul război mondial (1948), vicepreședinte al comitetului de stat al planificării (1948-1963), vicepreședinte al ASIT (1948-1963). A fost director al Întreprinderii Franco-Române Brăila (ulterior numită Progresu Brăila), aici a pus în funcțiune o turnătorie de oțel cu cuptor electric. Între 1941-1948 a fost subdirector general al CFR, în această calitate a organizat atelierele CFR Craiova (ulterior Uzinele Electroputere Craiova).

Constantin Atanasiu s-a remarcat și prin munca depusă la reconstrucția căilor ferate și a telecomunicațiilor, distruse în parte după al doilea război mondial, precum și a porturilor. S-a îngrijit de mecanizarea porturilor pentru a spori capacitățile acestor obiective, a realizat proiecte pentru construirea unor șantiere navale. A introdus pentru prima oară în România sistemul de lucru în lanț pentru repararea vagoanelor.

A activat ca membru CAER și CSP și a conceput planuri pentru electrificarea României. A organizat și condus învățământul universitar de inginerie economică.