Coherence

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Coherence
Coherence 2013 theatrical poster.jpg
Afișul filmului
Regizor James Ward Byrkit
Autor James Ward Byrkit[*]
Scenarist James Ward Byrkit
Povestire de James Ward Byrkit
Alex Manugian
Distribuitor Oscilloscope Pictures (SUA)
Metrodome Distribution (Regatul Unit)
Studio Bellanova Films
Ugly Duckling Films
Regizor de imagine Nic Sadler
Montaj Lance Pereira
Muzică Kristin Øhrn Dyrud
Actori principali Emily Baldoni
Maury Sterling
Nicholas Brendon
Premiera 19 septembrie 2013
(Austin Fantastic Fest)
Durata 88 minute[1]
Țara Statele Unite
Limba originală Engleză
Buget 50.000 $
Încasări 102.617 $[2]
Pagina IMDb

Coherence este un film american de genul science fiction și thriller, regizat de James Ward Byrkit, acesta fiind debutul său regizoral.[3] Filmul a avut premiera pe 19 septembrie 2013, la Festivalul de Film de la Austin. În rolul principal joacă Emily Baldoni, ea trebuind să se confrunte cu întâmplările stranii ce au loc în timpul trecerii unei comete pe deasupra Pământului.[4]

Intrigă[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Filmul începe cu personajul principal, Em, ce se află în drum spre o petrecere care are loc la casa prietenilor ei, cuplul căsătorit format de Mike și Lee. Odată ce ajunge acolo, ea îi ajută să pregătească cina, împreună cu Beth, o altă prietenă de-a lor. În timp ce ei pregăteau cina, se discută viața fiecăruia, printre altele, iar Em îi arată lui Beth, Mike și Lee că ecranul telefonului ei mobil s-a spart în timp ce ea se afla în mașină, în drum spre petrecere. Ea menționează că acest lucru s-ar putea datora cometei care trece foarte aproape de Pământ în acea seară, lucru anunțat și la știri. După ce ceilalți oaspeți, Kevin, Hugh (soțul lui Beth), și noul cuplu format de Amir și Laurie (fosta lui Kevin), ajung, ei discută despre cometă și presupusele sale efecte. La fel ca și telefonul lui Em, cel al lui Hugh s-a spart și el, iar el le arată acest lucru celorlalți. El vorbește despre cometă, dar și despre fratele său, care este pasionat de fizica cuantică, și care a spus că cometa ar putea avea efecte ciudate asupra planetei în timp ce va trece deasupra acesteia. Acest lucru este susținut ceva mai târziu și de Em, care le spune două povești despre fenomene ciudate ce au avut loc în timp ce corpurile cerești au trecut aproape de Pământ - unul în Finlanda în 1923, când o altă cometă a trecut, și cazul Tungunska (Rusia, 1908). Laurie, care îi întâlnește pe anumiți oaspeți pentru prima oară, îl întreabă pe Mike ce face ca să-și câștige pâinea. El îi spune că este actor și joacă rolul principal într-un serial sci-fi de mulți ani. Laurie, fană înfocată a serialului, îi spune că nu-l recunoaște. Cu toții încep să glumească pe tema asta. Continuăm să aflăm detalii despre trecuturile fiecăruia din grup, prin conversațiile cu Laurie și conversațiile dintre fiecare, inclusiv că Em ar fi trebuit să fie o dansatoare faimoasă, dar, din cauza unui moment de indecizie din viața ei, o altă dansatoare 'îi trăiește viața'.

În timpul cinei, are loc o pană de curent. Mike le dă invitaților mici lanterne, ca o sursă temporară de lumină, iar Hugh și Amir se duc afară și observă lumină la o casă la câteva străzi de acolo, și decid să meargă acolo pentru a găsi un telefon funcțional, deoarece Hugh dorește să-și contacteze fratele. După ce curentul este restabilit, Hugh și Amir se întorc. Hugh are o rană deschisă pe față, iar Amir a adus înapoi o cutie misterioasă, găsită la cealaltă casă. Când ceilalți îl întreabă pe Hugh ce a văzut, el fiind șocat, le spune că atunci când s-a uitat pe fereastră, el a văzut o masă pregătită, la fel cu cea a lor. Ceilalți reacționează cu dispreț și îndoială. Ispitiți de curiozitate, ei deschid acea cutie. Înăuntru, ei găsesc o paletă de ping pong și o fotografie cu fiecare, marcată pe spate cu o cifră. Em îi spune lui Kevin că ea recunoaște scrisul de mână ca fiind al ei, iar Amir îi spune grupului că fotografia cu el trebuie să fi fost făcută în acea seară, deoarece bluza purtată a fost cumpărată în acea zi.

