Compoziția ilogică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Compoziția ilogică se comite atunci când se face asumpția că întregul are o proprietate doar pentru faptul că unele sau toate componente sale au acea proprietate.

Logica[modificare | modificare sursă]

Unele sau toate părțile întregului O au proprietatea P.
Prin urmare, O are proprietatea P.
(Unde P este o proprietate ce nu se poate distribui la întreg)

Explicație[modificare | modificare sursă]

Unele proprietăți sunt de așa fel încât dacă toate părțile întregului au acea proprietate, atunci de asemenea întregul are acea proprietate - de exemplu vizibilitatea cu ochiul liber. Totuși, nu toate proprietățile sunt ca aceasta - de exemplu invizibilitatea cu ochiul liber. Astfel dacă se trage concluzia că întregul are anumite caracteristici datorită faptului că parțile care-l constituie au acele caracteristici și nu se furnizează o justificare corectă pentru acea inferență atunci concluzia este eronată. Simplul fapt că părțile au o caracteristică nu garantează în mod necesar că și întregul are acea caracteristică.

Adesea această eroare logică este confundată cu generalizarea pripită în care se face un raționament greșit plecând de o afirmație privind un exemplu și ajungându-se la o afirmație despre mulțimea din care a fost extras exemplul.

Compoziția ilogică este opusul diviziunii ilogice.

Exemple[modificare | modificare sursă]

  • Atomii nu sunt vizibili ochiului liber
Oamenii sunt făcuți din atomi.
Rezultă că oamenii nu sunt vizibili ochiului liber.
  • Această piesă de metal nu poate fi distrusă cu ciocanul, rezultă că nici mașina din care face parte piesa nu poate fi distrusă cu ciocanul.
  • "Fiecare jucător din echipă este un superstar, deci echipa este foarte tare." Asta poate să fie eronat deoarece e posibil ca superstarurile să nu joace bine împreună, astfel ca echipă să fie slabă.
  • Sodiul (Na) și clorul (Cl) sunt ambele periculoase pentru om. Rezultă că orice combinație de sodiu și clor este periculoasă pentru om. Sarea (NaCl) totuși e necesară organismului uman.

Vezi și[modificare | modificare sursă]