Sari la conținut

Comitatul Albemarle, Virginia

38°02′N 78°34′W / 38.03°N 78.56°V (Comitatul Albemarle, Virginia)
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Comitatul Albemarle
Albemarle County
Albemarle County
—  Comitat  —
Office Building
Office Building
Map
Comitatul Albemarle (SUA)
Poziția geografică în Statele Unite ale Americii
Coordonate: 38°02′N 78°34′W ({{PAGENAME}}) / 38.03°N 78.56°V

ȚarăSUA
StatVirginia
Fondat1744
Numit dupăWillem van Keppel, 2nd Earl of Albemarle[*][[Willem van Keppel, 2nd Earl of Albemarle (British diplomat and courtier)|​]]

SediuCharlottesville

Suprafață
 - Total1.881 km²

Populație (2000)
 - Total92.035 locuitori
 - Densitate42 loc./km²

Localități înfrățite
 - PratoItalia

Prezență online
Site oficial
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Localizare Comitatului Albemarle în statul Virginia
Localizare Comitatului Albemarle în statul Virginia
Localizare Comitatului Albemarle în statul Virginia
Localizarea statului Virginia în SUA
Localizarea statului Virginia în SUA
Localizarea statului Virginia în SUA

Comitatul Albemarle, conform originalului din engleză, Albemarle County, este un comitat localizat în statul american Virginia, fiind unul din cele 95 de comitate ale acestui stat. Estimarea din 2005 (intermediară recensămintelor anilor 2000 și 2010) efectuată de United States Census Bureau contabilizează populația comitatului la 92.035. Sediul comitatului este orașul Charlottesville

Istoric[modificare | modificare sursă]

În 1744, Adunarea Generală Legislativă a coloniei (conform originalului, [the] Virginia General Assembly) a creat Albemarle County prin relocarea porțiunii nordice a comitatului Goochland. Numele comitatului a fost ales pentru a onora pe guvernatorul titular al Commenwealth of Virginia de atunci, Willem Anne van Keppel, al doilea duce de Albemarle. Comitatul era foarte mare ca întindere și a fost ulterior divizat, în 1761, formând alte două comitate, Buckingham și Amherst, fapt care a impus mutarea reședinței comitatului de la Scottsville, o localitate inițial centrală în perioada 1744 - 1761, la o nouă locație, centrală noului comitat micșorat, numită Charlottesville.

Al treilea președinte american, Thomas Jefferson s-a născut la 13 aprilie 1743 în Shadwell, care era la vremea respectivă parte a comitatului Goochland. Faimoasa sa casă, actualmente muzeu, de la Monticello este, oricum, aflată pe teritoriul comitatului.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Conform biroului de recensăminte al Statelor Unite ale Americii, United States Census Bureau, comitatul are o suprafață de 1.881 km², adică de 726 mile patrate, dintre care 1.872 km² (sau 723 mile pătrate) reprezintă uscat, iar restul de 9 km² (sau 4 mi²), este apă (0.49%).

Drumuri importante[modificare | modificare sursă]

Comitate adiacente[modificare | modificare sursă]

În plus, orașul Charlottesville este o enclavă din Comitatul Albemarle. Conform legii statului Virginia, care a intrat în funcțiune în 1871, toate municipalitățile din stat încorporate ca orașe sunt legal și politic entități administrative independente de orice comitat, având aceeași funcție ca cea a unui comitat.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Demografie[modificare | modificare sursă]

Alte orașe[modificare | modificare sursă]

Singurul alt oraș din comitatul Albemarle este Scottsville, sediul original al comitatului. Deși celelalte localități sunt identificate ca orășele, ele nu sunt de fapt încorporate. Aceste includ Crozet, Earlysville, Virginia, Free Union, Keene și Keswick, care pot fi numite, de fapt, sate. Există și alte localități care sunt atât de mici încât pot fi numite pe drept cătune.

Persoane faimoase[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

De toate[modificare | modificare sursă]

În calitatea sa de oraş independent, Charlottesville nu este parte a Comitatului Albemarle, în ciuda statutului său de sediu de comitat.

Demografie[modificare | modificare sursă]


Date: Wikidata - grafică realizată de Wikipedia


Referințe[modificare | modificare sursă]