După multe discuții despre ce ar trebui să facă, Mike, Laurie, Em și Kevin decid să meargă la cealaltă casă. Când Mike vede casa, își dă seama că aceasta arată exact la fel cu a lui și se uită pe fereastră. Când aud pe cineva că se apropie, ei se întorc spre casa lor. Pe stradă, ei întâlnesc un grup de persoane ce arată exact ca ei, singura diferență fiind culoarea micilor lanterne pe care le țin. După câteva secunde, amândouă grupuri se panichează și se îndreaptă spre propriile case.

Înapoi la casă, Beth își amintește că Hugh are în mașina sa o carte despre fizica cuantică, pe care fratele său i-a împrumutat-o. Această carte ar putea explica ce se întâmplă. Hugh găsește cartea și le citește celorlalți despre teoria coerenței, cea a interpretării multiplelor lumi din fizica cuantică. Se menționează și despre pisica lui Schrödinger. Grupul ajunge la concluzia că această cometă a deschis o ușă către o realitate diferită, iar această de-coerență va reveni la una singură după ce cometa va trece de Pământ.

După ce au discutat mai amănunțit. ei realizează că există întârzieri considerabile de timp în acțiunile întreprinse de celelalte grupuri, fiind posibil ca celelalte versiuni ale lor să nu-și fi amintit de carte sau să fie conștienți de ce se întâmplă. Ei decid că ar fi o idee bună sa fure cartea pentru a preveni celelalte versiuni să descopere această de-coerență a realității. Între timp, Mike, care descoperim despre el că are probleme cu băutura și care a început să bea pentru a se conforma cu prăbușirea realității pe care o știa el, decide că ar trebui să-și șantajeze cealaltă versiune pentru a convinge celălalt grup să nu citească cartea. El îi spune asta lui Kevin, care-l sfătuiește să n-o facă, dar el continuă și își scrie o notiță de amenințare și, în timp ce restul sunt ocupați, el părăsește casa. În timp ce el este plecat, conversația continuă, iar discrepanțele detaliilor ce au avut loc în acea seară sunt notate. Această realizare rezultă în a doua plecare a lui Amir și Hugh, dar, cu toate acestea, ei se reîntorc rapid.

Grupul decide să creeze un mod prin care se pot identifica pe ei însăși, dar și casa de care aparțin și propria lor realitate. Ei hotărâsc să găsească cutia și să pună câte o fotografie în ea, împreună cu o cifră aleasă aleatoriu scrisă pe spate și un obiect-cheie. Em strânge pozele și scrie numele alese la întâmplare pe fiecare, și scrie și o notiță. Obiectele sunt apoi puse în cutie. Aceasta este închisă și lăsată în afara casei pentru a fi folosită ca și reper.

Deoarece Em este singura cu informațiile despre repere, ea realizează că oamenii ce vin și pleacă din casă nu sunt cei originali și nici măcar celelalte versiuni, iar acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că există mai mult de două realități. După mai mult discuții, se vorbește despre existența unei "zone întunecate" pe stradă, prin care au trecut toți atunci când ei se duceau spre cealaltă casă sau spre mașinile lor. Em le spune că aceste zone întunecate joacă rolul unei porți spre alte realități alternative și că oricine intră va ieși într-o altă realitate, aleatoriu. Acest lucru înseamnă că oricine intră nu știe dacă s-a întors sau dacă se va mai întoarce vreodată la realitatea de unde a plecat. Această teorie este aprobată de grup, amnezic după tot ce s-a întâmplat în acea seară. Em însăși testează acest lucru pe Kevin după ce își ia un inel, cumpărat în realitatea ei chiar de el. Ea i-l arată și el îl recunoaște. După ce se reîntoarce în casă, ea i-l arată din nou, dar el nu îl mai recunoaște.

Grupul este tulburat de sosirea notiței scrisă de Mike pentru el însuși. Hugh o citește și descoperă infidelitatea soției sale Beth, ea având în trecut o relație cu Mike. El îl atacă pe Mike și, în acest moment, 'realitatea' se rupe și descinde într-un haos total. O urmărim pe Em în timp ce părăsește casa și trece prin zona întunecată. O vedem cum trece prin mai multe realități, unde observă cum alte versiuni ale sale se descurcă cu situația sau dacă sunt măcar conștiente de aceasta.

