Sari la conținut

Conținut liber

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru utilizarea conținutului liber pe Wikipedia, vedeți Wikipedia:Libertate.
Logo proiectului Definition of Free Cultural Works

Conținut liber, conținut gratis, sau informație liberă este orice tip de lucru funcțional, operă de artă, sau alt conținut creativ care corespunde definiției de operă de cultură liberă.[1]

O operă de cultură liberă este, conform definiției de opere de cultură libere, una care nu are restricții legale semnificative în libertatea oamenilor să:

  • utilizeze conținutul și să beneficieze din utilizarea lui,
  • studieze conținutul și să aplice ceea ce s-a învățat,
  • facă și să distribuie copii al conținutului,
  • schimbe și îmbunătățească conținutul și să distribuie aceste lucrări derivative.[1][2]

Proiectele care furnizează conținut liber există în câteva domenii de interes, așa cum informatica, literatura academică, literatura generală, muzica, imagile, video, și ingineria. Tehnologia a redus costul publicării și a redus bariera de intrare în mod suficient ca să permită producția materialelor larg răspândită de indivizi sau grupuri mici. Proiecte care furnizează literatură și conținut multimedia liber au devenit tot mai proeminente datorită ușurinței de diseminare a materialelor care sunt asociate cu dezvoltarea tehnologiilor informaționale. Așa diseminare ar fi prea scumpă înaitea acestor dezvoltări tehnologice.

Logo Creative Commons

În media, care include conținut textual, audio, și visual, schemele de licențiere libere așa cum unele din licențele făcute de Creative Commons au permis la diseminarea lucrărilor sub un set clar de permisiuni legale. Nu toate licențele Creative Commons sunt totalmente libere; permisiunile lora pot varia de la redistribuirea și modificarea generală a lucrării foarte liberală la o licențiere mai restrictivă doar pentru redistribuire. Din Februarie 2008, licențele Creative Commons care sunt totalmente libere poartă o insignă care indică că ele sunt "aprobate pentru lucrări de cultură libere".[3] Există repozitorii care prezintă exclusiv materiale libere și furnizează conținut ca fotografii, iconițe, muzică,[4] și literatură.[5] Pe când reutilizarea extensivă a conținutului liber de pe un sit web în alt sit web este legală, aceasta de regulă nu e sensibilă din cauza problemei conținutului duplicat. Wikipedia este printre cel mai bine cunoscute baze de date a conținutului liber încărcat de utilizatori de pe web. Pe când vasta majoritate de conținut pe Wikipedia este conținut liber, niște materiale protejate de drepturi de autor sunt găzduite sub criterii de utilizare rezonabilă.

  1. ^ a b Erik Möller, e.a. (). „Definition of Free Cultural Works”. 1.1. freedomdefined.org. Accesat în . 
  2. ^ Stallman, Richard (). „Free Software and Free Manuals”. Free Software Foundation. Accesat în . 
  3. ^ Linksvayer, Mike (). „Approved for Free Cultural Works”. Creative Commons. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „iRate Radio”. SourceForge.net. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Gutenberg:No Cost or Freedom?”. Project Gutenberg. . Accesat în . 

Lectură în continuare

[modificare | modificare sursă]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]