Colegiul Național „Alexandru Lahovari”

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Colegiul Național „Alexandru Lahovari” este un liceu din orașul Râmnicu-Vâlcea.

Încărcat de istorie și evenimente, Râmnicu-Vâlcea, este un oraș din care s-au ridicat multe personalități. Aici și-a făcut apariția Tudor Vladimirescu în timpul revoluției de la 1821, însetat de libertate. Iar cel care a dat viață poemului „Un răsunet” prin muzica lui copleșitoare a fost un vâlcean, Anton Pann. Mulți oameni valoroși ai țării au pornit din Râmnicu-Vâlcea. Alții, poate mai talentați și curajoși, vor duce numele acestui oraș spre alte țări, pentru ca toți să-l cunoască. Iar cei mai mulți dintre ei vor avea ceva în comun: vor fi trecut prin acest colegiu bătrân, dar mai viu ca niciodată, „Alexandru Lahovari”.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Istoria acestui liceu începe în 1891, când la Râmnicu-Vâlcea se înființează un gimnaziu „clasic”, condus de Alexandru Teodoru. Cursurile încep în același an, la data de 7 septembrie. Dintr-o singură clasă la înființare, gimnaziul va ajunge să numere în 1894 patru clase. Tot atunci, se hotărăște ca gimnaziul să fie numit „Mircea-Vodă”, însă nu se știe cu siguranță dacă a purtat acest nume.

În 1899, prin Decretul Ministerial nr. 2533, se decide ca, pe viitor, gimnaziul să poarte numele „Alexandru Lahovari”. La începutul secolului XX, gimnaziul era situat în vechiul local al seminarului din curtea Episcopiei. Clădirea nu îndeplinește condițiile unei școli secundare, așa că, în urma intervențiilor locuitorilor, se hotărăște construirea unui nou local, începând cu anul 1909. Finalizată în 1911, noua școală va adăposti 155 de elevi și va reprezenta din acel moment un simbol al orașului.

La data de 12 octombrie 1913, Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice aprobă înființarea cursului superior cu o secție reală, completată cu o secție pedagogică. Odată cu Primul Război Mondial, fondurile gimnaziului sunt canalizate în alte scopuri, ceea ce determină desființarea cursului superior.

La 1 septembrie 1919, gimnaziul din Râmnicu-Vâlcea este transformat din nou în liceu. Se mărește astfel numărul claselor de la 8 la 12, iar localul devine neîncăpător. De aceea este aprobată construirea unei noi aripi, care va fi terminată după mari eforturi financiare.

În anul școlar 1934-1935, liceul „Alexandru Lahovari” este încadrat în categoria C. Modernizat și îmbogățit cu o a treia aripă, liceul găzduiește în anul 1941 un mare Congres al Corpului Didactic. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o parte a liceului funcționează ca spital.

Dacă până în 1956, clasele liceului erau formate doar din băieți, după acest an sunt înființate clase mixte, care funcționează și în prezent.

În anul școlar 1965-1966, odată cu trecerea la durata studiilor preuniversitare de 12 clase, școala primește denumirea de Liceul „Nicolae Bălcescu”, sub care va fi cunoscută până în 1978, când își schimbă numele în Liceul de Matematică-Fizică „Nicolae Bălcescu”.

După Revoluția din Decembrie 1989, numele școlii va fi din nou schimbat, redevenind „Alexandru Lahovari”. Din 1997 acestuia îi este acordată titulatura de Colegiul Național „Alexandru Lahovari”, nume sub care funcționează și astăzi.

Monument al tinereții ascunse sub haina biciuită de vreme, colegiul a fost un martor tăcut al trecerii generațiilor de elevi. Unii și-au lăsat numele întipărit în analele acestui liceu prin rezultatele deosebite obținute la diferite olimpiade și concursuri școlare. Toți merită să fie cunoscuți și felicitați, dar fiind în număr mult prea mare ne vom limita în a-i aminti pe cei mai tineri.

Performanțe[modificare | modificare sursă]

Numai între anii 2004-2006, Colegiul Național „Alexandru Lahovari” a avut 79 de participanți la fazele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare. Aceștia s-au remarcat la diverse discipline: limba română, matematică, fizică, limba franceză, limba engleză, chimie, geografie, istorie, informatică, astronomie, economie, filosofie,biologie etc. Asemenea elevi sunt: Ioana Mustățea – care a obținut 2 premii I la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română și premiul I la Olimpiada Internațională de Limba și Literatura Română, Mădălina Gheorghe – premiul I și premiul special la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, Diana Iovan – locul IV și Medalia de aur la Olimpiada Națională de Matematică, Vlad Duță – premiul I la Olimpiada Națională de Informatică, Catinca Bloțu – premiul II la Olimpiada Națională de Engleză, Ioana Petrescu – premiul III la Olimpiada Națională de Fizică, Baditescu Rares-Stefan - Premiul II la Olimpiada de Engleza, Georgescu Mihai-Nicolae - Premiul II la Olimpiada de Engleza

În acest an școlar rezultatele obținute de elevii colegiului nostru sunt remarcabile: 38 de participanți la olimpiadele naționale, dintre care 7 la limba și literatura română, 6 la fizică, 4 la matematică, 3 la limba franceză, 3 la limba engleză, 3 la geografie, 2 la limba latină, 2 la limba germană, 2 la istorie, 2 la informatică, 2 la științe socio-umane și 2 la biologie.

Prin acești elevi, liceul va deveni cunoscut dincolo de hotarele țării, iar trecutul lui glorios va fi continuat de un viitor la fel de încărcat de succese.

Colegiul Național „Alexandru Lahovari” va reprezenta mereu unul dintre cele mai importante simboluri ale Râmnicului.


Legături externe[modificare | modificare sursă]