Într-o realitate (unde ea și Kevin sunt un cuplu, iar ea este o dansatoare faimoasă), grupul nu are nicio idee despre situație, iar ea decide să acționeze aici. Ea își ademenește cealaltă versiune a sa afară și, după ce o atacă și îi lasă trupul în portbagajul mașinii ei, ea îi ia locul. Împreună cu grupul, ea se duce afară să vadă cometa. Ea vede cum iese din orbita Pământului, acest lucru semnificând faptul că evenimentul astral ciudat este pe terminate.

Înapoi în casă, Em descoperă o altă Em, vulnerabilă și suferindă. Ea se panichează datorită faptului că ceilalți ar putea să o vadă și își lasă inconștientă cealaltă versiune a sa în baie, după care o așează în cadă. Se calmează și se pregătește să se reîntoarcă la ceilalți. Verifică dacă poartă inelul. Îl poartă; cu toate acestea, vedem un al doilea inel pe podeaua din baie. Ea se întoarce în sufragerie, după care se prăbușește.

Em se trezește a doua dimineață, aflându-se pe canapeaua din sufragerie. Ea se ridică și găsește totul în ordine și pe fiecare într-o stare bună. Ea se duce afară și îl găsește pe Kevin, care îi spune că s-a îngrijorat datorită căderii sale de aseară. Telefonul lui Kevin sună. El răspunde, spunând că este ciudat, deoarece este sunat chiar de ea. Ei se uită suspicios unul la altul, după care filmul se încheie.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

Lui Byrkit i-a venit ideea pentru Coherence după ce a dorit să testeze ideea unor filmări "fără o echipă și fără un scenariu".[5] El a ales să filmeze în propria casă și să dezvolte aspectul științifico-fantastic al peliculei din cauza necesității, dorind ca "sufrageria să se simtă mult mai mare decât o sufragerie".[5] În timp ce Byrkit a avut în plan cum se va desfășura filmul, el a selectat actori improvizați și le-a dat scenariul cu povestea personajului lor, motivațiile și momentele importante ale filmului.[6]

Byrkit a spus, "Pentru aproape un an, tot ceea ce am făcut a fost să desenez diagrame și hărți ale caselor, și săgeți pentru direcțiile personajelor, încercând să țin minte diferite itinerare, căutând ce cred cercetătorii despre natura realității — pisica lui Schrödinger și toate cele. Au fost cercetări, dar în ciuda graficelor și tabelelor, cred că ideea principală se baza pe personaje. Vrem ca logica regulilor noastre interne să fie auzită, și vrem ca oamenii să se uite de 12 ori la film și de fiecare dată să descopere ceva nou."[7]

Distribuția[modificare | modificare sursă]

Byrkit a ales intenționat actori care nu se cunoșteau. El a spus că, după ce a lucrat la filme blockbuster (precum Pirații din Caraibe: Blestemul Perlei Negre), "Vin de la un teatru unde am fost învățat să mă concentrez pe poveste și personaje, deci am renunțat la echipa de filmare; la scenariu, la efecte speciale, la bani, la tot, și m-am bazat numai pe simplitate, aceea de a avea o cameră în mână și niște actori, și o idee."[8] Byrkit a adăugat,

„"...în loc de a avea un scenariu, fiecarui actor i-a fost dată câte o notiță în fiecare zi, ce conținea povestea lor sau un fel de motivație pentru acea noapte. Dar ei nu știau ce a primit fiecare așa că totul a fost foarte natural, foarte spontan, ceea ce a rezultat în acest film; bineînțeles după un anumit program la care am lucrat aproape un an, în care se aflau toate indiciile și puzzle-urile și toate repetițiile și lucruri de genul. Dar actorii nu erau conștienți de acest lucru, iar acele lucruri s-au întâmplat deoarece, într-un fel, i-am ghidat în ceea ce făceau."”

