Cocor gri cu coroană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cocor gri cu coroană
Stare de conservare

În pericol (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Gruiformes
Familie: Gruidae
Gen: Balearica
Specie: B. regulorum
Nume binomial
Balearica regulorum
(Bennett, 1834)

Cocorul gri cu coroană (Balearica regulorum), de asemenea , cunoscut sub numele de cocorul african cu coroană, este o pasăre din familia Gruidae. Se găsește în estul și sudul Africii și este pasărea națională a Ugandei.

Taxonomie[modificare | modificare sursă]

Cocorul gri cu coroană este o rudă foarte apropiată a cocorului negru cu coroană, iar cele două specii au fost tratate uneori ca aceeași specie. Cele două sunt separabile pe baza dovezilor genetice, a sunetelor, a penajului și a părților goale, iar toate autoritățile le tratează astăzi ca specii diferite.[2]

Există două subspecii. B. r. gibbericeps este întâlnit în estul Republicii Democrate Congo și în Uganda (unde este pasărea națională, reprezentată pe steagul național) și în Kenya până în estul Africii de Sud.[2] Are o suprafață mai mare de piele goală roșie la nivelul feței, față de subspecia mai mică B. r. regulorum, care se reproduce din sudul Angolei până în Africa de Sud.[2]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ BirdLife International (). Balearica regulorum. IUCN Red List of Threatened Species. 2016: e.T22692046A93334893. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22692046A93334893.enAccesibil gratuit. 
  2. ^ a b c Archibald, G.; Meine, C.; Garcia, E. (). del Hoyo, Josep; Elliott, Andrew; Sargatal, Jordi; Christie, David A.; de Juana, Eduardo, ed. „Grey Crowned-crane (Balearica regulorum)”Necesită abonament cu plată. Handbook of the Birds of the World Alive. Barcelona, Spain: Lynx Edicions. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cocor gri cu coroană