Cirilo Antonio Rivarola

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cirilo Antonio Rivarola
Date personale
Născut1836 Modificați la Wikidata
Eusebio Ayala⁠(d), Cordillera Department⁠(d), Paraguay Modificați la Wikidata
Decedat (42 de ani) Modificați la Wikidata
Asunción, Paraguay Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor Modificați la Wikidata
Cetățenie Paraguay Modificați la Wikidata
Ocupațieavocat
politician Modificați la Wikidata
Președintele Paraguayului Modificați la Wikidata

Cirilo Antonio Rivarola Acosta (n. 1836, Eusebio Ayala⁠(d), Cordillera Department⁠(d), Paraguay – d. , Asunción, Paraguay) a fost al patrulea președinte al Paraguayului de la 1 martie 1870 până la 10 decembrie 1871.

Înaintea și în timpul Războiului Triplei Alianțe, Rivarola era un adversar al dictatorului Francisco Solano López. În 1869, în mijlocul înfrângerii Paraguayului și al războiului de gherilă al lui Solano împotriva cuceritorilor Paraguayului, Rivarola a condus o rebeliune împotriva lui Solano și a devenit președinte al unui guvern provizoriu care controla capitala.

Rivarola a devenit președintele oficial al Paraguayului în martie 1870, când Solano a fost ucis. Rivarola a renunțat la președinție la 31 august 1870, dar a redobândit-o a doua zi când guvernul provizoriu a fost reînnoit, astfel că a rămas președinte pentru mai bine de un an. El a prezidat înțelegerea dintre Paraguay și alianță și astfel s-a ajuns la pace, deși recuperarea Paraguayului a fost foarte lentă. A demisionat în decembrie 1871 din cauza manifestațiilor violente împotriva guvernului său.

În 1878, în timp ce se îndrepta spre o întâlnire cu președintele Cándido Bareiro, Rivarola a fost înjunghiat de către persoane mascate, decedând.

Note[modificare | modificare sursă]


Vezi și[modificare | modificare sursă]