Când Byrkit a fost întrebat dacă îi știa bine pe actori, el a răspuns, "Păi erau prieteni care știam că-i pot suna și zice 'Vino la mine acasă în câteva zile. Nu pot să-ți spun ce vom face, dar ai încredere în mine că nu te voi omorî. Va fi distractiv!' Și nu se cunoșteau unii pe alții înainte să ajungă la mine acasă, deci ar trebui să aleg oamenii care să pară un cuplu sau cei mai buni prieteni."[8]

Reporterul Nell Minow a vorbit despre relația dintre actori: "Am bănuit că fiecare se cunoștea bine unul cu celălalt pentru că se aflau într-un ritm pe care doar prietenii vechi îl au." Byrkit a răspuns, "Aia a fost doar o distribuție formată din persoane grozave. După doar cinci minute în casa mea, au trebuit să se prefacă că sunt căsătoriți sau iubiți sau cei mai buni prieteni."[8]

Criticul Matt Prigge a lăudat distribuția, spunând: "Byrkit ... nu s-a concentrat numai pe oameni inteligenți, precum a făcut în Primer, ci pe oameni deștepți dar neinformați, care au știut să pună totul la cap, și nu să pălăvrăgească, să țipe sau să bea. Într-adevăr, Coherence este în mare parte improvizat, distribuția reacționând la început cu râsete și neîncredere, dar care a început să fie frivolă la lucrurile serioase."[9]

Scenariul[modificare | modificare sursă]

Ryan Lattanzio a scris, "Byrkit a convocat opt actori neștiutori la casa sa din Santa Monica, le-a dat opt heringi și le-a dat frâu liber timp de cinci zile, știind că filmul va evolua normal, precum jazz-ul, chiar dacă își va ține actorii în neștiință. Dar el și co-scenaristul Alex Manugian nu inventau pe parcurs." Byrkit i-a spus că dorința sa era "să reducă filmul până la minimul necesar: fără scenariu, și fără echipă de filmare."

Byrkit a adăugat, "...în loc de un scenariu, aveam propriul meu tratament de 12 pagini la care am lucrat aproape un an. Conține toate întorsăturile, și momentele important, și povestea personajelor și puzzle-urile fiecărei scene. Dar în fiecare zi, în loc de scenariu, actorii primeau o notiță pentru propriul personaj, fie că era istoria lor, fie că era o motivație. Ei erau pregătiți doar pentru personajul lor. Nu aveau nicio idee despre ceea ce ceilalți actori au primit, așa că în fiecare noapte apăreau reacții și surprize adevărate. Acestea au fost numai interpretări naturale. Obiectivul a fost de a-i atrage în mister."[10]

Actorul Nicholas Brendon a discutat despre improvizarea dialogurilor cu jurnalistul Fred Topel de la CraveOnline, care l-a întrebat: "Am înțeles că Coherence a fost făcut în așa fel încât fiecare a primit notițe despre personajul lor și scene. Ce era mai exact pe acele notițe?" Brendon a răspuns, "Nu-mi amintesc chiar acum, dar în fiecare zi aveam cinci lucruri diferite cu care trebuia să ne acomodăm... dar știu că Jim [Byrkit], și după Alex [Manugian], celălalt scenarist, au trebuit să fie siguri că știam ce se întâmplă. ... De vreme ce nu exista un scenariu, nu aveam nicio idee despre cum se va termina totul. ... Când am văzut filmul, eram gen, 'La naiba, e chiar mișto!' ... Să fiu sincer, nu știam exact ce a ieșit decât după ce am văzut filmul."[11]

Filmări[modificare | modificare sursă]

Filmările au avut loc pe parcursul a cinci nopți în casa lui Byrkit.[7]

Un reporter l-a întrebat pe Byrkit, "Ați avut probleme neașteptate la filmări?" Byrkit a răspuns, "... ne confruntam constant cu lucruri neașteptate. Într-o noapte am încercat să filmăm afară și trebuia ca totul să arate izolat și întunecat; în acea noapte se filma o altă peliculă pe strada noastră. Deci întreaga stradă era luminată și plină de figuranți." O altă echipă filma o reclamă la Snickers. "Ne aflam în mijlocul unor scene dramatice iar încă o bătaie în ușă ne-ar fi speriat pe toți..."[8]

Inspirația și tematica[modificare | modificare sursă]

Byrkit i-a spus unui reporter al Spinning Platters, "Deci, am venit cu ideea în sufrageria mea, unde a fost turnat filmul. Acum câțiva ani ne gândeam la un film cu un buget mic, sau chiar inexistent. Și, de vreme ce nu aveam bani, a trebuit să mă gândesc la ce aveam. Aveam o cameră. Aveam niște actori care erau destul de buni, și o sufragerie. Deci a trebuit să ne gândim cum să facem o sufragerie să pară mai mult decât o sufragerie. Și, asta a dus la tipul de poveste gen Zona crepusculară... Cream un tip natural de dialog, unde personale se întrerupeau una pe cealaltă și era totul amestecat, la fel ca și în realitate. Și, am lucrat la poveste timp de un an, inclusiv la întorsăturile de situație și revelațiile și trădările pentru a avea un puzzle adevărat – un fel de Casa Surprizelor de unde puteam să-i îndrumăm pe actori."[12]

Unii critici au sugerat că Byrkit s-a inspirat din Zona crepusculară și/sau din complexitatea filmului SF Invenția.[7][9][13][14][15]

Byrkit i-a răspuns unui reporter: "Zona crepusculară, cu siguranță. Invenția nu m-a influențat foarte mult decât doar că am aflat că există o audiență pentru acest tip de film. Filmul respectiv este foarte diferit față de al nostru și nu m-a influențat la fel de mult ca și, să zicem, Doamne... ce măcel! (2011) al lui Roman Polanski, sau alte filme non-SF."[7]

Recepție[modificare | modificare sursă]

Criticii au fost predominant pozitivi cu Coherence, iar pelicula are un scor de 88% pe Rotten Tomatoes, scor bazat pe 74 de recenzii.[16][17]

Multe dintre laudele adresate filmului s-au îndreptat spre distribuție, conform Bloody Disgusting și Fangoria.[18][19] Film School Rejects i-a acordat lui Coherence o recenzie pozitivă, spunând că distribuția filmului a fost "aleasă remarcabil în comparație cu povestea complicată și bizară."[20]

Dread Central a vorbit despre tematica filmului și a scris, "Ce-i înfricoșător la această poveste este cât de doritoare sunt personajele să abandoneze realitatea pe care o cunosc în favoarea uneia care pare mai interesantă. Fie că acesta este rezultatul cometei și fisurii create sau de subminarea fiecărui personaj de către ceilalți pentru a obține viața pe care o doresc, Coherence este foarte neliniștitor."[21]

Clark Collis de la Entertainment Weekly a lăudat filmul, acordându-i nota B+: "Într-un debut impresionant al lui James Ward Byrkit, opt prieteni descoperă metafizica după ce o cometă creează un set de alter-ego-uri, și se bucură de propria lor sosie. Byrkit fructifică totul în acest cadru de o singură casă, creând înfiorare și paranoia în timp ce personajele sale fac niște decizii normale, dar în cele din urmă greșite. Distribuția e grozavă și ea, Nicholas Brandon din Buffy, spaima vampirilor făcând mișto de el însuși, el jucând un actor care făcea parte dintr-un serial... Coherence este un film satisfăcător și înspăimântător al genului. Și chiar și așa, trebuie să adori un film care nu numai că explică conceptul pisicii lui Schrödinger, dar și glumește pe tema asta ("Sunt alergic la pisici!").[22]

Stephen Dalton de la The Hollywood Reporter a apreciat și el filmul: "Un SF pe buget mic, ce are loc la o petrecere din suburbii, Coherence este un testament al puterii ideilor ingenioase și al jocului actoricesc bun, spre deosebire de spectacolele pirotehnice... Un grup de opt prieteni se întâlnesc la cină... Tensiunile conjugale și secretele sexuale sunt aparente, dar drama relațiilor este repede pusă în umbră de ciudățeniile astrologice atunci când o cometă trece aproape de Pământ, cauzând pene de curent și probleme cu semnalul... Devine repede clar că realitatea este radical amestecată de trecerea cometei. Cu siguranță nu mai suntem în Kansas... Byrkit i-a dat distribuției sale informații puține despre poveste, încurajând naturalismul semi-improvizat ce se simte autentic."[14]

Matt Zoller Seitz, editor al site-ului web lui Roger Ebert, i-a dat filmului trei stele de aur și a scris că filmul "este dovada că producătorii de filme inventivi pot face multe cu puțin... [dar] niciuna dintre întorsăturile tehnice sau artistice ale filmului nu se dovedesc revoluționare. Odată ce Coherence intră în poveste, spectatorul este destinat să fie înfricoșat. Este mai puțin un SF horror... Și mai mult un horror ce te ține în suspans deoarece, există și violență, iar sursa este una filozofică."[23]

Ryan Lattanzio de la Indiewire a lăudat originalitatea filmului: "Coherence nu este doar ficțiune SF: este triumful îndemânării producătorilor independenți cu puține resurse și multă ambiție. Debutul regizoral al lui James Ward Byrkit se rezumă la obținerea unei ciudățenii metafizice și o cină ce devine astronomic piezișă. Acest film explodează de idei, și are acel lucru pe care îl așteptăm de la fiecare film: elementul surprizei."[10]

Criticul de la Salon a scris o recenzie mixtă: "După ce problema fundamentală din Coherence a devenit clară, sau aproape clară – există o altă petrecere, la o altă casă, care arată teribil de asemănătoare cu aceasta – filmul devine un puzzle matematic prea simplu, cu toate că are o concluzie ingenioasă. Notițele apar înainte să fie scrise, fotografiile numerotate devine subiectul principal și, în timp ce personajele devin pe jumătate conștiente că acțiunile proprii sunt conturate de un continuum spațiu-timp a cărei relație cauză-efect devine amestecată, ele nu reușesc să-l oprească."[24]

Premii[modificare | modificare sursă]

 • Cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Austin (2013, câștigat)[25]
 • Cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Sitges (2013, câștigat)[25]
 • Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Sitges (2013, câștigat)[26]
 • Cel mai bun debut la Festivalul de Film de la Amsterdam (2014, câștigat)[27]
 • Mențiunea Specială la Festivalul de Film de la Amsterdam (2014, câștigat)[27]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ COHERENCE (15)”. British Board of Film Classification. 26 ianuarie 2015. http://www.bbfc.co.uk/releases/coherence-film. Accesat la 26 ianuarie 2015. 
 2. ^ Coherence (2014)”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=coherence.htm. Accesat la 21 iulie 2014. 
 3. ^ Wiseman, Andreas. „Independent to sell Coherence”. Screen Daily. http://www.screendaily.com/news/independent-to-sell-coherence/5053971.article. Accesat la 8 iunie 2014. 
 4. ^ Hunter, Rob. „‘Coherence’ Trailer Teases a Film That Engages Your Mind Before Bending It”. FSR. http://filmschoolrejects.com/news/coherence-trailer.php. Accesat la 8 iunie 2014. 
 5. ^ a b Topel, Fred. „Fantastic Fest 2013: James Ward Byrkit & Emily Foxler on Coherence”. CraveOnline. http://www.craveonline.com/film/interviews/576483-fantastic-fest-2013-james-ward-byrkit-emily-foxler-on-coherence. Accesat la 8 iunie 2014. 
 6. ^ Brown, Todd. „COHERENCE: Watch The Theatrical Trailer For James Ward Byrkit's Stellar Indie SciFi”. Twitch Film. http://twitchfilm.com/2014/05/coherence-watch-the-theatrical-trailer-for-james-ward-byrkits-stellar-indie-scifi.html. Accesat la 8 iunie 2014. 
 7. ^ a b c d Tobias, Scott (26 iunie 2014). „How James Ward Byrkit constructed Coherence”. The Dissolve. http://thedissolve.com/features/emerging/633-how-james-ward-byrkit-constructed-coherence/. Accesat la 11 noiembrie 2014. 
 8. ^ a b c d Minow, Nell (2014). „Interview: James Ward Byrkit of Coherence”. BeliefNet. http://www.beliefnet.com/columnists/moviemom/2014/06/interview-james-ward-byrkit-coherence.html. Accesat la 11 noiembrie 2014. 
 9. ^ a b Prigge, Matt (19 iunie 2014). „Review: 'Coherence' is a mind-blower that's actually mind-blowing”. Metro (Metro International). http://www.metro.us/entertainment/review-coherence-is-a-mind-blower-that-s-actually-mind-blowing/tmWnfs---2edeOcxlIPt8Y/. Accesat la 11 noiembrie 2014. 
 10. ^ a b Lattanzio, Ryan (23 octombrie 2014). „How Gotham Nominee James Ward Byrkit Made Coherence in 5 Days with No Script or Budget”. Thompson on Hollywood. http://blogs.indiewire.com/thompsononhollywood/james-ward-byrkit-coherence-interview. Accesat la 11 noiembrie 2014. 
 11. ^ Topel, Fred (20 iunie 2014). „Coherence: Nicholas Brendon on Schrodinger's Cat and Buffy”. CraveOnline. http://www.craveonline.com/film/interviews/711431-coherence-nicholas-brendon-on-schrodingers-cat-and-buffy#/slide/1. Accesat la 11 noiembrie 2014. 
 12. ^ LIffmann, Chad (23 iunie 2014). „Spinning Platters Interview: James Ward Byrkit, Writer/Director, Coherence”. Spinning Platters. http://spinningplatters.com/2014/06/23/spinning-platters-interview-james-ward-byrkit-writerdirector-coherence/. Accesat la 11 noiembrie 2014. 
 13. ^ Barone, Matt (20 iunie 2014). „Permanent Midnight: On Coherence, a Must-See Twilight Zone Homage For the Bourgeoisie”. Complex. http://www.complex.com/pop-culture/2014/06/interview-coherence-director-james-ward-byrkit. Accesat la 11 noiembrie 2014. 
 14. ^ a b Dalton, Stephen (13 iunie 2014). „Coherence: Film Review: Cosmic Catastrophe comes to Dinner in first-time director James Ward Byrkit's Smart, Spooky, Low-Budget Sci-Fi Shocker”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/review/coherence-film-review-711238. Accesat la 16 iunie 2014. 
 15. ^ Feldberg, Isaac (21 iunie 2014). „Coherence Review”. We Got This Covered. http://wegotthiscovered.com/movies/coherence-review/. Accesat la 11 noiembrie 2014. 
 16. ^ Prime, Samuel B. „Fantastic Fest 2013: Coherence, Patrick, Why Don't You Play in Hell?, & The Congress”. Slant Magazine. http://www.slantmagazine.com/house/2013/26/fantastic-fest-2013-coherence-patrick-why-dont-you-play-in-hell-the-congress. Accesat la 8 iunie 2014. 
 17. ^ Coherence”. Rotten Tomatoes. http://www.rottentomatoes.com/m/coherence_2013/. Accesat la 16 iunie 2015. 
 18. ^ Macomber, Shawn. „COHERENCE (Fantastic Fest Movie Review)”. Fangoria. http://www.fangoria.com/new/coherence-fantastic-fest-review-james-ward-byrkit/. Accesat la 8 iunie 2014. 
 19. ^ Cooper, Patrick. „[Fantastic Fest '13 Review Get Paranoid As Hell with the Twisty Sci-Fi Thriller Coherence]”. Bloody Disgusting. http://bloody-disgusting.com/reviews/3258073/fantastic-fest-13-review-coherence/. Accesat la 8 iunie 2014. 
 20. ^ Treveloni, Michael. „Fantastic Fest: Coherence is an Excellent, Comprehensible Mess”. FSR. http://filmschoolrejects.com/reviews/fantastic-fest-coherence-is-an-excellent-comprehensible-mess.php. Accesat la 8 iunie 2014. 
 21. ^ Tinnin, Drew. „Coherence (review)”. Dread Central. http://www.dreadcentral.com/reviews/coherence-2013#axzz341ug4FUj. Accesat la 8 iunie 2014. 
 22. ^ Collis, Clark (12 iunie 2014). „Coherence (2014)”. Entertainment Weekly: 50. http://www.ew.com/ew/article/0,,20825005,00.html. 
 23. ^ Seitz, Matt Zoller (20 iunie 2014). „Coherence”. www.rogerebert.com. http://www.rogerebert.com/reviews/coherence-2014. Accesat la 11 noiembrie 2014. 
 24. ^ O'Hehir, Andrew (19 iunie 2014). „Coherence puts a strange, sci-fi twist on the dinner party movie”. Salon. http://www.salon.com/2014/06/19/coherence_a_strange_sci_fi_riff_on_the_dinner_party_movie/?source=newsletter. Accesat la 11 noiembrie 2014. 
 25. ^ a b Coherence Trailer Introduces Psychological Puzzle”. Bloody Disgusting. http://bloody-disgusting.com/videos/3292160/coherence-trailer-introduces-psychological-puzzle/. Accesat la 8 iunie 2014. 
 26. ^ Sitges - 46ed. Festival Internacional de Catalunya (11/10 - 20/10)”. Sitges Film Festival. http://sitgesfilmfestival.com/eng/arxiu/2013/palmares#01. Accesat la 8 iunie 2014. 
 27. ^ a b And the winners are...”. IFF. http://www.imaginefilmfestival.nl/en/news/and-the-winners-are-1. Accesat la 8 iunie 2014. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]